Pățania unui vasluian care a cumpărat un miel de pe internet. Carnea era plină de viermi
0Mulți români aleg să cumpere carne de miel sau animale vii de pe internet, dar în spatele prețurilor mici se ascund de multe ori probleme grave, ce pot pune în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor.

Site-urile de vânzări sunt pline în această perioadă de anunțuri ale crescătorilor de miei din aproape toate comunele județului Vaslui, care încearcă să își vândă mieii.
La Tutova, kilogramul de carne, în viu, se vinde și cu 23 de lei, la Vetrișoaia prețul pornește de la 20 de lei kilogramul, pe când la Oprișița, mieii se vând și cu 19 lei pe kilogram. Majoritatea crescătorilor de animale își trec doar numărul de telefon pe anunț alături de un nume fictiv, pentru a nu putea fi identificați.
Deținătorii de animale încearcă astfel să evite controalele medicilor veterinari, chiar dacă astfel pun în pericol sănătatea consumatorilor. A pățit-o zilele trecute un vasluian, care a cumpărat de pe internet un miel de aproape 5 kilograme. După sacrificarea animalului, bărbatul a constatat că toată carnea era plină de viermi, scrie Vremea Nouă.
Intestinele erau inflamate și cel mai probabil mielul suferea de moniezioză, numită și panglica mieilor. Boala poate apărea primăvara la miei și oile tinere. Specialiștii spun că la început nu se observă niciun semn al bolii.
Nu a mai răspuns la telefon
Primele semne sunt balonarea abdomenului (ciobanii numesc animalele „miei toboșari”), colici, diaree abundentă, slăbire, mers nesigur, mucoase anemice (decolorate), iar uneori animalul prezintă tulburări nervoase și ochi tulburi.
Animalele adulte și mai ales cele bătrâne, deși se pot îmbolnăvi, nu manifestă semne clinice, fiind doar purtătoare de paraziți și, deci, sursă de infestare pentru miei și oile mai tinere.
După ce au fost alertate, autoritățile veterinare au încercat să dea de urma ciobanului care vânduse mielul plin de paraziți, dar nu a mai răspuns la telefon. Conducerea DSVSA Vaslui face un apel către populația județului să cumpere carne de miel doar din spații special amenajate și să ceară avizele sanitar-veterinare.
Carnea de miel poate fi infestată și după sacrificare dacă e depozitată în condiții precare de igienă. Medicii veterinari recomandă să cumpărăm carne doar din spațiile special amenajate în această perioadă pentru sacrificarea mieilor.
Dacă cumpărați carne de miel sau animale vii din locuri neautorizate, duceți carnea la analiză într-un laborator de specialitate înainte de a o consuma.