Harta şcolilor din Bârlad unde au apărut cazuri de hepatită A. Boala mâinilor murdare se extinde
0Odată cu începerea anului şcolar au început să apară în colectivităţi cazuri de copii de toate vârstele bolnavi de hepatită A. Bârladul e în topul clasamentului
Situaţie fără precedent în Bârlad unde numărul de îmbolnăviri cu hepatită tip A a atins un număr record. Potrivit datelor centralizate la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în acest an au fost 188 de îmbolnăviri. Majoritatea îmbolnăvirilor sunt în mediul urban, respectiv din municipiu Bârlad. La ora actuală, la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad sunt internaţi 20 de copii cu acest diagnostic şi cinci adulţi.
Creşterea numărului de îmbolnăviri a fost semnalată încă la începutul verii de medicii bârlădeni, când au apărut cazuri de hepatită A, ştiut fiind pentru lumea medicală că boala se dezvoltă în anotimpul rece, după ce copiii reintră în colectivităţi. Dacă pe parcursul verii au predominat copiii preşcolari care nu au beneficiat de vaccinare antihepatică, după 15 septembrie au început să cazuri de boală şi în şcoli.
Harta şcolilor din Bârlad cu hepatită A
La Şcoala Gimnazială nr. 6 “V. I. Popa” au fost înregistrare cinci îmbolnăviri, la Liceul tehnologic “Petru Rareş” – patru cazuri şi câte un caz la Colegiul Naţional “Gh. R. Codreanu” şi Şcoala Gimnazială nr. 8 “Episcop Iacov Antonovici”. Restul cazurilor nu provin din colectivităţi şcolare.
“Avem un singur caz, un elev în clasa a XII-a, care a luat virusul de la fratele său (n.r. cazul de la Şcoala nr. 8). Asistentul şcolar ţine o evidenţă atentă, au fost luate măsuri pentru informarea elevilor şi a fost făcute igienizări corespunzătoare, au fost făcute ore de educaţie sanitară. Nu sunt focare, au fost luate măsurile pentru a peveni răspândirea îmbolnăvirii, nu e cazul să se panicheze nimeni”, a precizat Tiţa Chiru, directorul Colegiului Naţional “G. R. Codreanu”.
George Bradu, directorul Şcolii nr. 8, a precizat că există un caz izolat: “E un elev de clasa a VIII-a, nou înscris la noi în acest an şcolar. S-a îmbolnăvit în urmă cu aproape două săptămâni şi nu au apărut cazuri noi. La nivelul şcolii am luat toate măsurile. Folosim pastele de clorinare foarte puternice la grupurile sanitare, am pus afişe peste tot”.
111 contacţi în Bârlad
“La ora actuală avem în evidenţă 188 de cazuri de hepatită A, cu opt cazuri mai multe decât în 2014. Au fost luaţi în evidenţă 111 contacţi în Bârlad şi 30 de contacţi în Murgeni. Au fost vaccinaţi contacţii şi au fost făcute ore de educaţie sanitară. Pentru a preveni îmbolnăvirea cu hepatită A se recomandă spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte şi după folosirea toaletei, înainte şi după masă, trebuie dezinfectate corespunzător grupurile sanitare şi a sălilor de clasă. Se recomandă consumul apei din surse verificate şi spălarea fructelor şi legumelor înainte de a fi consumate”, a spus Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.
Primele îmbolnăviri au apărut în anumite zone ale Bârladului: pe strada Traian (Podeni), pe strada V. I. Popa (Munteni), pe Ioan Slavici şi în blocul CFR (situate chiar lângă Centrul de Plasament nr. 2). Cum în mare parte era vorba despre familii defavorizate care locuiesc în locuinţe sociale unde lipsesc cele mai elementare condiţii (fără apă curentă), nici nu e de mirare că boala a făcut ravagii.
“Odată cu intrarea în colectivitate a crescut şi factorul favorizant. Era de aşteptat să apară îmbolnăviri în şcoli, dar, în altă oridine de idei, e mai uşor să controlezi răspândirea îmbolnăvirilor într-o unitate de învăţământ decât în mediul familial”, a spsu dr. Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului bârlădean.
Sfaturi medicale:
Hepatita virală acută tip A este cunoscută ca „boala mâinilor murdare”, fiind o boală cu transmiterepe cale digestivă (fecal-orală) astfel că, nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare minime ar putea determina apariţia acestei boli.
Măsuri întreprinse:
- Vaccinarea contacţilor
- Educaţie sanitară efectuată cu implicarea reprezentanţilor DSP prin Compartimentul
Evaluarea şi promovarea sănătăţii şi sprijinul mediatoarelor sanitare.
Recomandări:
Pentru a preveni infectarea cu virusul hepatitei A se recomandă respectarea cu rigurozitate a regulilor de igienă. În primul rând, spălatul mâinilor cu săpun după utilizarea toaletei sau înainte de a prepara şi consuma mâncarea. De asemenea, se recomandă dezinfecţia toaletelor şi a veselei. În plus, este nevoie ca fructele şi legumele să fie spalate înainte de a fi consumate şi mâncarea preparată insuficient termic trebuie evitată. Totodată, se recomandă consumul apei din surse verificate.
Citeşte şi: