Războiul declarat de creatorul de modă din Bârlad Protecţiei Copilului, după ce a violat o olimpică. Decizia judecătorilor
0
Designerul Andrei Silvian Spiridon, acuzat că anul trecut, de Crăciun, a sechestrat şi violat o elevă olimpică internaţional, a dat în judecată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, solicitând instanţei să anuleze actul prin care s-a instituit măsură de protecţie faţă de minora de 17 ani după agresiunea sexuală. În paralel, Spiridon a depus şi plângere penală împotriva DGASPC, acuzând angajaţii de fals intelectual.
Tribunalul Vaslui a respins pe 16 noiembrie cererea prin care Andrei Spiridon solicita să se constate nulitatea actelor prin care DGASPC Vaslui a instituit măsura de protecţie faţă de adolescenta violată. Prin această decizie, Spiridon pierde speranţa de a reactiva acordul demediere pe care îl semnase cu minora de 17 ani, în timp ce se afla sub tutela Protecţiei Copilului.
Pe 1 aprilie, anul curent, Andrei Spiridon a dat în judecată DGASPC Vaslui solicitând judecătorilor Tribunalului Vaslui că constate nulitatea absolută a dispoziţiei din 7 ianuarie 2016, prin care DGASPC Vaslui a instituit măsura de protecţie faţă de eleva de 17 ani, în vederea asigurării unui program de recuperare pentru a depăşi trauma suferită.
Intervenţia DGASPC în acest caz a venit urmare a solicitării mamei victimei, care s-a declarat depăşită de situaţie şi a considera că fiica ei, o elevă eminentă, are nevoie de ajutor specializat pentru a trece peste trauma suferita. Odată cu instituirea măsurii de protecţie, potrivit prevederilor legale, drepturile părinteşti ale mamei (familia fiind una monoparentală) au fost suspendate şi preluate de către DGASPC.
Trădată de avocatul din oficiu şi încurajată să semneze acord de mediere
Cu o zi înainte de instituirea măsurii de protecţie, pe 6 ianuarie, Spiridon a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, propunerea de arestare fiind judecată chiar în ziua în care eleva ajungea în centrul DGASPC pentru a începe programul de recuperare. În aceeaşi zi a fost chemată de avocaţi la sediul Parchetului, împreună cu mama sa.
Acolo, atât avocata care o apăra din oficiu, cât şi avocaţii designerului expus doar dezavantajele de a merge mai departe cu ancheta penală. Chiar Mihaela Talpău, avocatul tinerei, i-a spus că procesul poate fi de lungă durată şi că inculpatul poate scăpa cu un an, doi de puşcărie. În atare condiţii, fără a şti că fata se afla sub tutele DGASPC, avocaţii au încurajat-o să semneze un acord de mediere, spunându-i că decizia trebuie luată pe loc. Deşi era şi mama ei de faţă, alternativa de a continua luni, poate ani în şir, de a se prezenta la procese li s-a părut mult prea chinuitoare, astfel că a semnat acordul de mediere, în baza căruia tânărul scăpa de acuzaţia de viol.
Procurorii însă au arătat în instanţă că acordul de mediere s-a încheiat ilegal, astfel că actul a fost considerat nul, ancheta continuându-şi cursul firesc. La finalul anchetei, Spiridon a fost trimis în judecată sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate în mode ilegal. Procesul urmează să înceapă pe 22 noiembrie la Judecătoria Bârlad.
Plângeri pe bandă rulantă împotriva procurorului de caz
În paralel, poliţiştii din cadrul Inpectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui instrumentează un alt dosar penal, urmare a plângerii penale înaintate de Andrei Spiridon, prin care angajaţii DGASPC Vaslui sunt acuzaţi că ar fi săvârşit infracţiunea de fals intelectual atunci când au instituit măsura de protecţie faţă de victimă.
Spiridon a formulat plângeri şi împotriva procurorului de caz, pe care l-a acuzat de abuz în serviciu, însă procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au stabilit că nu există niciun indiciu care să arate că procurorul Simona Mocanu ar fi făcut abuz de funcţie în acest caz, ci a efectuat un act de urmărire penală, conform atribuţiilor.
Tânărul a fost reţinut de procurori la mijlocul lunii ianuarie, judecătorii hotărând plasarea acestuia în arest la domiciliu şi, ulterior, sub control judiciar. Bucurându-se de libertate, a lansat atacuri virulente în mediul virtual, invocând că ”i se rupe de doi-trei ani de puşcărie”. De tirul acuzator nu a scăpat nici procurorul de caz Simona Mocanu, despre care Spiridon a afirmat că este ”o româncă care îşi face talentul”.
Andrei-Silvian Spiridon este fiul unui afacerist din Bârlad, patronul unei şcoli de şoferi. Prin prisma afacerii, acesta cunoaşte oameni din toate domeniile de activitate, inclusiv poliţişti.
Fapta care l-a dus în arest la domiciliu s-a petrecut în noaptea de 25/26 decembrie. Adolescenta a fost acostată într-un club, s-a oferit să o conducă acasă cu maşina dar imediat după ce a urcat în bolidul lui a blocat uşile şi a luat-o la bătaie. A condus în afara oraşului şi a oprit în mijlocul unei tarlale. A abuzat-o sexual timp de trei ore apoi a dus-o acasă. Potrivit raportului medico-legal, fata de 17 ani a necesitat 5-6 zile îngrijiri medicale. Victima a primit în 2015 “Meritul Olimpic” de la Ministerul Educaţiei, fiind singura elevă din municipiu care a primit această distincţie. De Crăciun ieşise cu colegii să se distreze şi să serbeze performanţa înregistrată.
Mai puteţi citi:
VIDEO Magistraţii bârlădeni au decis: Afaceristul care a violat o elevă eminentă, lăsat în libertate. Aroganţa tatălui: „Dacă aveţi bani, pozaţi-ne“
UPDATE Lovitură de teatru în cazul designerul acuzat că a violat o olimpică. Magistraţii rejudecă cererea de arestare