FOTO Omul care a descoperit mormintele distruse cu sălbăticie în cimitirul evreiesc din Huşi: „Pietrele funerare au fost smulse chiar dacă aveau fier beton“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugerile din cimitIrul evreiesc au fost descoperite de o localnică din Huşi
Distrugerile din cimitIrul evreiesc au fost descoperite de o localnică din Huşi

Procurorii care coordonează ancheta în cazul vandalizării cimitirului evreiesc de la Huşi au dispus o efectuarea unei expertize tehnice pentru a se stabili în ce condiţii s-au prăbuşit monumentele funerare.

Ipoteza lansată de primarul municipiului Huşi, potrivit căreia nu ar fi exclus ca monumentele funerare să fi căzut din cauza vântului şi a alunecărilor de teren a stârnit revoltă, mai ales printre cei care îşi au rudele înmormântate acolo. Însăşi martora care a descoperit distrugerile afirmă că este imposibil ca vântul să fi smuls marmura din fierul beton de pe soclu.

Descoperirea terifiantă, cu zeci de monumente funerare căzute la pământ, a fost făcută de o localnică din Huşi pe 23 martie. Femeia a intrat în cimitir pentru a observa distrugerile cauzate de un incendiu ce afectase zona pe 11 martie. Un cetăţean din Israel, plecat din România din 1964, dar ale cărui rude sunt înmormântate în cimitirul evreiesc din Huşi, a dorit să vadă dacă incendiul a afectat cumva mormintele celor dragi.

La vederea imaginilor dezolante, în aceeaşi zi, femeia care a realizat fotografiile a reacţionat public, postând pe Facebook o serie de fotografii.

”Cimitirul evreiesc din Huşi arată ca după un bombardament. Cineva a incendiat vegetaţia uscată şi crengătura căzută de ani de zile. Arată groaznic. Dar mai şocant, sunt mormintele devastate în zona mai nouă a cimitirului, unde sunt morminte din anii 1975- 2015 . Pietrele funerare sunt efectiv smulse din postamentul respectiv, chiar dacă aveau fier beton destul de gros. Din câte ştiu, are un administrator, care primeste fonduri de la evreii plecaţi în Israel (urmaşii celor decedaţi). Dar cimitirul arată groaznic, pe o latură, gardul este dărâmat complet. Aceste imagini sunt de astăzi, 23 martie 2019”, atrăgea atenţia Rodica Gogoaşă pe un grup local din Huşi.

Ulterior, administratorul cimitirului după ce a constatat şi el distrugerile a depus o plângere la Poliţie. Autorităţile din Vaslui, au deschis o anchetă în acest caz pentru profanare de morminte. Pe fondul criticilor venite atât din ţară, cât şi din străinătate, cimitirul evreiesc din Huşi a devenit loc de pelerinaj. Politicieni, persoane din administraţia publică locală şi judeţeană, cot la cot cu procurori şi poliţişti, s-au perindat printre monumentele funerare doborâte.

În timp ce membrii comunităţile evreieşti au lansat acuzaţii de antisemitist, autorităţile din Vaslui au propriile ipoteze. Dacă preşedintele CJ Vaslui crede că la mijloc ar fi acţiunile nesăbuite ale unor ”beţivi”, primarul de Huşi a invocat că nu ar fi exclus ca vântul puternic şi alunecările de teren să fi cauzat prăbuşirea monumentelor. Afirmaţiile primarului Ioan Ciupilan au fost aspru criticate. Într-o scrisoare deschisă adresată edilului din Huşi, un cetăţean din Israel, ale cărui rude sunt înmormântate la Huşi, vorbeşte de ”o intenţie de muşamalizare”. 

Scrisoare deschisă către primarul de Huşi 

”Mă numesc Nusem Mony, împreuna cu soţia care şi ea este din Huşi am locuit în acest oras (unde au locuit strămosii stramoşilor nostri) pâna în decembrie 1964 cand am emigrat in Israel. Dela aceasta dată, până la 19 iunie 2018, cred că am vizitat acest oras iubit şi cimitirul evresc de cel putin treizeci de ori. V-am apreciat până când am citit cele spuse de dumneavoastră că s-ar putea ca vantul puternic să fi distrus cele 70 de monumente. Vântul a fost dirjat să bată numai în cimitirul evresc? Credeţi oare că acei care văd fotografiile postate nu văd realitatea şi cred în cele spuse de dumneavoastra?

În postarea mea cu fotografii din cimitir am scris că vandalismul a fost în jurul datei de 13 martie 2019, însă s-ar putea să fi fost cu mult înainte şi s-a căutat să se musamalize aceasta profanare de morminte pana la aparitia in ziarul Adevarul de Vaslui despre incendiul la cimitirul evresc. Eu am rugat pe prietenul meu să facă fotografii la mormantul tatalui meu, lucru care l-a facut prin gard întrucat nu a putut intra in cimitir. Mai tarziu a făcut fotografii din incinta cimitirului doamna Rodica Gogoasă. După cele spuse de dumneavoastră sunt sigur că asta a fost intenţia, de a se musamaliza acest vandalism”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de Nusem Mony primarului de Huşi.

”Nu putem închide ochii la astfel de fapte condamnabile”

Rodica Gogoaşă, cea care a realizat fotografiile în cimitir, a povestit cum a reuşit să intre acolo, dar şi despre distrugerile care au intrigat-o şi au determinat-o să reacţioneze imediat public.

”Eu am intrat în cimitir prin latura gardului cu salcâmi. Erau găuri în mai multe locuri, dar într- un loc gardul era la pământ, cum tăiaseră un copac gros, şi s a folosit un utilaj care a smuls cioata, care era tot acolo. Se luase numai trunchiul. Pe acolo am intrat, după ce văzusem  zona pârjolită. Am luat câteva imagini din toate locurile arse, şi m-am întors printre morminte. Atunci am văzut distrugerile, era portretul unei tinere foarte frumoase, era să calc cu piciorul pe bucata de marmură. Asta m- a intrigat. Placa era sfărâmată, desprinsă de pe soclu. Era bucăţi. După aceea am găsit şi restul mormintelor, cele proaspăt sparte erau la mormintele mai noi. 

Nu cred că vântul poate sfărâma betonul. În Huşi nu cred să existe persoane care să nutrească ură sau sentimente de antisemitism. Dar in acelasi timp, nici nu putem închide ochii la astfel de fapte condamnabile, fie ei si teribilisti, drogati cu etnobotanice sau alcoolici. Trebuie aflat adevărul, oricare ar fi el, tocmai ca astfel de fapte să nu se mai repete. Incendiul a fost în noaptea de 10-11 martie, eu am fost pe 23 martie, pe la 12, şi atunci am văzut pârjolul. De ce nu se începuse curăţenia după incendiu? Aţi văzut imaginile. Acele cioturi arse pe morminte, rămase după stingerea focului, arătau horror. Chiar nu găsea administratorul doi oameni pentru curăţenie? Şi întradevăr, sunt şi morminte deteriorate de vreme şi vechime, dar nu despre acelea este vorba”, a precizat Rodica Gogoaşă.

Autorităţile din Vaslui susţin că se iau în calcul toate variantele şi că se merge pe orice pistă posibilă în vederea aflării adevărului despre ceea ce s-a întâmplat la Huşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite