Reguli de bază pentru a nu ne îmbolnăvi de la aerul condiţionat: sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele caniculare, aerul condiţionat este o necesitate, fiind cea mai eficientă metodă pentru a ne răcori. Cu toate acestea, medicii atrag atenţia şi recomandă folosirea cu măsură a aparatelor de răcire a aerului, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

Potrivit medicului urgentist Tudor Ciuhodaru, atunci când folosim aerul condiţionat, beneficiile sunt maxime atunci când asigură în încăperi o temperatură cuprinsă între 21 şi 24 de grade, la o umiditate de 60-70%.

Expunerea prelungită la aerul rece poate favoriza o serie de simptome, precum: durere în gât, strănut, nas înfundat şi durere de cap. 

Pentru a nu vă îmbolnăvi, medicul Ciuhodaru ne recomandă să respectăm respectaţi 6 reguli simple atunci când utilizăm aparatele de aer condiţionat:  

1. Reglaţi aparatele la 22-24 C. (evitaţi variaţiile mari de temperatură).

2. Fluxul de aer trebuie să nu fie îndreptat spre persoane. La serviciu, aerul nu trebuie să bată către birouri, iar acasă, acesta nu trebuie direcţionat către canapele, fotolii sau pat. 

3. Răcirea trebuie să fie indirectă.

4. Utilizaţile intermitent. Pe parcursul zilei, aparatul de aer condiţionat ar trebui să funcţioneze în reprize de câte 15 minute, la intervale de două ore.

5. Nu le lăsaţi deschise pe durata nopţii.

6. Filtrele trebuie curăţate periodic.
 
”Fluxul de aer poate vehicula praf, bacterii sau ciuperci, cu risc important de infecţii respiratorii, oculare şi alergii. Folosirea a excesivă sau necorespunzătoare vă supune organismul unui stres adapatativ continuu, usucă mucoasele şi poate duce la declanşarea sau agravarea unor afecţiuni prin variaţiile termice. Mai mulţi pacienţi au avut deja nevoie de asistenţă medicală după ce au folosit aceste aparate acasă, la muncă sau în maşină. Unii chiar le-au lăsat să funcţioneze toată noaptea, în dormitor, aşa că de dimineaţa au ajuns la spital cu nevralgii sau afecţiuni respiratorii acute”, precizează medicul Tudor Ciuhodaru. 

Specialiştii atrag atenţia că, în multe cazuri, sensibilitatea crescută a unor persoane şi răcelile frecvente pe timp de vară sunt favorizate de expunerea la aerul condiţionat.

Explicaţia este că persoanele obişnuite să stea în încăperi cu aer răcit artificial îşi pierd capacitatea de a se adapta la temperaturile verii. Din acest motiv, ele transpiră abundent când se află afară, iar când intră în încăperile răcoroase, corpul lor reacţionează ca şi când ar sta în frig. Fenomenul favorizează apariţia virozelor, iar în cazurile grave determină chiar declanşarea pneumoniilor.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite