Unul dintre cei mai cunoscuţi constructori vasluieni, trimis în judecată pentru instigare la fals şi complicitate la fraude cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciprian Safir, administratorul societăţii Conbetas, din Vaslui, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar ce vizează fraude cu fonduri europene, într-un proiect derulat de comuna Mironeasa, din judeţul Iaşi.

Ciprian Safir este acuzat de instigare la fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pentru complicitate la cele două infracţiuni a fost trimis în judecată şi Costică Luca Pozner, directorul SC Combetas SA. Nu mai puţin de 18 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, printre cei deferiţi justiţiei numărându-se şi primarul comunei Mironeasa, Elena Curcudel, precum şi mai mulţi funcţionari din cadrul  Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi

Ancheta procurorilor DNA a vizat  acordarea unei finanţări comunitare nerambursabile, pentru modernizarea unui drum comunal.
Conform cererii de finanţare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei şi avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totală de 9,88 km precum şi achiziţionarea mai multor utilaje.

Pe 11 septembrie 2008 a fost încheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar. Ulterior, la data de 25 octombrie 2011, acest contract a fost atribuit firmei SC Conbetas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.
"Observând faptul că, lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC CONBETAS SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv data de 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului şi recuperarea finanţării, inculpata Curcudel Elena, primar al comunei Mironeasa a determinat recepţionarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral.",se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Potrivit procurorilor DNA, Luca Pozner şi Safir Ciprian "cu intenţie directă şi cu rea credinţă, i-au determinat pe inculpaţii Melniciuc Florin şi Berheci Mariana, să ateste, în mod nereal, faptul că lucrările de modernizare a drumului comunal DC49, Schit Hadambu-Ursita-Mironeasa, erau integral executate, deşi acestea, în realitate, nu erau finalizate şi că nu este cazul să fie întocmită ”anexă nr. 2”, în care ar fi trebuit să fie menţionate cantităţile de lucrări neexecutate la data recepţiei."

Primăria Mironeasa a încasat ultima tranşa din proiect, în valoare de 1.826.825,49 lei, fără ca lucrările să fie efectuate.
Reprezentant al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, sunt acuzaţi că deşi au luat cunoştinţă despre faptul că lucrările erau departe de a fi finalizate, nu au luat nicio măsura pentru semnalarea fraudei, înlesnind, cu ştiinţă, obţinerea fără drept a ultimei tranşe a finanţării nerambursabile. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite