Palatul Copiilor din Vaslui, lăsat în paragină din cauza constructorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea în care peste 2.000 de elevi intră în tainele artei a rămas blocată în şantier de anul trecut

Unul din simbolurile Vasluiului, fosta Casă Mavrocordat, arată ca după război, după ce firma care se ocupa de lucrările de renovare a abandonat şantierul.

Potrivit proiectului, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea peste 2.000 de elevi, trebuia să fie reabilitată până în februarie 2012, însă constructorul nu a mai ridicat o cărămidă din iulie anul trecut. Muncitorii au lăsat o clădire cu geamuri sparte, pereţi dărâmaţi şi acoperişul găurit, pe motiv că lucrarea a fost subevaluată şi că nu s-au încadrat în suma licitată tocmai de ei, de 4, 5 milioane de lei.

Este vorba despre firma ieşeană Impex Romcatel SA, care a deschis şi un dosar în instanţă împotriva conducerii Palatului. „Palatul Copiilor din Vaslui încă mai are datorii. Mai mult, cei din conducerea acestei instituţii nu pot să îmi spună mie că se poate reabilita un monument istoric cu doar 200 de euro metrul pătrat", a declarat Viorica Frunză, managerul firmei ieşene.

„Îşi bat joc de copii"

Concret, oficialii societăţii Impex Romcatel susţin că proiectul a fost subevaluat şi că a cerut o refinanţare, însă nu s-a înţeles cu cei din conducerea instituţiei de cultură.

„Această lucrare, potrivit legii, nu avea o valoare fixă, deci se putea suplimenta cu 50%. Pe lângă asta, deoarece există şi cercuri de muzică, se mai putea face o completare financiară pe Legea Drepturilor de Autor. Doamna director de acolo ori nu ştie ori se face că nu ştie legea", a mai spus Viorica Frunză.

De cealaltă parte, conducerea Palatului susţine că solicitarea constructorului de a suplimenta finanţarea este aberantă. „Nu se poate să vrei bani din ce în ce mai mulţi. Noi le-am achitat aproape toată suma de bani, cât valorează proiectul. Nu ştiu de ce firma nu s-a încadrat în banii alocaţi acestui proiect. Într-adevăr, legal, se mai poate face o suplimentare de buget, dar nu mi se pare normal ca atunci când te bagi cu bună ştiinţă într-o treabă să nu o duci la final. Pur şi simplu îşi bat joc de copii", a declarat Mirela Nistoroschi, directorul Palatului Copiilor Vaslui.

În acest moment, la Palatul Copiilor din Vaslui sunt înscrişi aproape 2.000 de elevi, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul a 21 de cercuri.

Se pregătesc în garaj

Cu excepţia câtorva cercuri pentru care au fost găsite nişte camere mici într-o anexă a clădirii, ceilalţi copii trebuie să se pregătească pe unde apucă. Aproape 50 de copii de la cercurile de muzică uşoară şi muzică populară au ajuns să facă repetiţii în garaj.

Cel mai greu le este copiilor de la Fanfara Rotaria, unul dintre cei mai de seamă ambasadori ai judeţului. Aceştia sunt nevoiţi să facă repetiţii afară. Atunci când plouă sau e frig afară, ei cântă într-un microbuz.

„Nu avem ce face. Pot spune că îmi pare rău că s-a început reabilitarea Palatului. Văd că acest constructor ne pune beţe în roate"
, a spus Romeo Tălmaciu, îndrumătorul de la Fanfara „Rotaria junior".

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite