Un şef de tură de la Vama Albiţa, acuzat de mărturie mincinoasă de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vameşul Dan Arhire, şef de tură în cadrul Vămii Albiţa, este acuzat de procurorii anticorupţie de mărturie mincinoasă, după ce a sărit în apărarea celor 22 de colegi acuzaţi de corupţie, negând că aceştia ar pretinde şpagă şoferilor care tranzitează frontiera.

 Vineri, procurorii DNA, înaintea declanşării unei noi runde de audieri în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, au solicitat judecătorilor să înainteze Serviciului Teritorial Iaşi al DNA, o copie după declaraţia vameşului Dan Arhire, anunţând s-au autosesizat pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. 

Arhire are calitate de martor, el fiind audiat după descinderile procurorilor DNA la Albiţa.  Atunci, şeful de tură  a indicat  numele a patru vameşi care au pretins şpagă de la şoferii care tranzitau frontiera, pentru a nu le face controla bagaje.

În faţa judecătorilor, Dan Arhire a anunţat că nu îşi menţine declaraţia, susţinând că procurorii DNA l-au constrâns să semneze declaraţia respectivă, cu care însă nu ar fi fost de acord. Acum, el va trebui să răspundă în faţa DNA, în calitate de suspect.
Vineri, alţi doi martori au fost audiaţi de judecători: poliţistul de frontieră Marcel Popica şi vameşul Doru Gâlea. Amândoi şi-au menţinut declaraţiile date în faza de urmărire penală. Poliţistul de frontieră a susţinut şi în faţa instanţei că ştia despre vameşi că practică solicitarea de sume pentru a facilita tranzitarea frontierei transportatorilor şi că unii colegi au sesizat superiorii despre această stare de fapt. 

Vameşul Doru Gâlea, în prezent lucrător la Vama Sculeni, a afirmat în sala de judecată că vameşii aveau obligaţia să efectueze controale la toate autoturismele şi mijloacele de transport care tranzitau frontiera, cu excepţia misiunilor diplomatice. Declaraţia lui Gâlea i-a înfuriat pe vameşii din sala de judecată care au vociferat, în cor, că nu este adevărată această susţinere. Noi audieri urmează a avea loc pe 26 mai, când a fost stabilit un nou termen de judecată în dosar. Până atunci, judecătorii vasluieni au decis menţinea măsurii controlului judiciar faţă de vameşi, deşi aceştia au solicitat revocarea acesteia, susţinând că s-a depăşit termenul rezonabil şi, oricum, are un caracter mai degrabă formal.

Reamintim că 23 de vameşi au fost trimişi în judecată în decembrie 2013, fiind acuzaţi de luare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. 18 dintre ei fuseseră arestaţi pe 22 octombrie 2013, în urma descinderilor DNA la Vama Albiţa. La începutul anului 2014, toţi au fost puşi, rând pe rând, în libertate, fiind judecaţi sub control judiciar. 

Dintre toţi, doar Magdalena Coşniţă a recunoscut acuzaţiile şi a şi fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, în baza acordului de recunoaştere. Ea este cea care a detaliat procurorilor DNA traseul şpăgii în Vama Albiţa şi modul ierarhizat în care se împărţeau banii strânşi în timpul turelor.

Mai puteţi citi: 

FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA

Podul de şpăgi de peste Prut: negocieri ca la piaţă la Albiţa. Unii angajaţi dădeau rest la banii primiţi mită, alţii stingeau lumina când li se acordau „atenţii”

Lotul „Albiţa II“ se măreşte. Încă un vameş a fost arestat preventiv

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite