Un vasluian din diaspora, despre cazul fetei violate de şapte bărbaţi: „Cea mai bună prietenă a mea a fost violată. În România, violatorii au viitor de aur“
0Campania Adevărul, „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“, continuă cu povestea unui vasluian plecat din ţară care mărturiseşte că şi o prietenă a lui a trecut printr-un viol, dar povesteşte şi cum se vede din diaspora tot ce s-a întâmplat la el în judeţ.
„Adevărul“ continuă campania numită „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“. Timp de două săptămâni, vom dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenţă din ultimii ani care a cutremurat România: povestea elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri, cate în prezent sunt liberi.
Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima umilită public şi blamată de comunitatea din care fac parte violatorii, dar şi de a arăta derapajele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără.
Astăzi vă prezentăm povestea unui vasluian din diaspora, care a trecut, la rândul său, alături de o prietenă, printr-o dramă asemănătoare.
Vasluianul Mihai Tufă (30 ani), stabilit în prezent în Germania, a transmis zilele trecute un mesaj de solidaritate pentru eleva violată din Vaslui. În spatele mesajului se ascunde o poveste emoţionantă, Mihai având el însuşi o prietenă care a fost victima unui viol.
Violator eliberat pentru bună purtare
„Am fost foarte apropiat la un moment dat de victima unui viol petrecut chiar în Vaslui. Îmi era cea mai bună prietenă şi ştiu cât de mult contează în aceste situaţii sprijinul emoţional, mai ales când părinţii ori comunitatea locală îţi sunt împotrivă. În acel caz a fost un singur violator, fusese eliberat înainte de termen pentru bună purtare, după executarea unei pedepse pentru o infracţiune de viol. Ştiu câtă disperare se poate acumula. Şi ştiu cât de mult te poate aliena o astfel de întâmplare“, mărturiseşte Mihai Tufă.
Fost olimpic naţional la geografie, Mihai Tufă este pasionat de fotografie şi călătorie. Pentru o perioadă a cochetat cu presa, însă în 2010 s-a decis să emigreze în Marea Britanie. Acolo i-a venit ideea unui proiect îndrăzneţ, să facă turul lumii pe jos.
A străbătut Europa pe jos, mergând la pas până în România. De câţiva ani s-a stabilit în Hamburg (Germania), unde în prezent lucrează ca freelancer - fotografie, editare video, graphic design, iar planurile sale de viitor sunt legate tot de călătorii.
Mihai Tufă s-a decis să ia atitudine în cazul elevei din Vaslui pentru că ştie foarte bine zona, cunoaşte oamenii şi mentalităţile. Vreme de doi ani, cât a lucrat în presa locală, a colindat aproape fiecare sat din judeul Vaslui. Scria săptămânal despre tradiţii pe cale de dispariţie, despre meştesuguri, despre oameni.
„Sunt oripilat, dar nu surprins“
„Sunt oripilat, dar nu surprins. Nu spun că am explicaţiile pentru ce s-a întamplat şi se întâmplă frecvent, dar ştiu că, fără o înţelegere serioasă a problemei cu care ne confruntăm, nu putem aborda şi schimba nimic“, consideră tânărul vasluian. În opinia sa, totul pleacă de la felul în care femeia este privită în societate în general.
„Cheia este cum e portretizată femeia în media tabloidă, dar şi cum e portretizată în biserică - un organism paralel cu o societate civilizată, propovăduitor în primul rând al unor atitudini de ev mediu care condamnă victima - acest diavol sexual care atentează la integritatea mentală a unor băieti buni, prin faptul că era era puţin machiată, puţin dezbrăcată, puţin provocatorare, puţin nu-ştiu-ce. Ce fel de comunitate e aceea în care bărbaţii sunt atât de incapabili să fie oameni în faţa unei femei frumoase?“, se întreabă retoric Mihai Tufă.
În opinia sa, scuza reţinută violatorilor de parte din comunitatea locală cum că a greşi e omeneşte este ca şi cum ai spune că este omeneşte să îţi baţi joc de o viaţă: „Cred că mai omeneşte e să poţi avea încredere că ajungi în siguranţă acasă, atunci când te urci în maşina cuiva care s-a oferit să te ajute“.
Dovadă de iresponsabilitate
Vasluianul stabilit în Germania consideră lipsa de reacţie a autorităţilor în cazul elevei care a căzut victimă celor şapte indivizi din Văleni drept o dovată de iresponsabilitate şi nepăsare.
„Nu am auzit o vorbă din partea niciunui lider local: niciun preot, niciun director de şcoală, niciun primar, niciun parlamentar, din cei zece, din judeţul cu cele mai multe infracţiuni la viaţa sexuală. Am fost cu toţii martorii tăcerii comunităţii locale şi aleşilor locali. Ori oamenii ăştia sunt iresponsabili. Dacă le-ar fi păsat cumva, ar fi înăsprit legile pentru infracţiunile de viol. Nu acum, nu ieri, nu luna trecută, ci acum 5-10 ani“, afirmă Mihai Tufă.
Parlamentarii aveau obligaţia, crede Mihai Tufă, să voteze rapid amendamente, astfel încât să nu se ajungă în situaţia ca sute de infractori din România, inclusiv cei şapte violatori, să fie puşi în libertate şi judecaţi sub control judiciar. „Văd însă că aceiaşi parlamentari sunt foarte eficienţi când vine vorba de a-şi mări salariile şi pensiile. Nu şi atunci când ar putea adresa în mod direct una din cele mai mari probleme din peisajul lor local. Un peisaj local cu o populaţie atât de tolerantă, atât de creştină, încât dă şansa spre reabilitare unui violator prin a-l alege ca parlamentar“, spune Mihai.
„Din ce în ce mai mulţi oameni iau atitudine“
Ziarul „Adevărul“ a relatat despre faptul că unul dintre parlamentarii vasluieni, Dan Bordeianu, se află la al doilea mandat de deputat, deşi în trecutul său figurează o condamnare definitivă pentru un viol în grup comis în 1985.
„E amar să vezi că în România violatorii au viitor de aur. Nu mă miră, dar mă enervează“, spune tânărul vasluian. Mihai Tufă afirmă că printre motivele care l-au determinat să atitudine în acest caz care a scandalizat opinia publică a fost tăcerea referitor la cum cei şapte indivizi au ajuns să fie in libertate.
„Acum vedem efectul acestei tăceri, fix din partea celor care ar putea schimba ceva. Şi dacă nu ei, atunci noi, nu? Din ce în ce mai mulţi oameni iau atitudine. Peste 350.000 de oameni au semnat până acum petiţia prin care cer arestarea celor şapte. Desigur, justitia nu se face la presiunea străzii. Nici nu îmi imaginez că judecătorul o să fie intimidat sau influenţat de aşa ceva“, mărturiseşte vasluianul din Hamburg.
În opinia sa, acea petiţie online nu a fost făcută pentru judecătorii de caz, ci mai mult pentru susţinerea victimei şi a familiei acesteia, rămaşi la un moment dat singuri în fata unui val de abuzuri psihice survenite tot în mediul online, din partea violatorilor şi susţinătorilor acestora.
„Nu de talibanism e nevoie“
„Observ reticenţa, uneori chiar agresivă, de a evita să se vorbească despre caz, fix la cei din comunitatea locala. Şi nu cred că e ruşine. E oboseala de a apăra un orgoliu local, e nepăsare, e ascunderea gunoiului sub preş. Şi eu sunt de acolo, dar preşul a ajuns la tavan când violatorii şi susţinătorii acestora au devenit aroganţi şi agresivi, când şi-au facut grupuri pe Facebook pentru denigrarea victimei“, spune Tufă, subliniind totodată că, pe lângă solidaritatea impresionantă a oamenilor faţă de victima acestui viol, petiţia respectivă mai scoate la iveala o altă mentalitate greşită: „acel ochi pentru ochi, fix ca răspuns la presupusa incapacitate a justiţiei, în timp ce unii deja profită de caz pentru a-şi spăla cadavrele politice faţă de care justiţia ar fi greşit în viziunea lor“.
„Citesc des opinii exprimate violent şi care cer violenţă. Unii mă întreabă deschis dacă ştiu adresele de domiciliu ale violatorilor, dacă le pot afla, şi atunci mă gandesc că măsura arestului preventiv ar fi bună si pentru siguranţa lor. Nu de talibanism e nevoie în raspunsul la acţiunile lor deja susţinute de talibanism“, consideră Mihai.
În opinia sa, cei şapte trebuie sa primească doar atât: un proces corect şi rapid şi o condamnare corectă. Dar şi un boicot social al lor şi al sustinătorilor lor: „Vor avea astfel timp să fie măcinaţi singuri de cele mai urâte gânduri care aparţin lumii lor. Lumea lor e o lume de bărbaţi chipurile virili, atât de «speriaţi», «vulnerabili» şi «panicaţi» în faţa unei femei care s-ar putea îmbrăca cum vrea, dar care nu vrea nimic de la ei, că singura alternativă pare a fi violul, pe modelul ISIS. Iar până când ei vor fi la închisoare, noi să ne întoarcem şi la alte lucruri care mai sunt de îndreptat, cum ar fi viitorul victimei şi al nostru“.
În satul violatorilor, victima este în continuare pusă la zid de localnici
„Acum e momentul“
„Este un fel de verificare, de recensământ. Băi, pe unde mai suntem? Chiar suntem ţara tabloidelor? Şi a bisericii? Ce mix ciudat! Şi e un truism. Da, iei steagul anti-viol în mână. Faci un marş. Acum e momentul! Acum se poate pune presiune pe aleşi. Acum ONG-urile de profil trebuie să puncteze“, consideră Mihai Tufă.
Răul pentru victimă şi familia ei e deja făcut, însă ei vor şti la următoarea înfăţişare la proces că mai sunt cel puţin 350.000 de oameni care îşi doresc acelaşi lucru pe care şi-l doreşte şi ea. „Va şti că nu e singură în instanţă împotriva unui grup de susţinători din comunitatea locală. Şi putem cu toţii învăţa din acest caz“, este convins Mihai.
„Statul trebuie să profite pentru a-şi educa sexual cetăţenii“
Revoltat de atitudinea sfidătoare a susţinătorilor violatorilor, acesta i-a contactat pe reţelele de socializare, a vrut să înţeleagă cum este posibil ca un tânăr să nu realizeze gravitatea unor astfel de fapte.
„Mă îngrozeşte cum gândesc tinerii aia şi ştiu că e foarte mult de muncă şi totul pentru viitor trebuie să înceapă cu educaţia, mai ales educaţia sexuală şi egalitate între sexe. Statul trebuie să profite de ocazie pentru a-şi educa sexual cetăţenii“, este de părere vasluianul din Diaspora.
Mihai s-a gândit să ajute victima să plece din acel mediu, măcar pentru o săptămână - două, într-o vacanţă în Germania sau în alt loc, să fie la distanţă de acea comunitate măcar o vreme. Iar ideea sa a fost susţinută şi de alţi prieteni care şi-au oferit sprijinul.
„Am înţeles însă că victima nu este încă pregatită să facă acest pas şi încă se teme să plece singură de acasă. Din partea mea, propunerea rămâne valabilă pentru când va fi pregătită. Însă mai sunt modalităţi în care fata şi familia ei pot fi sprijiniţi şi am înţeles că sunt deja psihologi care s-au oferit să o consilieze gratuit, acasă la ea. Deocamdată, mă bucură şi îmi dă speranta valul de susţinere care tot creşte, dar si discuţia generată în societate. Sper ca toată simpatia de care se bucura victima să îi dea putere să se concentreze pe ce poate fi frumos de aici înainte“, a concluzionat Mihai Tufă.
Campania continuă: ce vom prezenta în episodul următor
Ziarul „Adevărul“ va continua Campania „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ cu un nou episod, în care vom prezenta un interviu cu un expert în psihologie clinică judiciară care va vorbi despre trauma fetei violate, despre cum poate fi sprijinită pentru a fi reintegrată în societate.
Mesaje de susţinere
Invităm pe toţi cititorii „Adevărul“ să transmită un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind pe Facebook hashtag-ul #violulecrima. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului.
Pe aceeaşi temă:
Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală