Pedeapsă minimă pentru un recidivist care a atacat un bătrân de 93 de ani în toiul nopţii. La tâlhărie a participat şi nepotul victimei
0
Un tânăr de 24 de ani, din comuna vasluiană Micleşti, a fost condamnat în lipsă de Judecătoria Vaslui pentru o tâlhărie comisă la sfârşitul anului 2012. Deşi s-a sustras cercetărilor şi are în antecedente mai multe fapte penale, judecătorii i-au aplicat o pedeapsă blândă.
Găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, în circumstanţe agravante, Ionuţ Dacian Câmpanu (25 ani) a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Hotărârea pronunţată de Judecătoria Vaslui a rămas definitivă, nefiind contestată nici de procurori, nici de inculpat, care de altfel a şi fugit din ţară a doua zi după comiterea faptei. El a fost cercetat şi judecat în lipsă. Tânărul care l-a ajutat la comiterea tâlhăriei, nepotul victimei, a fost prins dupa ce bunicul său l-a identificat. Cercetat şi judecat separat, nepotul-tâlhar a fost condamnat cu şi mai multă blândeţe: doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.
Tâlhăria a avut loc în localitatea vasluiană Chirceşti, din comuna Micleşti, în noaptea de 18 decembrie 2012. Ionuţ Dacian Câmpanu şi Claudiu Iustin Dârţu au decis să îl atace pe bunicul acestuia din urmă, ştiind că acesta bătrânul de 93 de ani deţinea o sumă de bani importantă ce era păstrată într-o cutie de lângă patul din camera în care dormea.
Astfel, în jurul orei 19:00, cei doi s-au deplasat la domiciliul bătrânului, unde au scos siguranţa de la tabloul electric ce alimenta cu energie electrică anexa în care locuia bunicul lui Dârţu, după care, au forţat uşa de acces în locuinţă. Nonagenarul a declarat că la scurt timp, prin forţarea uşii de acces în locuinţă, au pătruns două persoane. Nu a recunoscut prima persoană care l-a imobilizat, însă l-a recunoscut pe nepotul său, Dârţu Claudiu care a ridicat salteaua de unde a sustras o pungă în care avea suma de 8.000 lei
După ce au sustras banii, cei doi tineri au părăsit locuinţa şi s-au deplasat, iniţial, la domiciliul inculpatului lui Câmpanu şi, după ce au lăsat o sumă de bani fraţilor acestuia, s-au deplasat în Vaslui, într-un club, unde au jucat biliard şi au consumat băuturi alcoolice până în jurul orei 03:00.
Cei doi i-au povestit unui priten despre fapta comisă şi i-au cerut să-i găzduiască până a doua zi, şi cum respectivul a fost de acord au plecat la domiciliul acestuia unde au stat până în jurul orei 06:00, când au plecat în oraş pentru a cumpăra bilete autocar cu scopul de a ajunge în Spania.
În jurul orei 10:00 inculpaţii au plecat cu un taxi în municipiul Iaşi, după care în noaptea de 19/20.12.2012 au plecat în Spania.
Bâtrânul a depus plângere la Poliţie, iar în timpul cercetărilor s-a consituit parte civilă, solicitând să-i fie restituită paguba. În 2015, nonagenarul a decedat, fără a mai apuca să fie despăgubit.
Magistraţii Judecătoriei Vaslui admit că fapta este una gravă, având în vedere circumstanţele: vârsta înaintată a victimei, care se afla în imposibilitatea de a se apăra, faptă comisă pe timpul nopţii etc.
Cu toate acestea, în cazul inculpatului Câmpanu, desi s-a sustras cercetărilor iar în urma verificărilor efectuate de instanţă s-a constatat că tânărul a suferit mai multe condamnări pentru furt inclusiv de când se află în străinătate, judecătorii au apreciat că o condamnare de trei ani în regim de detenţie este suficientă.
”Din perspectiva modalităţii de executare a pedepsei, ar apărea mai favorabil codul penal anterior care permite suspendarea condiţionată sau sub supraveghere a executării pedepsei şi în cazul în care inculpatul nu s-a prezentat la instanţă pentru exprimarea acordului cu privire a prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii. Însă, instanţa intenţionează să se orienteze către executarea pedepsei în regim de detenţie, faţă de modalitatea concretă de comitere a infracţiunii şi de persoana inculpatului, care a suferit în antecedenţă mai multe condamnări pentru comiterea în minorat a unor infracţiuni contra patrimoniului.
Deşi nerecunoscute pe teritoriul României, potrivit fişei de cazier reies şi condamnări în străinătate, inclusiv pentru comitere de infracţiuni contra patrimoniului, context în care instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins decât prin executarea în regim de detenţie a pedepsei cu închisoarea, pentru formarea unei atitudini corecte faţă de ordinea de drept, Astfel, se acordă atenţia cuvenită aspectului că inculpatul a acţionat pe timpul nopţii, în mod conjugat sub aspect rezolutoriu - pluralitatea inculpaţilor dând acestora o mai mare încredere în reuşita planului infracţional, făcându-i să opereze cu mai multă îndrăzneală, să înfrângă mai uşor rezistenţa victimei. Partea vătămată era, aşadar, vulnerabilă, aflată cu siguranţă într-un raport inferior de forţe, cu posibilităţi minime de a se apăra”, au invocat judecătorii în motivarea sentinţei.