Simpozion internaţional de arheologie didactică, organizat la Vaslui cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului Şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două zile, municipiul Vaslui va fi gazda unor ample manifestări dedicate împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui. Evenimentele vor culmina cu un simpozion la care sunt aşteptaţi să participe oficialităţi centrale, reprezentanţi ai mediului academic român, dar şi diplomaţi.

Manifestările organizate cu ocazia semicentenarului ISJ Vaslui vor debuta vineri, 16 noiembrie, cu Simpozionul Internaţional de Arheologie Didactică. 

Deschiderea oficială a lucrărilor va avea loc în Sala ”Ştefan cel Mare” a Consiliului Judeţean Vaslui, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene. Invitaţii speciali ai simpozionului sunt Andrei Grinkevich, ambasadorul Republicii Belarus în România, Jaques Uberti, ataşatul cultural al Ambasadei Franţei în România, precum şi un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse în România.

 Ministerul Educaţiei va fi reprezentat la evenimentul organizat de ISJ Vaslui de către secretarul de stat Ionel Florian Lixandru şi conf.univ.dr. Mina-Maria Rusu. 

În cadrul simpozionului de arheologie didactică vor susţine comunicări ştiinţifice cunoscuţi profesori universitari: prof.univ.dr. Constantin Cucoş, de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iaşi, prof.univ.dr. Mircea Platon, de la Revista ”Convorbiri Literare”, prof. univ. dr. Alois Gherguţ, de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iaşi, prof. univ. Axinia Crasovschi, de la Universitatea Bucureşti s.a. De asemenea, vor participa la activităţi şi inspectori şcolari din Neamţ, Suceava, Alba, precum şi directorul Programe Educaţionale ECDL România. 

”Acest simpozionul îşi propune să aducă la aceeaşi masă specialişti care să discute deschis despre metode, tehnici de predare din trecut pe care le-am lăsat deoparte, fiindcă ni s-a părut că nu mai sunt de actualitate şi trebuie să împrumutăm altele noi. Am spus de multe ori, sunt multe lucruri de schimbat, dar sunt şi multe lucruri de păstrat şi despre ele vrem să discutăm în cadrul simpozionului. Şi-au confirmat prezenţa la acţiunea noastră Excelenţa sa ambasadorul Belarusului, Andrei Grinkevich, ataşatul cultural al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi un diplomat din partea Ambasadei Federaţiei Ruse. De asemenea, avem un număr important de reprezentanţi ai mediului academic, de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, Universitatea Bucureşti, Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, Academia de Studii Economice Bucureşti, precum şi două delegaţii de parteneri din Republica Moldova, de la Anenii Noi şi Cahul", a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui. 

Pe lângă comunicările ştiinţifice ale invitaţilor, inspectorii şcolari din Vaslui vor susţine la rândul lor lucrări de rezonanţă. Inspectorul şcolar de istorie, Nicolae Ionescu la prezenta ”Modelul Haretian în învăţământul Marii Uniri de la 1918”, în timp ce inspectorul de limbi moderne, Alexandru Mîţă, va prezenta «Cartea pentru toţi copii», a Floricăi Bagdasar- primul abecedar românesc postbelic şi ”Cum se evalua în 1940”.

Manifestările dedicate împlinirii a 50 de ani de activitate vor continua, sâmbătă, 17 noiembrie, cu o gală la care au fost invitaţi toţi inspectori şcolari care au activat în cadrul instituţiei de-a lungul anilor. Aceştia vor fi premiaţi cu plachete omagiale şi diplome.

"Ne dorim să fie o întâlnire de suflet, în care să discutăm despre trecut şi despre prezent, despre ce am reuşit să facem pentru învăţământul vasluian şi despre ceea ce avem în continuare de realizat", a conchis inspectorul general al ISJ Vaslui.

Cu ocazia împlinirii celor 50 de ani de activitate, la sediul ISJ Vaslui va fi dezvelită o placă omagială şi va fi vernisată o expoziţie de fotografie care surprinde activităţi ale elevilor şi profesorilor din şcolile vasluiene.

Tot cu ocazia manifestărilor dedicate semicentenarului ISJ Vaslui, va fi marcată deschiderea oficială a Centrului Judeţean de Excelenţă Vaslui, a cărui activitate a debutat în această toamnă. Vasluiul este al zecelea judeţ din România care beneficiază de un centru de excelenţă cu personalitate juridică, destinat elevilor care doresc să facă înaltă perfomanţă. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite