Toate persoanele cu handicap grav dintr-o comună vasluiană au rămas fără însoţitori. Cu toţii au fost disponibilizaţi de primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În judeţul Vaslui sunt peste 3000 de persoane cu handicap care au nevoie de însotitor
În judeţul Vaslui sunt peste 3000 de persoane cu handicap care au nevoie de însotitor

Primăria comunei vasluiene Griviţa a concediat toţi cei 25 de angajaţi ai instituţiei care erau plătiţi ca asistenţi ai persoanelor cu handicap din comună, după ce autorităţile locale au constatat că nu mai au resurse financiare pentru a le achita salariile. Asistenţii personali erau plătiţi opt ore pe zi, cu salariul minimim pe economie. Primăria trebuia să suporte 25% din salariile acestora.

Autorităţile din Griviţa susţin că s-a ajuns în această odată cu obligativitatea de a plăti din bugetul primăriei 25 la sută din salariul însoţitorilor, inclusiv cu obligaţiile aferente la bugetul asigurărilor sociale. „Aceasta prevedere a fost introdusă din 2014 şi, după calculele noastre, ar fi însemnat 40% din bugetul comunei pe un an de zile să-l dăm pentru salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap. Suntem în imposibilitatea de a achita aceste sume. În aceste condiţii, i-am trimis în şomaj pe toţi cei 25 de asistenţi personali. Poate fi considerată şi o formă de protecţie socială pentru aceşti oameni. Noi sperăm ca până la expirarea perioadei de şomaj să găsim o soluţie pentru această situaţie. Din punctul nostru de vedere, cel mai eficient ar fi ca sumele necesare să fie virate prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)”, a declarat, primarul comunei Griviţa, Alina Munteanu. Potrivit acesteia, persoanele cu handicap grav nu vor avea de suferit, având în vedere că însoţitorii acestora, trimişi în şomaj ]ncepând cu luna martie, sunt rude şi “nu îi vor lăsa la greu”. Aparatul Primăria Griviţa numără în momentul de faţă 16 angajaţi, în condiţiile în care comuna este una medie, cu peste 3.500 de locuitori.


Reprezentanţii DGASPC Vaslui precizează că la nivelul judeţul Vaslui nu mai puţin de 3319 persoane cu handicap grav au dreptul la asistent personal, sau însoţitor acesteia.  De câţiva ani, însoţitorii persoanelor cu handicap din judeţul Vaslui sunt campioni la voluntariat. În jur de 1.000 dintre ei au restanţe de luni bune la salarii. Într-o situaţie similară se află asistenţii maternali profesionişti, care nu au mai primit bani pentru hrana şi îmbrăcămintea copiilor luaţi în grijă de la stat. Puţine primării din judeţ sunt la zi cu plata indemnizaţiilor acestora. În comuna Codăeşti, numărul persoanelor cu handicap s-a dublat în ultimii ani.
”Avem probleme mari la nivelul comunei cu persoanele cu handicap. Sunt din ce în ce mai multe. Au certificat de gradul unu şi însoţitor. Dacă în acest an, dau un exemplu, eu am prins în buget 20.000 de lei, mă trezesc că numărul lor s-a dublat între timp şi nu mai am cum să-i plătesc. Ţi-e mai mare mila când îi vezi că infirmi sau cu boli incurabile şi nu poţi face nimic. Nu ai cum, bugetul e limitat”, a spus Mihai Rebegea, primarul comunei Codăeşti.

Citeşte şi: Cameră senzorială pentru copiii cu dizabilităţi din municipiul Vaslui

Însoţitorii persoanelor cu handicap din Vaslui muncesc gratis

Tânără cu dizabilităţi, rănită în curtea centrului pentru persoane cu handicap unde era cazată

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite