VIDEO Cum a ajuns o ruină un spital în care s-au investit milioane de euro: pereţi plini de mucegai, aparatura medicală rugineşte, iar hoţii fură tot ce găsesc
0La patru ani de când Ministerul Sănătăţii a decis închiderea spitalului din oraşul vasluian Negreşti, clădirea de patru etaje, care abia fusese construită, a ajuns în pagină, aparatura medicală zace nefolosită în încăperile pline de mucegai, iar hoţii fură tot ce prind.
În timp ce politicienii şi autorităţile locale promit de la un an la altul redeschiderea unităţii care deserveşte zeci de mii de oameni, bolnavii fac 30 - 40 de kilometri pentru a ajunge la cel mai apropiat spital. Paradoxal, doi dintre şefii judeţului Vaslui sunt din Negreşti: Vasile Mihalachi şi Corneliu Bichineţ, ambii vicepreşedinţi si Consiliului Judeţean Vaslui. Amândoi s-au întrecut în promisiuni privind redeschiderea unităţii medicale.
Clădirea principală a spitalului din Negreşti a fost construită cu fonduri europene, fiind recepţionată în anul 2005. Clădirea de cinci etaje se dorea a ajunge o unitate medicală ultramodernă într-unul dintre cele mai sărace colţuri ale României. Numai că spitalului din Negreşti, căruia îi erau arondaţi peste 50.000 de locuitori din zona de nord a judeţului Vaslui, Ministerul Sănătăţii i-a avut o altă strategie. Una păguboasă!
Spitalul din Negreşti a fost trecut pe lista celor 60 de unităţi medicale închise începând cu 1 aprilie 2011, pe motiv că nu sunt eficiente. Degeaba au protestat cei peste 100 de angajaţi ai spitalului şi negreştenii de rând. Unitatea medicală a fost considerată ”nerentabilă” pentru că interna ”doar” 500 de bolnavi pe lună.
FOTO: Spitalul din Negreşti, înainte de a fi închis
La patru ani de la decizia controversată a închiderii spitalului în care se investise sume considerabile, negreştenii privesc cu lacrimi în ochi la clădirea impresionantă, care se deterioriează de la o zi la alta şi a devenit o ţintă sigură pentru hoţi. Dacă din exterior, clădirea impozantă încă mai păstrează aparanţele unei construcţii relativ noi, odată ajunşi în interiorul spitalului imaginile sunt dezolante.
Patru ani de zile, în care nu s-a investit niciun leu pentru întreţinerea clădirii, pentru că Primăria, aflată în pragul falimentului nu îşi permite asemenea fonduri, au fost suficienţi pentru a înregistra pagube de ordinul milioanelor. Acoperişul clădirii s-a deteriorat, iar când plouă, apa se infiltrează în saloanele şi cabinetele în care erau trataţi bolnavii. Pereţii secţiilor sunt scorojiţi şi plin de igrasie, iar pentru a se evita inundaţiile în saloane au fost puse recipiente pentru a se aduna apa când plouă.
Toata aparatura medicală în care autorităţile din Negreşti au investit aproape un milion de euro, s-a deteriorat, multe dintre ustensilele de lucru ale medicilor ruginind şi devenind inutilizabile. Aparatele de urgenţă ale secţiilor încă mai păstrează pe rafturi medicamente şi materiale sanitare, peste care s-a aşternut praful.
Spitalul, atacat de hoţi
Praful s-a ales de toată investiţia, care între timp a devenit ţinta hoţilor. De la spitalul din Negreşti se fură tot ce se poate: de la calculatoare, imprimante sau boxe, până la butelii şi jaluzele.
Până în prezent patru plângeri s-au înregistrat la Poliţia oraşului Negreşti în care s-au sesizat furturi din incinta spitalului. ”În urma cercetărilor, au fost identificate cinci persoane, dintre care patru minori suspectate că au săvârşit infracţiunile de furt. Dosarele au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui pentru propunerile legale”, a declarat pentru Adevărul, Loredana David, responsabil mass media din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.
La scurt timp după închiderea spitalului, unitatea a fost concesionată cu aparatură medicală cu tot unei clinici medicale private din Bucureşti pentru o perioadă de 15 ani. Tranzacţia, încheiată de fostul primar al oraşului, Ioan Cozma (condamnat în două rânduri pentru fapte penale şi cercetat în prezent pentru devalizarea oraşului ce la condus timp de două mandate) s-a dovedit a fi una păguboasă, nefiind respectate clauzele contractuale.
Timp de trei ani de zile s-au luptat în instanţă autorităţile locale din Negreşti pentru a recâştiga spitalul oraşului. ”Ni s-a promis şi de la ministerul Sănătăţii şi de la Consiliul Judeţean că se va redeschide. Am cheltuit bani în instanţe, am făcut memorii peste memorii şi degeaba. Spitalul a rămas închis, ne uitam uităm cu se degradează de la o zi la alta, fără a putea face ceva. În timpul litigiului, cei din conducerea judeţului ne spuneau să facem toate demersurile pentru a-l recâştiga. Acum avem spitalul şi degeaba îl avem ”, spune Vasile Voicu, primarul oraşului Negreşti.
Spitalul concesionat unei clinici private
Clădirea Spitalului Orăşenesc Negreşti a revenit autorităţilor locale, după ce situaţia juridică a imobilului a fost incertă în urma semnării unui contract între Consiliul Local şi SC Hospital Clinic dr. Filip SRL Bucureşti, prin care, în vara anului 2011, clinica privată îşi lua angajamentul redeschiderii unităţii medicale din Negreşti.
Clinica bucureşteană nu a reuşit să obţină, conform contractului încheiat cu CL Negreşti, avizele de la Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, documentul încheiat între cele două părţi ar fi trebuit să devină nul, iar spitalul să revină în totalitate la autorităţile locale.
Foto: La spitalul din Negreăti ce nu au furat hoţii, a distrus ploaia
Autorităţile judeţene, dar şi politicienii au promis negreştenilor că vor face toate diligenţele necesare pentru a le redeschide spitalul, care potrivit ultimului proiect ar trebui să funcţioneze ca o aripă exterioară a spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, în care să funcţioneze secţia de Psihiatrie, Pneumologia şi Cronicii, secţii ce funcţionează în prezent în clădiri din Vaslui aflate într-un stadiu avansat de degradare.
Ultima promisiune: ”În septembrie se redeschide unitatea sanitară”
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Corneliu Bichineţ promitea în primăvara acestui an că spitalul din Negreşti se va deschide în această toamnă.
„În luna septembrie, la Negreşti va fi redeschisă o secţie externă a spitalulului orăşenesc. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu Ministrul Sănătăţii, a memoriilor pe care le-am făcut către minister, răspunsul a fost clar: în septembrie se redeschide unitatea sanitară. Dar, fără Consiliul Judeţean (CJ), nu se va putea. Acum, dacă întrebi 100 de oameni, fiecare redeschide spitalul. Nu. Cei care vor deschide spitalul sunt Ministerul Sănătăţii şi CJ, nu altcineva. Vom colabora cu Primăria Negreşti ca acolo să fie trei-patru secţii de spital”, declara în luna aprilie a acestui an Corneliu Bichineţ, vicepreşedinte al CJ Vaslui.
Peste mai puţin de o săptămână va începe luna septembrie, iar spitalul din Negreşti se află în aceeaşi paragină. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Negreşti, pentru a repara ceea ce s-a stricat în cei patru ani, cât spitalul nu a fost folosit, este necesar peste un 1.000.000 milion de lei. Iar suma creşte cu fiecare zi care trece iar spitalul nu funcţionează.
Ca o ironie a sorţii, ultimul manager al spitalului din Negreşti, Claudiu Ionescu, a murit chiar în poarta fostei unităţi medicale în urma unui stop cardio respirator.