Seceta din 2008 a fost declarată, după şapte ani de procese, calamitate naturală. Mii de hectare de teren ale milionarului Adrian Porumboiu, despăgubite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Porumboiu
Adrian Porumboiu

După şapte ani de la seceta din 2008, societatea Agrocomplex Bârlad, a milionarului Adrian Porumboiu, a câştigat definitiv procesul cu Ministerul Agriculturii şi Guvernul României, care viza despăgubirea societăţii urma pagubelor produse. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a obligat Guvernul României să declare fiind zonă calamitată, terenurile afectate de secetă.

Procesul a fost câştigat defintiv de societatea Agrocomplex Bârlad încă de acum trei ani, însă Guvernul şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au apelat la căi extraordinare de atac. 

Agrocomplex Bârlad a câştigat prima dată în 2012 dreptul de a fi declarată “calamitată natural” pentru campania agricolă din 2008. Atunci, ministerul a pregătit şi un proiect de hotărâre prin care dorea să pună în executare o sentinţă civilă din februarie 2011 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti şi rămasă definitivă şi irevocabilă printr-o decizie din 07 iunie 2012 a ICCJ.

 Potrivit proiectului de hotărâre, “se declara stare de calamitate naturală pentru suprafaţa de teren arabil de 4.328,80 ha din judeţul Vaslui, respectiv suprafaţa de teren arabil de 2.366,06 ha din judeţul Galaţi, afectate de secetă în anul agricol 2008-2009, aflate în exploatarea Societăţii Comerciale Agrocomplex Bârlad SA”.
Proiectul de hotărâre nu a mai intrat vigoare, întrucât Ministerul Agriculturii a revenit în instanţă apelând la o cale de atac extraordinară – contestaţia în anulare. ICCJ a dat însă din nou dreptate Agrocomplex, în martie 2013, când a respins contestaţia în anulare formulată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca nefondată. Însă şi împotriva acesteia s-a declarat recurs. Pe 24 iunie a.c., la şapte ani de la seceta care a afectat terenurile din Moldova, Agrocomplex a câştigat şi ultima bătălie, Curtea Supremă respingând recursul guvernului.

”Guvernanţii şi-au bătut joc de fermieri”

”În campania agricolă din 2008- 2009, toţi fermierii din zona Moldovei au fost grav afectaţi de secetă, nu numai Adrian Porumboiu. Atunci era în vigoare Legea 381/2002, abrogată în 2010, prin care te asigurai, plăteai poliţă de asigurare, iar în caz de calamităţi naturale primeai despăgubiri, cu condiţia ca guvernul să declare zona calamitată. Guvernul avea atunci alte preocupări, mai puţin agricultura, iar legea nu a fost respectată. Mulţi au dat atunci în judecată Ministerul Agriculturii şi Guvernul, unii între timp s-au pierdut pe drum. Noi am insistat şi am câştigat”, a declarat Adrian Porumboiu.

El a spus că, deşi nu este normal, agricultura în România rămâne în continuare o loterie, deoarece nici în prezent nu există un cadru legislativ care să-i protejeze pe agricultori în caz de calamitate.

“Din 2010, guvernanţii şi-au bătut joc de fermieri. Au abrogat Legea 381/2002 şi nu au mai pus nimic în loc. Producătorii agricoli ar trebui să fie protejaţi de o lege a calamităţilor. Este nevoie de un fond mutual unde, atunci când au un an agricol bun, producătorii să contribuie cu bani pentru a putea fi despăgubiţi în caz de calamitate. Mai ales că şi Uniunea Europeană contribuie cu 60% din sumă. În toate ţările Uniunii Europene se folosesc fonduri mutuale, numai la noi, nu. Pentru treaba asta, România ar trebui să aibă un ministru care să ştie cu ce se mănâncă agricultura! Mai grav este că a distrus agricultura! Fermierilor le este frică să vorbească, mie nu”, a mai precizat Adrian Porumboiu.

Mai puteţi citi:

Cea mai mare societate a lui Porumboiu, acuzată că a încasat  ilegal subvenţii, pentru animale care figurau decedate. Milionarul: „Sunt numai minciuni!“

Porumboiu, sancţionat cu 12 milioane de euro: „Este un abuz inimaginabil. Vreţi să-l distrugeţi pe Porumboiu? Distrugeţi-l! Mai pleacă 4.000 de oameni acasă“

Un restaurant, un popas turistic şi terenuri ale firmelor lui Adrian Porumboiu sunt scoase la licitaţie de Fisc

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite