Trei tineri din Bârlad care au făcut ravagii în conturile unor persoane din străinătate, condamnaţi pentru fraude online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Vaslui au pronunţat astăzi sentinţa în dosarul fraudelor comise de gruparea infracţională condusă de bârlâdeanul George Traian Adetu, a fost acuzatătă că a efectuat tranzacţii online ilegale, folosindu-se de datele bancare ale unor cetăţeni străini.

Judecătorii l-au condamnat la cinci ani de închisoare pe liderul reţelei, George Traian Adetu. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată şi celuilalt inculpat, judecat în stare de arest, Andrei Zaharia. În cazul său, însă, magistraţii au revocat beneficiunul unei condamnări anterioarede doi ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă ce a fost adăugat la condamnarea de cinci ani, urmând ca Zaharia să execute şapte ani de închisoare. Cel de-al treilea inculpat, Andrei Peiu, care îi ajuta pe cei doi la comercializarea produselor cumpărate de pe internet, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, având un termen de încercare de patru ani.
Traian Adetu a fost arestat în martie 2010, alături de alţi opt tineri din Bârlad. Supranumiţi “Reţeaua pisicuţa”, bârlădenii au atacat conturile mai multor persoane din Italia, Marea Britanie şi Noua
Zeelandă. Pentru prinderea lor, procurorii DIICOT au beneficiat şi de sprijinul FBI. După trei luni de arest, Tribunalul Iaşi a decis eliberarea acuzaţilor, înlocuind măsura arestului preventiv cu obligativitatea de a nu părăsi ţara. La percheziţiile din 2010, procurorii au ridicat de la domiciliile membrilor grupării Adetu şapte guri de bancomat, zeci de cititoare de carduri, 26 de laptopuri, 25.000 de lei, 1.000 de euro, 800 de lire sterline, o puşcă cu aer comprimat, peste 100 de alice şi aproximativ 200 de grame de cannabis.

Dependenţi de jocuri de noroc


Odată pus în libertate, George Traian Adetu, obişnuit cu viaţa de lux, a pus bazele unei noi grupări infracţionale. De această dată însă, specializându-se exclusiv în tranzacţii online. Metoda a fost aceeaşi, phishing-ul (realizarea unor mesaje de e-mail şi pagini de internet false, asemănătoare ca grafică cu cele ale băncilor). Primele tranzacţii frauduloase au fost efectuate de Adetu în martie 2011. Potrivit DIICOT, bârlădenii efectuau plăţi online utilizând datele cardurilor aparţinând  unor cetăţeni din Germania, Austria şi Danemarca. Aceştia achiziţionau în special produse de lux, dar şi bunuri care puteau fi uşor valorificate (biciclete, produse electronice, scule electrice, aparatură electrocasnică, cosmetice, îmbrăcăminte, băuturi alcoolice etc). În materialul de urmărire penală, procurorii arată că banii obţinuţi de membrii grupării Adetu erau folosiţi pentru a-şi asigura o viaţă de lux dar şi pe jocuri de noroc: “Inculpatul  Adetu George Traian a cheltuit sume foarte mari de bani provenite din activităţile ilicite pentru a-şi satisface pasiunea pentru jocurile de noroc, ceea ce conturează moralitatea acestuia”.
Potrivit anchetatorilor, liderii grupului infracţional, având  experienţa dosarului în care  erau cercetaţi pentru clonare de carduri, şi-au luat unele măsuri de precauţie. Aceştia utilizau mai multe cartele telefonice, pe care le schimbau cu regularitate, atât pentru plasarea comenzilor, cât şi pentru a discuta între ei. De asemenea, foloseau software specializat în vederea ascunderii IP-ului real al calculatorului de la care făceau tranzacţiile financiare frauduloase.

Citeşte şi: 

Scandal la Tribunalul Vaslui. Un deţinut, arestat preventiv pentru trafic de droguri, a fost evacuat din sala de judecată

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite