Peste 200 de copii din judeţul Vaslui au fost diagnosticaţi cu pediculoză după vacanţa de Paşte
0În urma triajului epidemiologic efectuat de cadrele medicale din cabinetele şcolare au descoperit o sumedenie de copii cu angină, pediculoză, micoză ori scabie. Majoritatea sunt din mediul rural şi provin din familii certate cu apa şi săpunul
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au centralizat datele prezentate de medicii din cabinetele şcolare din teritoriu după controalele epidemiologice.
Cifrele pun în evidenţă gradul scăzut de educaţie sanitară în mediul rural, cu atât mai mult cu cât jumătate din cei infestaţi cu păduchi şi râie nu au luat nicio măsură pentru deparazitare.
Au fost examinaţi 56.452 copii de ciclu preşcolar, şcolar şi gimnazial, din totalul de 78.725 copii înscrişi în colectivităţi. În urma triajului au fost descoperite 231 de cazuri de angină acută, 206 cazuri de pediculoză (păduchi), 21 cazuri de micoză şi 5 cazuri de scabie (râie).
În general au fost cazuri izolate, dar au fost şi câteva unităţi de învăţământ cu un număr mai mare de copii care prezentau paraziţi: Băceşti, Dumeşti, Viişoara şi Iveşti. Nu au fost cazuri şi în şcolile de „fiţe”.
„În vederea reducerii cazurilor de pediculoză au fost intensificate acţiunile de deparazitare împreună cu medicii de familie, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari. După efectuarea recontrolului, au rămas în evidenţă 112 cazuri de pediculoză şi 2 cazuri de scabie, acestea înregistrându-se în familii cu condiţii socio-economice precare şi unde nu se face o deparazitare totală şi eficientă”, a declarat, pentru „Adevărul”, Mihalea Topliceanu, purtătorul de cuvânt la DSP Vaslui.
Fiecare copil depistat cu pediculoză a primit gratuit soluţii deparazitare pentru el şi familie. După o săptămână de la depistare erau la fel de infestaţi ca la început.