Un candidat a reuşit să răstoarne rezultatul examenului auto, deşi picase proba practică
0Un bărbat din judeţul Vaslui a reuşit să probeze în instanţă că a fost picat pe nedrept la proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Deşi aveau obligaţia să păstreze filmarea probei, poliţiştii au şters-o din serverul instituţiei.
Curtea de Apel Iaşi a anulat rezultatul probei practice, prin care un bărbat din Vaslui a fost declarat respins la examenul auto. Decizia instanţei ieşene este definitivă şi vine după ce, în primă instanţă, Tribunalul Vaslui nu a dat câştig de cauză cetăţeanului.
Demersul bărbatului din judeţul Vaslui demonstrează că răsturnarea rezultatului probei practice a examenului auto nu este o misiune imposibilă, însă pentru o astfel de bătălie este nevoie de răbdare şi nervi de oţel.
Vasluianul a dat în judecată Servicul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRCIV), solicitând judecătorilor să dispună anularea rezultatului la proba practică, să îl declare admis si, în consecinţă, având în vedere ca a promovat proba teoretică, să dispună eliberarea permisul de conducere.
În susţinerea acţiunii juridice, petentul a indicat drept probă înregistrarea video a examinării sale. A solicitat judecătorilor să vizioneze înregistrarea video a probei practice susţinute pentru a observa că a condus fără greşeală şi cu toate acestea poliţistul examinator l-a declarat respins.
”Întreaga procedură a SPCRPCIV Vaslui a fost făcută în batjocură”
Proba practică (traseul) la examenul pentru obţinerea permisului de conducere se înregistrează video, odată cu reglementările legislative din 2002, respectiv 2017, când s-a hotărât ca toate înregistrările video să se păstreze timp de şase luni, respectiv până la soluţionarea cauzei, în cazul existenţei unor proceduri judiciare. Măsura a avut drept scop eliminarea suspiciunilor legate corectitudinea poliţiştilor examinatori şi a eventualelor fapte de corupţie.
În cazul de faţă, bărbatul a fost programat să susţină proba practica pe 26 martie 2019. El a relatat că a condus fără cusur pe mai multe străzi din municipiul Vaslui, timp de 15 minute, fără a primi vreo penalizare pe traseu. Ulterior, examinatorul i-a solicitat să vireze pe o stradă secundară şi să efectueze mai multe manevre.”Toate au ieşit bine, dar spre surpriza mea totală, examinatorul mi-a spus că am picat, cu depunctări la parcări” a precizat petentul în acţiunea înaintată instanţei.
Bărbatul a făcut contestaţie la şeful SPCRPCIV Vaslui prin care a solicitat sa se vizioneze înregistrarea video a examinării sale, pentru a se vedea ca nu avea cum să primească penalizări, mai ales peste 20 de puncte. Aceasta contestaţie, anexată la acţiune, a depus-o a doua zi după examinare la Prefectura Vaslui, în a cărui subordine este SPCRPCIV, deoarece cei de la Serviciu nu au vrut să o primească.
Nu a fost chemat să-i solicite vreo declaraţie, nici sa vizioneze alături caseta cu înregistrarea video de la examinare şi după 40 zile i s-a comunicat că a fost respinsă contestaţia. În opinia petentului, ”întreaga procedură a SPCRPCIV Vaslui a fost făcută în batjocură, ceea ce a golit de conţinut ceea ce trebuia să fie o procedură legală”.
Sentinţa bizară a Tribunalului Vaslui
Judecătorii Tribunalului Vaslui au solicitat reprezentanţilor SPCRPCIV să înainteze instanţei înregistrarea video, însă instituţia a comunicat că aceasta nu se mai regăseşte în server, fiind ştearsă. Judecătorii Tribunalului Vaslui au audiat un martor, un alt candidat care a se afla în autoturism în momentul examinării. Acesta a declarat în timpul examinării a sesizat că reclamatului nu i-a ieşit o parcare laterală dreapta şi ca poliţistul i-ar fi adus la cunoştinţă candidatului că portiera nu era închisă bine.
Judecătorii Tribunalului Vaslui au apreciat că, în lipsa filmării, depoziţia martorului este suficientă pentru a demonstra că poliţistul examinator nu a dat dovadă de ”exces de putere”.
„Chiar dacă pârâtul (SPCRPCIV Vaslui n.r.) nu a păstrat înregistrarea video pentru a fi ataşată la dosar, se reţine că faţă de depoziţia martorului care confirmă unele nereguli săvârşite de reclamant, calificativul de respingere este stabilit în concordanţă cu punctele de penalizare stabilite de evaluator. Nu există vreun dubiu de apreciere cu exces de putere din partea evaluatorului”, a invocat Tribunalul Vaslui în hotărârea prin care a respins acţiunea.
Serviciul de Permise Vaslui, bun de plată
Vasluianul nu s-a dat bătut şi a contestat sentinţa instanţei de fond, arătând că în cazul în care ar fi fost depunctat pentru neregulile sesizate de martor ar fi trebuit să i se scadă 8 puncte, nicidecum 33 atât cât totalizat punctele de penalizare consemnate, în cazul de faţă de examinator.
Curtea de Apel Iaşi a dat câştig de cauză bărbatului şi a casat sentinţa Tribunalului Vaslui, anulând rezultatul probei practice. Mai mult, SPCRPCIV Vaslui a fost obligată să plătească petentului şi cheltuielile de judecată. Motivarea instanţei ieşene nu a fost încă redactată, motiv pentru care, până la comunicarea hotărârii, instituţia care l-a prejudiciat pe candidat nu poate dispune în cauză.
Vă mai recomandăm:
Cele mai frecvente greşeli la examenul auto, proba practică. Cum pot fi evitate