Episcopul Huşilor, ironii despre anularea pelerinajului de la Iaşi: Covid-19 este pitit după colţul bisericilor. Să nu îşi închipuie apostolii lockdown-ului că o vor putea carantina vreodată pe Sf. Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele Episcop Ignatie al Huşilor a ironizat, vineri, decizia autorităţilor de a interzice parţial pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi, afirmând că Sfânta Parascheva "nu poate fi vreodată carantinată". Virusul stă la pândă “satisfăcut, încrezător şi dornic să-i înşface doar pe cei care sunt creştini ortodocşi şi fără buletin de Iaşi", se arată într-un mesaj al ierarhului publicat pe site-ul Episcopiei Huşilor.

Ierarhul adaugă că, peste noapte, comunitatea ortodoxă s-a trezit “în faţa unui potenţial vârtej apocaliptic, anunţat cu militărească şi iluministă fermitate”, iar pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva este “cureaua de transmisie specială şi favorită, în aceste zile, a virusului, care ne tulbură şi ne dezbină atât de mult”.

El asociază deciziile autorităţile legate de pelerinajuld e la Iaşi cu restricţiile din perioada comunistă.

“Identitatea unui om - cea din buletin, care acum se năpusteşte asupra sufletului din tine -  poate deveni subiect de suspiciune, asuprire şi gâlceavă, exact ca în vremea totalitarismului ateu-comunist. Că restricţiile trebuie înăsprite, cu vădită consecvenţă, doar de sărbătorile creştine, ca nu cumva virusul, care are o preferinţă obsesivă şi compulsivă pentru mediul religios, să se multiplice vertiginos”.

Acesta atrage atenţia că românilor care ar fi vrut să ajungă la Iaşi nu li s-a oferit şansa de a respecta “cu conştiinciozitate, recomandările sanitare absolut legitime, pentru că sunt consideraţi aprioric ca având, în mod natural, înclinaţia de a călca legea, adică, mai pe şleau, ca fiind potenţiali infractori”.

Episcopul îi numeşte pe reprezentanţii autorităţilor  iacobini, care “în perioada Revoluţiei franceze manifestau o ostilitate ideologică faţă de religie”, şi miliţieni - adresându-se celor care răspund de ordinea publică. 

Reprezentantul Bisericii critică şi faptul că măsurile de protecţie au fost permissive la alegerile locale, în timp ce la sărbătoarea Sfintei Parascheva “Covidul va deveni hiperactiv, căutându-şi habitatul în ortodocşi şi în cei din afara Iaşului”.

“Încă de la instaurarea molimei în România, am fost purtaţi ca într-un carusel ameţitor şi ameninţător. Când stare de urgenţă, când stare de alertă, când posibilă relaxare, când restricţii. Odată epuizat ciclul, trebuia reluat obsesiv şi de la coadă la cap totul”, mai spune ierarhul, adăugând că în perioadă de “molimă” religia a avut de suferit în România, alături de cultură, sport şi educaţie.

„Politicienii nu ne scapă de Covid“

“Să fiţi siguri că nu ei ne scapă de infecţia nefastă cu Covid-19. Nu limitările radicale ale drepturilor fundamentale şi garantate de Constituţie, inclusiv dreptul la libertatea religioasă, ci medicii, asistenţii medicali, care sunt îngerii sănătăţii noastre, responsabilitatea noastră de a respecta cu stricteţe recomandările sanitare şi credinţa în Dumnezeu, care este cel mai minunat antidot la tristeţe şi deznădejde, constituie cea mai bună formă de împiedicare a răspândirii virusului”, a afirmat Episcopul Huşilor.

El i-a criticat şi pe “haterii şi trollii de serviciu din mediul online” pentru “postări obsesive” şi pentru faptul că nu cunosc susţinerea concretă a Bisericii Ortodoxe Române, a spitalelor, a oamenilor singuri şi nevoiaşi. 

El acuză că Bisericii “i se pune o pernă pe faţă ca să nu mai respire deloc”.

“Biserica nu a fost şi nici nu este prigonită, ci, pur şi simplu, permanent forţată de contextul unor restricţii ofensatoare să-şi apere tot timpul legitimitatea prezenţei sale în sfera publică şi dreptul la trăirea actului credinţei, fapt care este echivalent cu tentativa de a-i pune pe cap o pernă, ca să nu mai respire deloc. Asta mi se pare mai grav decât orice tentativă de anihilare directă şi agresivă”.

În concluzie, Episcopul Huşilor le mai transmite decidenţilor: “Să nu îşi închipuie apostolii lockdown-ului că o vor putea carantina vreodată pe Sfânta Parascheva. Ea este ferecată în biserica sufletului fiecărui moldovean, al fiecărui român, care a adăstat, smerit şi liniştit, la racla moaştelor ei, primind ajutor, binecuvântare, imbold spre bunătate şi dragoste, şi mireasmă de sfinţenie”.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite