Fenomenele astronomice din anul 2015: două eclipse de soare şi două eclipse de lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
observator barlad

Anul 2015 se anunţă bogat în fenomene astronomice vizibile din ţara noastră. Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad va organiza mai multe activităţi publice cu prilejul celor mai importante fenomene astronomice.

 Prima este programată 20 martie, când va avea loc eclipsa de soare parţială de Soare, cu o acoperire la Bârlad de 55-56%. Mai jos este harta cu acoperirea discului Soarelui din ţara noastră.

"Noi astronomii ne pregătim din timp pentru evenimentele mai importante, fiindcă principalul nostru obiectiv îl atingem atunci când cerul ne oferă un spectacol de neuitat şi nu dorim ca acest lucru să treacă neobservat. Încercăm de fiecare dată să ne apropiem de public şi de oamenii obişnuiţi, fiindcă cerul este mai frumos când este admirat împreună, atât de astronomi cât şi de oameni simpli. Fenomenele astronomice sunt un bun prilej de popularizare şi de promovare a astronomiei în rândul publicului.", a menţionat Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad.

Având în vedere că suntem un observator astronomic public, este deosebit de important să fim prezenţi şi să tratăm ca atare fiecare fenomen astronomic. Pe parcursul anului 2015 vor fi foarte multe evenimente şi fenomene astronomice, dar nu toate sunt importante pentru public.
În cele ce urmează am să vă prezint cele mai importante fenomene astronomice ale anului 2015 vizibile din ţara noastră dar şi pe glob.

Eclipsa totală de Soare din 20 martie 2015 - din România va fi vizibilă ca o eclipsă parţială ce va acoperi Soarele în proporţie de 50 – 60%. Aşadar este cel mai important fenomen astronomic al anului 2015.
Eclipsa totală de Lună din 4 aprilie 2015 – nu este vizibilă din România.
Eclipsa parţială de Soare din 13 septembrie 2015 – nu este vizibilă din România.
Eclipsa totală de Lună din 28 septembrie 2015 – din România eclipsa va fi vizibilă aproape în întregime, Luna apunând chiar la finalul eclipsei parţiale. "În ciuda faptului ca va fi un fenomen excepţional, va fi dificil de organizat o activitate publică, datorită orei destul de incomode (3:00 şi 6:00 dimineaţa).", a precizat muzeograful Vîntdevară.
Alte fenomene astronomice
4 ianuarie – Maximul curentului de meteori Quadrantide (ZHR = 120);
11 ianuarie – conjuncţia Venus – Mercur (seara);
6 februarie – Jupiter la opoziţie;
22 februarie – conjuncţia Venus – Marte (seara);
23 mai – Saturn la opoziţie;
12 – 13 august – maximul curentului de meteori Perseide (ZHR = 100);
28 octombrie – conjuncţie triplă dintre Venus, Jupiter şi Marte (dimineaţa);
6 decembrie – conjuncţie Lună – Marte (dimineaţa);
13 – 14 decembrie – maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 100).
 
 

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite