Vaslui: PORTRET/ Gelu Bichineţ: „Cultura îţi oferă satisfacţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost educat încă de mic în familie să îndrăgească frumosul. Şef al Direcţiei de Cultură Vaslui, îşi propune „să exploateze“ oamenii valoroşi din judeţ.

Profesorul Gelu Bichineţ mărturiseşte că, de când se ştie, a fost înconjurat de oameni de cultură, iar mediile în care a fost crescut şi educat l-au îndreptat în această direcţie.

„Gustul pentru lectură şi îndrumarea primilor paşi vine din familie, de la părinţi“, explică vasluianul. În şcoală a îndrăgit doar disciplinele umaniste. „Mi-am respectat colegii cu abilităţi deosebite la disciplinele exacte“, precizează Bichineţ.

A condus opt ani Direcţia de Cultură

Tot pentru a călca pe urmele tatălui, Gelu a dorit întâi să devină profesor, pentru ca mai apoi să-şi concentreze întreaga activitate în domeniul culturii.
„În 2000, printr-o conjunctură favorabilă şi datorită implicărilor multiple în viaţa cultural-artistică de la Liceul «Ştefan Procopiu», dar şi de la instituţiile de cultură vasluiene, am dat concurs pentru postul de director al Direcţiei de Cultură“, explică profesorul.

A stat la cârma instituţiei opt ani, timp în care s-a implicat în tot ceea ce înseamnă viaţa culturală a judeţului, începând cu sărbătorile săteşti şi terminând cu târguri de carte, expoziţii sau chiar organizarea Festivalului Internaţional de Umor „Constantin Tănase“. De doi ani conduce Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul“ şi spune că are o satisfacţie aparte atunci când poate oferi lucrările necesare celor care nu au bani să le achiziţioneze sau atunci când, la o lansare de carte de exemplu, sala este plină şi publicul merge acasă mulţumit şi cu regretul că evenimentul s-a terminat aşa de repede.  

Gelu Bichineţ spune că judeţul Vaslui nu duce lipsă de oameni valoroşi, iar potenţialul cultural este imens. „Indubitabil, avem cultură în judeţ. Sunt oameni de cultură, există oameni deosebiţi, există şi voinţă şi nu în ultimul rând există un potenţial deosebit“, apreciză profesorul.

Vrea sediu pentru artiştii plastici

După ce nu cu mult timp în urmă a fost înfiinţată filiala locală a Uniunii Scriitorilor, Bichineţ îşi doreşte să deschidă şi o filială dedicată artiştilor plastici.
„Recent a fost înfiinţată reprezentanţa Uniunii Scriitorilor Vaslui, un alt demers de care eu sunt mândru, şi sper din tot sufletul ca, alături de colegii din muzee, să constituim şi o filială vasluiană a Uniunii Artiştilor Plastici“, a încheiat Gelu Bichineţ.   

Profil

Născut: 29 septembrie 1962, Dragomireşti, judeţul Vaslui.
Studii: Facultatea de Geografie-Engleză, Facultatea de Marketing în cadrul Universităţii „A. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie: Este căsătorit şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare satisfacţie pe care aţi avut-o în cariera profesională?
Mă bucur cel mai mult când, peste ani, mă reîntâlnesc cu personalităţi ale culturii româneşti şi constat că reîntâlnirea este o bucurie şi pentru ceilalţi, iar pentru strădania mea acei oameni îmi mulţumesc şi, mai mult de atât, îmi transmit un gând bun, un „La mulţi ani“ sau un simplu salut.
Nu aţi fost tentat să vă imitaţi fratele şi în politică?
Încă din 1990 mi-am impus să nu fac politică. Am ales un anumit drum pentru viaţa mea şi, probabil, pe mai departe voi rămâne la fel de ataşat politicii culturale a concetăţenilor.

Ce-i place
Gelu Bichineţ mărturiseşte că se simte foarte bine atunci când se află în compania unor oameni de calitate. „Cel mai mult îmi place să întâlnesc şi să colaborez cu oameni de calibru, parolişti şi cu verticalitate“, spune Bichineţ.

Ce nu-i place
Fiind un om al literelor mai mult, Gelu Bichineţ nu a fost atras niciodată de ştiinţele exacte şi îi detestă pe oamenii nehotărâţi care tergiversează lucrurile. „De asemenea, nu-mi plac minciuna, neseriozitatea şi amânarea deciziilor“, a completat profesorul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite