Porumboiu, sancţionat cu 12 milioane de euro: „Este un abuz inimaginabil. Vreţi să-l distrugeţi pe Porumboiu? Distrugeţi-l! Mai pleacă 4.000 de oameni acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Porumboiu
Adrian Porumboiu

Cea mai mare societate din grupul de firme a omului de afaceri Adrian Porumboiu, SC Comcereal SA, a fost sancţionată cu 12 milioane de euro de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultura (APIA), sume ce reprezintă subvenţii ce au fost acordate în perioada 2012 - 2015.

Adrian Porumboiu va trebui să restituie 20% din subvenţiile primite de Comcereal în 2012, 50% din subvenţiile pentru 2013, în timp ce subvenţiile aferente anului 2014, care ar fi trebuit să intre în conturile firmei la începutul anului, au fost anulate, iar pentru anul 2015 reprezentanţii societăţii au fost informaţi să nu mai depună documentaţia pentru subvenţii pentru că nu se mai încadrează în norme, date fiind sancţiunile.

Sancţiunea uriaşă a fost aplicată de APIA  pentru "încălcarea repetată şi intenţionată" a unei ecocondiţionalităţi specifice schemelor de sprijin pe suprafaţă SMR 7 - Identificarea şi înregistrarea bovinelor. Mai exact neînregistrarea în registrul naţional a deceselor de animale, considerate "moarte accidentală".
Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la ferma de vaci  de la Târzii, milionarul Adrian Porumboiu a criticat vehement sancţiunea primită de la APIA,  considerând-o abuzivă. Milionarul a catalogat directorul APIA Vaslui (Răzvan Arteni n.r.) drept "un băiat care habar nu are ce semnează", în timp ce juristul instituţiei, care a avizat sancţiunile "este un puşcăriaş notoriu".

"APIA Vaslui a calificat în mod greşit drept neregulă repetitivă şi intenţionată un caz izolat de neconformitate al Comcereal SA Vaslui privind cerinţa de ecocondiţionalitate indicată. Niciuna din autorităţile de control, reprezentanţii Curţii Europene de Audit, Curtea de Conturi, ANSVSA, APIA, nu au invocat vreodată vreo fraudă sau tentativă de fraudă din partea Comcereal SA Vaslui. Aşa cum a reieşit şi în urma controloalelor efectuate, Comcereal SA Vaslui a întocmit dintodeauna în mod corect toate registrele şi evidenţele interne privind identificarea şi înregistrarea animalelor. Cazul de neconformitate se referă strict la neînregistrarea în registrul naţional SNIIA a decesului unui număr de 206 bovine, intervenit în perioada 2008 - 2014, Comcereal SA Vaslui bazându-se pe faptul că această obligaţie revine PROTAN, ca operator naţional privind colectarea şi anihilarea deşeurilor de origine animală. În plus, până în anul 2011, această obligaţie revenea DSVSA prin circumscripţia locală", a precizat Adrian Porumboiu.


Omul de afaceri susţine că evenimentele de "moarte accidentală" aferentă perioadei 2011 - 2014 şi înregistrate în SNIIA 2014 privesc viţei sub şapte luni, animale care nu sunt eligibile pentru subvenţii.

"Aceste animale nu au fost introduse în lista animalelor pentru care au fost depuse cereri de solicitare a primei pentru schemele de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, specia bovine. Comcereal nu a beneficiat de nicio plată pentru animalele cu evenimente de moarte accidentală aferente perioadei 2011 - 2014 şi înregistrate la SNIIA la 28 februarie 2014", a declarat Porumboiu.

Omul de afaceri a contestat deja sancţiunea primită, urmând ca până pe 20 aprilie să primească răspuns de la APIA. În cazul în care răspunsul va fi unul defavorabil, a anunţat că sancţiunea va fi atacată în instanţă.



Comcereal SA Vaslui are în prezent în exploatare o suprafaţă de aproximativ 27.000 hectare. Sancţiunile aplicate de APIA Vaslui, susţine milionarul, vin să destabilizeze capacitatea Comcereal SA Vaslui de a cultiva aceste terenuri, afectând în planificarea financiară a societăţii, plata salariilor angajaţilor

"Această situaţie în lasă mai mult decât un gust amar, eu ştiu, doar eu ştiu cât am să fac suprafeţele care sunt acum la Comcereal, să le comasez. Dacă domnii vin acum şi vor să distrugă ce s-a făcut cu foarte, foarte mare greutate, vor să distrug? Distrugeţi domnilor de la Ministerul distrugerii agriculturii. Dacă ăsta vă e rolul, asta vă e menirea, vă rog frumos distrugeţi! Mai pleacă 4000 de oameni acasă. Dacă vreţi să îl distrugeţi pe Porumboiu, distrugeţi-l!" a răbufnit Porumboiu.

Directorul APIA Vaslui a anunţat că va prezenta un punct de vedere faţă de acuzaţiile omului de afaceri Adrian Porumboiu în cursul zilei de mâine.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite