Căpuşele au făcut încă cinci victime
0După "modelul" ultimelor weekend-uri, în care vremea bună i-a scos pe sălăjeni la iarbă verde şi i-a expus riscului înţepăturilor de căpuşă, şi la acest sfârşit de săptămână cinci persoane au ajuns la Urgenţe cu astfel de probleme.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş, cel mai tânăr pacient a fost un băieţel de nici patru ani din Crişeni. Un alt copil, din Timişoara, aflat în vizită în Sălaj, a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu înţepătură de căpuşă, ceilalţi trei pacienţi fiind cu toţii adulţi. Din fericire, personalul medical a reuşit să îndepărteze insectele din pielea pacienţilor, astfel încât niciunul nu a necesitat internarea în spital.
Cum ne ferim de muşcătura de căpuşe
Muşcătura de căpuşă poate duce la afecţiuni destul de grave, cum este boala Lyme, de aceea este bine să ne ferim, pe cât posibil, de acest insecte. Pentru aceasta, evitaţi să traversaţi locuri cu iarbă înaltă sau împădurite, unde hoinăresc căprioarele (care poartă şi răspândesc căpuşele). În zonele în care se găsesc căpuşe, purtaţi haine de culoare deschisă (pentru a putea observa insectele), cămăşi cu mâneci lungi, pantaloni, în aşa fel încât căpuşele să nu poată ajunge la piele. Cu toate că pot fi eficiente, evitaţi folosirea abuzivă a spray-urilor insecticide, deoarece otrava pe care o conţin poate fi absorbită şi de piele. Aplicaţi spray-urile numai pe haine şi nu pe piele.