UPDATE Europarlamentare 2014. Live text. Vasluiul, printre judeţele care au înregistrat cea mai slabă prezenţă la vot: doar 28,22% dintre alegători au votat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca de obicei, bâtrânii au fost printre primii care au dorit să îşi exercite dreptul la vot     FOTO: Simona VOICU
Ca de obicei, bâtrânii au fost printre primii care au dorit să îşi exercite dreptul la vot     FOTO: Simona VOICU

Alegeri europarlamentare 2014. 372.613 de vasluieni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul European. La nivelul judeţului Vaslui au fost organizate 515 secţii de votare.

UPDATE 22.50 Datele centralizate de BEJ Vaslui, la închiderea secţiilor de votare, arată că doar 28,22% dintre vasluienii cu drept de vot au fost prezenţi la urne, cu aproape patru procente mai puţin decât media naţională. De altfel, judeţul Vaslui se numără printre ultimele cinci din ţară, prezenţe mai slabe la vot, fiind înregistrate la Maramureş, Tulcea,Ialomiţa şi Timiş. 

UPDATE 20.45 SUB MEDIA NAŢIONALĂ Cu două ore înaintea închiderii urnelor, prezenţa vasluienilor la vot râmâne una scăzută. Potrivit datelor BEJ Vaslui, până la ora 19.00, în judeţul Vaslui au votat 23,52 % din populaţia cu drept de vot, cu trei procente mai puţin decât media naţională. 

UPDATE 18.15 Prezenţă extrem de scăzută la urne în judeţul Vaslui. Potrivit ultimelor datelcentralizate de Biroul Electoral Judeţean Vaslui, doar 16,28% dintre alegătorii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile electorale până la ora 16.00. Judeţul Vaslui înregistrează cea mai slabă prezenţă la urne dintre toate judeţele Moldovei, fiind pe poziţia 34 în clasamentul naţional.

UPDATE 17.15 Situaţie bizară în judeţul Vaslui. Dacă la cea mai mare unitate sanitară din judeţ, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, nici unul dintre pacienţi nu a solicitat urna mobilă, pentru a-şi exercita dreptul la vot, la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Murgeni, au fost înregistrate nu mai puţin de 79 de astfel de cereri din partea pacienţilor cu afecţiuni psihice, ale căror drepturi electorale nu le sunt interzise. Prezenţa urnei mobile la Spitalul de Psihiatrie a fost contestată de reprezentanţii unui partid politic.

Reclamând faptul că nu au fost cooptaţi la desfăşurarea procesului electoral din cadrul Spitalului de Psihiatrie, reprezentanţii PDL au solicitat deschiderea urnei de vot, invocând faptul că bolnavilor li s-ar fi indicat să voteze cu doar un anumit partid politic, în speţă PSD.

''A fost o sesizare privind urna speciala, reprezentanţii unui parrtid politic au sesizat că nu li se permite să deschidă urna speciala. Am transmis că este un lucru foarte grav să se deschidă urna înaintea încheierii procesului electoral.'', a declarat prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică.

UPDATE 15.00 PREZENŢĂ "ANEMICĂ" LA VOT Doar 11,45% dintre alegătorii vasluieni şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 13, procentul fiind sub media naţională care este de 12,55 %. Potrivit reprezentanţilor BEJ Vaslui, până la această oră nu au fost sesizate incidente electorale. La dispeceratul de urgenţă 112, au fost înregistrate 4 sesizări, trei dintre acestea fiind adresate de persoane care nu se regăseau pe listele permanente. O a parta sesizare vizează un incident în comuna Cozmeşti, fiind reclamat faptul că anumite persoane fac propagandă electorală, poliţiştii desfăşurând cercetări în acest caz.

UPDATE 10.30 Până la ora 10.00, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vaslui, PREZENŢA LA VOT a fost de 4,62%, puţin peste media naţională care este de 4.61%. Până la această oră, la BEJ nu au fost raportate incidente în secţiile de votare din judeţ.

UPDATE 9.10 Peste 800  de  angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, 267 poliţişti, 83 de poliţişti de frontieră, 86 de jandarmi şi 80 de pompieri sunt angrenaţi, în judeţul Vaslui, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi pentru protecţia celor 515 secţii de votare. Alţi 110 de poliţişti şi jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, alţi 70 de poliţişti, constituiţi în 22 echipe operative. Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din peste 80 angajaţi M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

În arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui  se află încarceraţi 15 arestaţi preventiv, dintre care 12 cu drept de vot. Dintre aceştia, 8 şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota. La nivelul judeţului nu sunt persoane arestate la domiciliu (în astfel de cazuri persoanele ar fi putut solicita să voteze prin intermediul urnei speciale).

Europarlamentare 2014. Faţă de scrutinele din 2012, când în judeţul Vaslui au funcţionat 511 secţii de votare, la alegerile europarlamentare numărul acestor s-a suplimentat cu încă patru ca urmare a solicitării Autorităţi Electorale Permanente, care a cerut ca unei singure secţii de votare să nu-i fie arondaţi mai mult de 2.000 de alegători, precum şi la cererea expresă a unor primării. Potrivit statisticilor Autorităţii Electorale Permanente, în mediul urban, cei mai mulţi cetăţeni cu drept de vot se regăsesc în municipiul Vaslui – 71.489 alegători, urmat de Bârlad – 61.060 , Huşi- 25.319, Negreşti – 7.964,  Murgeni 5.705. În mediul rural, comuna cu cei mai mulţi alegători este Zorleni – 7.525, urmată de Fălciu, cu 4.589 alegători şi Stănileşti 4.408. La polul opus, cei mai puţin alegători regăsim în comuna Ibăneşti, care are în evidenţe 1.139 cetăţeni cu drept de vot, Bogdăniţa - 1.160 şi  Ciocani 1.208.

Peste 500 de deţinuţi doresc să voteze, la europarlamentare 2014

Printre cei care îşi vor exercita astăzi dreptul la vot se numără şi deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul Vaslui, ale căror drepturi electorale nu le-au fost interzise prin hotărârile judecătoreşti. Astfel, 530 de deţinuţi, din cei peste 800 care au drept de vot, au depus cereri pentru a-şi exercita dreptul constituţional. Potrivit legii, patru secţii de votare aflate în proximitatea Penitenciarului Vaslui, care au dreptul de a include cel mult 150 de alegători pe listele suplimentare, au datoria de a se implica în organizarea de alegeri prin trimiterea de reprezentanţi cu urnele, la nivelul Penitenciarului fiind amenajate patru cabine de vot.
 

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite