FOTO Efectele unei administraţii penale: Primăria Negreşti, în pragul falimentului- trei luni fără salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
primaria negresti vaslui

Peste 80 de funcţionari şi poliţişti locali din Negreşti nu vor primi salarii timp de trei luni. Mai mult, din cauza lipsei banilor, instituţiile din subordinea primăriei vor rămâne fără apă şi fără energie electrică. În plus, conturile primăriei sunt blocate, din cauza datoriilor acumulate de fostul primar către firma sa de familie cu care efectua lucrările cu finanţare publică.

“Este o situaţie critică, avem mari probleme cu banii. Noi am făcut nenumărate demersuri la guvern şi la Consiliul Judeţean (CJ). Primăria are multe datorii de pe vremea fostului primar. De când am venit eu la Primărie (2012 n.r.) am plătit datorii pentru firma fostului primar de peste 34 de miliarde de lei, pentru lucrări care fac obiectul dosarului penal aflat în lucru la DNA. Oamenii au fost deja anunţaţi că nu sunt bani pentru salarii. Acum suntem puşi în situaţia de a opri şi utilităţile la instituţiile din subordinea noastră. Este colaps», a declarat Vasile Voicu, primarul oraşului Negreşti.
Primăria Negreşti are conturile blocate din cauza unei datorii de 3,3 milioane de lei înregistrate în 2012 de fosta conducere a instituţiei către firma familiei Cozma, SC Instalrep SRL, societate aflate în insolvenţă. Potrivit primarului Vasile Voicu, numai pentru cheltuieile de personal, Primăria Negreşti are nevoie lunar de 220.000 lei, suma în care sunt incluse şi plăţile pentru asistenţă socială. “Teoretic, ar trebui să plătim salariile din încasări, dar în această perioadă încasările zilnice din taxe şi impozite se ridică la aproximativ 1500 de lei, pe zi, bani cu care abia acoperim consumabilele şi cheltuielile pe combustibil”, a explicat Vasile Voicu .
În plus, există pericolul ca Primăria Negreşti şi instituţiile publice să rămână şi fără apă potabilă, din cauza unei datorii de 110.000 de lei faţă de Aquavas.
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că judeţul nu poate susţine financiar Primăria Negreşti şi că este necesară o rectificare de buget: «Noi cunoaştem problema de la Negreşti. Această primărie se află în cea mai critică situaţie dintre toate primăriile din judeţ. Aşteptăm rectificarea bugetară, să vedem cum se pot rezolva măcar într-o mică măsură unele lucruri”.

voicu vasile

Cum a adus Cozma primăria pragul falimentului

Datoriile uriaşe cu care se confurntă cea mai săracă primarie din Vaslui s-au acumulat în perioada administraţi Ioan Cozma, primar condamnat defintiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, chiar în perioada exercitării mandatului, în anul 2012. În noiembrie 2012, Cozma a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspedar de Curtea de Apel Iaşi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, în dosarul fabricii de cărămizi ecologice. Proiectul, care viza ridicarea unei fabrici de chirpici, s-a dovedit o făcătură. Neregulile au ieşit la iveală încă din 2005, când la Negreşti a ajuns însuşi şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele. În loc de fabrică şi utilaje la standarde europene, câţiva romi învârteau lutul cu mâinile. Ei au recunoscut că nu sunt angajaţi ai "fabricii de cărămizi ecologice", ci beneficiari ai Legii 416, dar fuseseră "convocaţi" de primar. Escrocheria a fost confirmata, în final Cozma fiind condamnat

Fond de rezervă pentru un proiect nerealizat


O gaură de aproape 700.000 de euro dată de primarul oraşului Negreşti Uniunii Europene, prin gestionarea frauduloasă a fondurilor primite pentru amenajarea unei gropi de gunoi ecologice, a fost acoperită in integralitate de Guvern în 2010. Pentru că nu a dus la îndeplinire proiectul, Cozma a fost obligat de Uniunea Europeană să returneze cei 700.000 de euro. Deşi DNA declanşase ancheta în acest caz încă din luna mai 2010, pe 23 decembrie anul trecut, guvernul a emis o hotărâre în baza căreia a alocat Primăriei Negreşti, din fondul de rezervă, 2.600.000 de lei (aproximativ 700.000 de euro), reprezentând datorii pe care Primăria Negreşti le avea faţă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. În realitate, banii au fost folosiţi în totalitate de primarul Cozma pentru a acoperi escrocheria.

Cum s-au evaportat sutele de mii de euro

Proiectul privind amenajarea gropii ecologice de la Negreşti a fost câştigat de Primăria Negreşti în toamna anului 2006. Pe 27 noiembrie, a fost încheiat contractul de finanţare nerabursabilă între Ministerul Integrării Europene şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ARDNE), pe de o parte, şi Consiliul Local al oraşului Negreşti, reprezentat de primarul Ioan Cozma, pe de altă parte. Proiectul, intitulat "Sistem de colectare selectivă şi valorificare a deşeurilor reciclabile din zona Negreşti, judeţul Vaslui", avea o valoare de 944.952 euro (695.780 euro de la Uniunea Europeană, restul de 249.171 euro - contribuţia beneficiarului), perioada de implementare fiind de 24 de luni, care ulterior a fost prelungită, la solicitarea Primăriei Negreşti, la 34 de luni, respectiv până la 24 septembrie 2009.

Ion Cozma

Cum era vorba de un proiect bănos, primarul Cozma nu putea să rateze ocazia de a mai bifa o lucrare prin intermediul firmei sale de casă, condusă de cumătrul său, Gheorghe Vasiliu, adică SC Instalrep Construct SA. Surse judiciare susţin că, pentru amenajarea platformei de beton, pe care urmau să fie instalate containerele pentru deşeuri, cei de la Instalrep cumpărau sacul cu ciment de la societatea Radical Grup Vaslui cu 17 lei, iar ulterior îl facturau Primăriei Negreşti cu 70 de lei.
În aceste condiţii, nu este greu de bănuit cum s-a ajuns ca, la data scandentă, deşi cei 700.000 de euro de la Uniununea Europeană au intrat în conturile Primăriei Negreşti, proiectul nu a fost finalizat nici pe jumătate. Cozma ţipa atunci în stânga şi în dreapta că reprezentanţii Consiliului Judeţean nu îl sprijină să asigure partea de co-finanţare. În mod evident, stadiul în care ajunseseră lucrările la data scadentă presupunea o sumă cu mult mai mai mare decât cei aproape 250.000 de euro cu care trebuia să contribuie Primăria Negreşti.

Groapa ecologică, la data scadentă: o schelă părăsită


Pe 24 septembrie 2009, data la care groapa ecologică de la Negreşti trebuia finalizată, primarul Cozma a solicitat o nouă prelungire, care i s-a aprobat până la data de 28 februarie 2010. Cu două săptămâni înainte de data scadentă, o echipă de control, formată din Olivian Secară şi Sorana Bucevschi, din cadrul ADRNE, împreună cu Ioan Cozma şi Maria Damian (şefa serviciului de investiţii din cadrul Primăriei Negreşti şi responsabila acestui proiect), au efectuat un raport de vizită la faţa locului pentru a stabili stadiul implementării proiectului. La finalul vizitei de evaluare, reprezentanţii ARDNE aveau să consemneze în raport: "Stadiul fizic al lucrărilor de construcţie montaj este de aproximativ 28% (!!); astfel pe categorii de lucrări, acesta se prezintă astfel: amenajare platforme - aproximativ 65%, împrejmuire şi porţi de acces - 0%, branşament apă rece - 0%, cămin apometru - 0%, staţie epurare - 0%, hală sortare - aproximativ 35%, cabina poartă - 45%, instalaţii electrice - 0%, utilaje în hala de sortare - procurate în proporţie de 70%, conform facturilor prezentate".
Concluziile echipei de control au fost că proiectul s-a finalizat, însă investiţia nu a fost finalizată: "Beneficiarul (Primăria Negreşti - n.r.) nu a reuşit să recepţioneze maşinile specifice - un motostivuitor, un încărcător frontal, o autospecială 16 mc, o autospecială 12 mc, o autospecială tip platformă pentru containere. Beneficiarul nu a reuşit să recepţioneze nici echipamentele specifice - 91.200 saci menajeri şi cele cinci radiatoare electrice prevăzute în proiect. Beneficiarul nu a reuşit să finalizeze lucrările de construcţie, staţia de transfer nu este finalizată şi nu funcţionează. În Negreşti, Băceşti, Dumeşti, Todireşti şi Vultureşti nu s-au executat lucrările la punctele de precolectare, iar la Rebricea nu s-au definitivat aceste lucrărări. Nu au fost create locuri de muncă noi prin proiect, iar din cauza nefinalizării proiectului mai mulţi indicatori de finalizare nu pot fi atinşi".
Date fiind aceste nereguli, dar şi alte aspecte care indicau săvârşirea de infracţiuni, cei de la ARDNE au sesizat Poliţia. Nadia Vasilica Vasiliu, administratorul Instalrep, a recunoscut că a încasat bani înainte de a finaliza lucrările. Practic, la declanşarea anchetei, SC Instalrep mai avea o datorie faţă de furnizor (Primăria Negreşti) de  400.000 de lei (aproape 100.000 de euro).

Cum au acoperit guvernanţii gaura lui Cozma

Pentru a scăpa de somaţiile Comunităţii Europene, care îi solicita restituirea celor 700.000 de euro, primarul a făcut din nou apel la partid. În plină criză financiară, cu disponibilizări şi lefuri tăiate la bugetari, Guvernul Emil Boc a găsit resursele necesare pentru a-l scoate pe primarul Cozma din gaură. Cadoul de 700.000 de euro a venit chiar înainte de Crăciun. Pe 23 decembrie 2010, s-a emis HG nr. 1308, prin care Primăria Negreşti a primit de la bugetul de rezervă al statului 2.600.000 de lei. Potrivit aceluiaşi document, suma reprezenta datorii pe care primăria le-ar fi înregistrat către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. În realitate însă, destinaţia a fost cu totul alta: în aceeaşi zi în care banii au intrat în bancă, au fost redirecţionati către conturile Comunităţii Europene, de unde veniseră banii pentru groapa de gunoi ecologică. Practic, guvernul a acoperit frauda lui Cozma fără sa-i pese că banii primiţi de acesta de la Uniunea Europeană au fost gestionaţi fraudulos şi în timp ce românilor li se solicita să strângă cureaua şi să dea dovadă de solidaritate.

Murgeanu: "Ajunsesem să-l dau afară din birou"

Răzvan Murgeanu (foto: murgeanu.ro)

"A fost de zeci de ori la mine, nu numai o dată. Ajunsesem să-l dau afară din birou. Când îl vedeam cu faţa aia de milog, că se plângea că nu poate accesa fonduri europene din cauza datoriei pe care o avea la acel proiect... I-am spus-o de fiecare dată că la fondurile europene lucrurile sunt foarte clare, că nu se poate juca, că trebuie să dea dovadă de transparenţă. Dar degeaba, el încerca să apeleze la sentimentalisme, că dacă pe mine mă cheamă Murgeanu, poate am tangenţe cu Moldova. A nu se înţelege că dacă nu îmi place de faţa lui, eu mă răzbun pe locuitorii acelui oraş. Dar efectiv, nu aveam ce face, câtă vreme el avea acea datorie la PHARE. Sincer, nu ştiu dacă toţi banii din acea hotărâre de guvern au fost folosiţi pentru achitarea acelei datorii. Ministerul nu are nicio implicare la modul cum au fost împărţiţi acei bani. Sumele din fondul de rezervă sunt manageriate de cei de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Nu ştiu ce a stat la baza acordării acelui ajutor financiar. Probabil, s-a dus şi la ei cu miloaga, cum a venit şi la noi. Cei de la PHARE au fost bucuroşi că şi-au recuperat creanţa. Că ăla (Ioan Cozma - n.r.) e retardat şi a făcut prostii cu banii primiţi de la Uniunea Europeană este treaba lui, să răspundă în faţa instanţei. Eu nu eludez legea pentru un nesănătos", declara Răzvan Murgeanu, în 2011 pe când ocupa funcţia de secretar secretar de stat în cadrul MDRT. Absolut întâmplător, Răzvan Murgeanu a candidat la alegerile din 2012, pentru un post de deputat tocmai în colegiul uninominal 3 Negreşti. A pierdut însă alegerile, postul de deputat fiind adjudecat atunci de liberalul Florin Ciurariu.
Cercetările în acest caz au fost instrumentate de procurorii DNA până în anul 2011, când dosarul a fost preluat de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, unde se află şi astăzi... în lucru.
 

Citeşte şi:

 Doi angajaţi ai Primăriei Negreşti, unul din cele mai sărace oraşe din ţară, suspectaţi că au sustras 700.000 lei din taxe şi impozite

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite