Reţetă pentru socată: secretul bunicilor pentru a prepara în casă tradiţionala băutură răcoritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socata aminteşte de gustul copilăriei, când gospodinele ţineau să-şi impresioneze musafirii şi să-i alinte pe copii cu o băutură răcoritoare preprată în casă cu flori proaspete de soc.

Reţeta pentru socată este foarte simplă şi se pot aduce mici modificări cantităţilor funcţie de gust (mai dulce, mai acrişor sau mai parfumat). Este nevoie de un borcan mare de sticlă (10 litri) în care se vor pune toate ingredientele.

Secretul e simplu. Vasul trebuie aşezat la soare 5-6 zile (pe pervaz, în balcon etc) şi trebuie amestecat de două ori pe zi. Socata este gata atunci când e uşor acidulată. Atunci se strecoară şi se păstrează în sticle la frigider.

Ingrediente pentru socată:
-    10 flori de soc
-    1 kg de zahăr
-    4 lămâi tăiate felii
-    5-7 grame drojdie sau o lingură cu boabe de orez (pentru a asigura fermentaţia)
-    10 litri apă plată

Mod de preparare: 4-6 linguri de zahăr le punem la caramelizat pentru a da o aromă şi culoare aparte. Când se topeşte zahărul şi capătă culoarea arămie stingem cu apă. Toate ingredientele de mai sus le punem într-un borcan mare, amestecăm să se omogenizeze şi acoperim vasul. Lăsam să fermenteze cel puţin patru zile şi amestecăm zilnic de două ori pentru a ajuta zahărul să se topească. Dacă nu e suficient de cald sau nu respectăm timpul necesar pentru fermentaţie, socata nu va avea parfumul cunoscut. Dacă lăsăm prea mult la fermentat riscăm să se alcoolizeze.

Vom servi socata în pahare înalte în care vom adăuga o feliuţă de lămâie, cuburi de gheaţă şi o frunzuliţă de mentă.

VIDEO cu o reţetă de socată

Citeşte şi:

Reţeta pentru lapte de pasăre, faimosul desert franţuzesc al bunicilor care este gata în doar o jumătate de oră

Cum să prepari cei mai buni papanaşi moldoveneşti „ca la mama acasă“. Secretele unui desert delicios, gata în doar 15 minute


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite