Lacăt pe şcoala în care a învăţat Vlahuţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala „Tudor Pamfile“ din Bârlad se închide din cauza scăderii demografice. Părinţii celor 85 de elevi vor fi nevoiţi să-i transfere la alte şcoli.

Şcoala gimnazială „Tudor Pamfile“ din Bârlad, judeţul Vaslui, va înceta să mai existe din toamnă, după 157 de ani de la înfiinţare. Aici s-au format oameni care şi-au pus amprenta asupra culturii naţionale, printre care şi scriitorul Alexandru Vlahuţă. Unitatea şi-a pierdut deja personalitatea juridică şi la finele anului şcolar vor fi coborâte de pe frontispiciu plăcuţele care îi atestă existenţa. 

„E dureros că se întâmplă aşa, mai ales că e o şcoală cu tradiţie situată în centrul oraşului. La începutul anilor ’90 erau câte trei clase paralele. Acum avem doar şase clase la I-VIII şi sunt doar câte 13-15 copii în clasă. În total avem 85 de elevi“, a declarat, pentru „Adevărul“, profesorul de franceză Mihai Mintuţă, directorul instituţiei.

Numărul copiilor înscrişi a început să se reducă din anul 1992, când şcoala a intrat în reparaţii capitale şi orele de curs s-au ţinut în alte locaţii. Reparaţiile s-au terminat în 1999. În 2008, învăţau la Şcoala „Tudor Pamfile“ 171 de copii.

Transferaţi la periferie

„Din toamnă, copiii vor fi repartizaţi la alte şcoli. La prima şedinţă cu părinţii din luna martie vom discuta cu fiecare în parte pentru a le expune variantele. Vor putea să opteze pentru şcolile 1, 3 sau 6. Clădirea va fi preluată de şcoala de muzică. La fel şi cadrele didactice“, a conchis profesorul Mintuţă. 

Două dintre şcolile alternative, respectiv şcolile 3 şi 6, sunt situate în zone mărginaşe ale oraşului.
Prima instituţie de învăţământ din Bârlad care a dispărut în anii democraţiei a fost Şcoala gimnazială „Cpt. Grigore Ignat“ care, în urmă cu doi ani, a devenit structură  a altei şcoli din oraş. Reducerea drastică a numărului de copii a dus şi la desfiinţarea mai multor grădiniţe.

„A scăzut drastic numărul de copii, lucru care se resimte la nivelul tuturor instituţiilor şcolare. Chiar şi şcolile de top şi-au redus numărul claselor. Din păcate, nu avem de ales şi aplicăm măsura comasării şi desfiinţării şcolilor“, a declarat Marin Bunea, viceprimarul Bârladului.

Şcoala gimnazială „Tudor Pamfile“ a fost înfiinţată pe 7 noiembrie 1856 şi a purtat mai multe denumiri. Piatra de temelie pentru actuala clădire a fost pusă în 1925. În băncile acestei şcoli au stat numeroase personalităţi: scriitorul Alexandru Vlahuţă, pictorul Corneliu Vasilescu, profesor doctor Elena Monu – preşedintele „Academiei Bârlădene“, profesor Oltea-Răşcanu Gramaticu –preşedintele Societăţii Naţionale de Istorie, filiala Bârlad. Din 1996, instituţia îl are drept patron spiritual pe marele folclorist şi etnograf Tudor Pamfile (1883-1921), unul dintre întemeietorii „Academiei Bârlădene".

Cireşte şi:

Dezastru la simulare: 78% din elevii vasluieni de clasa a VIII-a nu au promovat la matematică

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite