Vameşii din lotul „Albiţa II“ cer, pe rând, eliberarea din arest. Avocaţii motivează că sunt nişte „profesionişti desăvârşiţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vameşii Carmen Afloroaei şi Fănel Ciobanu au cerut eliberarea sub control judiciar FOTO: Ionuţ Balaban
Vameşii Carmen Afloroaei şi Fănel Ciobanu au cerut eliberarea sub control judiciar FOTO: Ionuţ Balaban

Luni, la Tribunalul Vaslui, alţi doi vameşi reţinuţi în dosarul „Albiţa II“ au cerut eliberarea din arest preventiv sub control judiciar, după ce, săptămâna trecută, lucrătorii vamali Constantin şi Adria Florentin Adrei au încercat şi ei, fără succes, să scape de gratii.

Magistraţii de la Tribunalul Vaslui au fost nevoiţi, ieri, să judece cererile de eliberare sub control judiciar făcute de vameşii Carmen Afloroaei şi Fănel Ciobanu, angajaţi ai Vămii Albiţa.

În ceea ce o priveşte pe Carmen Aloroaei, avocata acesteia a susţinut că trebuie schimbată măsura preventivă, deoarece clienta sa este foarte bolnavă. Potrivit apărătorului, vameşa suferă de cancer, în acest sens prezentând acte doveditoare la dosar. „Stresul, lipsa unui regim alimentar corespunzător pot agrava starea de sănătate a inculpatei şi, Doamne fereşte!, ştim cu toţii, cancerul poate recidiva. Ultimele analize efectuate în perioada de arest preventiv sunt îngrijorătoare şi pentru medici“, a susţinut avocata în faţa judecătorilor.

Cel de-al doilea vameş arestat, Fănel Ciobanu, le-a spus magistraţilor că familia sa are nevoie de el, fiind singurul întreţinător. În favoarea sa, avocatul a venit şi cu argumente de ordin profesional, susţinând că, până la arestare, ar fi fost „un profesionist desăvârşit”, demonstrând acest lucru cu documente justificative care arată numărul mare de amenzi acordate de acest în timpul serviciului.

De cealaltă parte, procurorul a susţinut că toate circumstanţele personale invocate de inculpaţi existau şi în momentul în care aceştia luau mită, ceea ce nu i-a împiedicat să comită infracţiuni de corupţie, judecătorii respingând cererile celor doi doi vameşi. Reprezentantul Ministerului Public a mai anunţat, ieri, că săptămâna viitoare cei 23 de inculpaţi din acest dosar vor fi trimişi în judecată.

Oamenii legii din România şi Basarabia au descins, pe 22 octombrie 2013, în vămile de pe cele două maluri ale Prutului, Albiţa şi Leuşeni. Vameşii învinuiţi în dosar „taxau“ la sânge orice autovehicul de transport marfă care tranzita punctul vamal. Şoferii aveau de achitat şpaga la ambele cabine, atât la Leuşeni, cât şi la Albiţa. Potrivit unor surse judiciare, angajaţii punctului vamal de la Leuşeni erau mai lacomi, ajungând să ceară şpăgi de 250-300 de euro per transport.

Vă mai recomandăm:

Dimensiunea şpăgii la Albiţa: 4.000 de euro găsiţi în poşeta şefei pe "colectare". 17 vameşi arestaţi preventiv. Aproximativ 500 de oameni de pe ambele maluri ale Prutului au fost implicaţi în ancheta „mitei fraţeşti“ de la vama româno-basarabeană, demarată pe 1 mai 2013. Dimensiunea fraudei descoperite în timpul investigaţiilor i-a şocat până şi pe procurori.

Podul de şpăgi de peste Prut. Reţeta frăţească de împărţire a mitei între vameşii români şi cei basarabeniO acţiune comună a procurorilor anticorupţie din România şi din Republica Moldova a dus la un adevărat cutremur în vămile Albiţa (Vaslui) şi Leuşeni (Basarabia): 23 de vameşi şi poliţişti de frontieră români au fost puşi sub învinuire, iar alţi 32 de basarabeni au fost arestaţi. Toţi sunt acuzaţi că ar fi pus la punct o reţea frăţească de împărţire a şpăgii.

Motivare şoc în dosarul poliţiştilor „şpăgari”de la Albiţa I. Citeşte cum judecătorul dinamitează dosarul. Dosarul poliţiştilor de frontieră de la Albiţa a fost restituit la DNA Bucureşti pentru că cei patru procurori care au anchetat cazul nu ar fi stabilit concret ce mită au luat oamenii legii, nu ar fi descris faptele, nu ar fi identificat nicio persoană care a dat mită. În aprilie 2011, 47 de poliţişti au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Bucureşti pentru infracţiuni de corupţie.  


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite