Lotul „Albiţa II“ rămâne după gratii. Procurorii au trimis vameşii în judecată
0Procurorii DNA au dispus, ieri, trimiterea în judecată a celor 22 de vameşi din lotul „Albiţa II“ acuzaţi de luare de mită şi asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Astăzi, magistraţii de la Tribunalul Vaslui au decis ca cei 18 vameşi arestaţi în acest dosar să rămână după gratii. Măsura preventivă cerută de procurori a fost menţiută de judecătorii vasluieni care au constatat că măsura arestării preventivă este legală şi temeinică.
Avocaţii lucrătorilor vamali au anunţat că vor face recurs, punându-şi toate speranţele în magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi, mai ales că vineri, 20 decembrie, mandatele vameşilor expiră. Primul termen din acest proces va avea loc pe 15 ianuarie 2014.
Mai mult, sumele mari de bari pe care ofiţerii anticorupţie le-au ridicat de la locuinţele unora dintre vameşi, i-au determinat pe procurori să sesizeze şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Inspectorii ANI vor trebui să compare averile reale a vameşilor cu cele trecute în declaraţiile de avere. „S-a solicitat declanşarea procedurii de verificare a modului de dobândire a averii faţă de un număr de 12 vameşi, asupra cărora au fost identificate sume importante de bani, în lei şi valută, la percheziţiile domiciliare efectuate la data de 22.10.2013. La percheziţiile domiciliare, au fost identificate sume considerabile, de ordinul zecilor de mii de euro, ce exclud posibilitatea acumulării lor prin mijloace oneste, licite (identificate la inculpaţii Cristescu Eugen, Ciobanu Fănel, Dicu Antoaneta), ce nu sunt evidenţiate în declaraţiile de avere, fiind majoritar păstrate în bancnote din cupiuri mici, de cinci sau zece euro, specifice micilor şpăgi, bancnote ce nu fac în general obiectul operaţiunilor de schimb valutar“, se arată în referatul DNA prin care procurorii au cerut prelungirea mandatelor de arst preventiv.
Oamenii legii din România şi Basarabia au descins, pe 22 octombrie 2013, în vămile de pe cele două maluri ale Prutului, Albiţa şi Leuşeni. Vameşii învinuiţi în dosar „taxau“ la sânge orice autovehicul de transport marfă care tranzita punctul vamal. Şoferii aveau de achitat şpaga la ambele cabine, atât la Leuşeni, cât şi la Albiţa. Potrivit unor surse judiciare, angajaţii punctului vamal de la Leuşeni erau mai lacomi, ajungând să ceară şpăgi de 250-300 de euro per transport.
Citeşte şi: