Depozit ecologic de 50 de milioane de euro deschis la Vaslui după 4 ani de aşteptare. Câte locuri muncă vor fi create

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Vaslui a fost deschisă una dintre cele mai mari gropi ecologice din zona Moldovei, unde se vor depozita deşeuri până în anul 2043. Depozitul a început să fie funcţional începând cu această săptămână.

După patru ani de aşteptare, timp în care deşeurile din Vaslui au fost transportate în judeţul Brăila, autorităţile din Vaslui au anunţat miercuri, 25 iulie, deschiderea oficială a depozitului de deşeuri amplasat în localitatea Roşieşti. După mai multe licitaţii contestate, a fost fost desemnată câştigătoare societatea care a concesionat gestiunea serviciului public de management al deşeurilor: Romprest Energy Bucureşti. Societate care a preluat deja infrastructura şi a obţinut toate avizele necesare, activitatea la depozitul ecologic fiind deschisă la începutul acestei săptămâni.

Pe lângă deşeurile din judeţul Vaslui, la groapa ecologică de la Roşieşti, care se întinde pe 20 de hectare, vor ajunge şi deşeurile din alte judeţe ale Moldovei. O primă solicitare concretă a venit de la autorităţile din Galaţi, însă reprezentanţii Consiliului Judeţean Vaslui şi-au anunţat disponibilitatea de a depozita deşeurile şi din celelalte judeţe, având în vedere că în zonă funcţionează un singur depozit ecologic, în Iaşi.

La sfârşitul anului trecut, CJ Vasluia a aprobat proiectul de atribuire a contractului privind sistemul public de management al deşeurilor către SC Romprest Energy SRL Bucureşti, ofertant declarat câştigător la a treia licitaţie. Procedurile de atribuire a contractului au demarat în 2015, dar au fost blocate din cauza contestaţiilor repetate.

Într-o primă etapă, la Roşieşti vor depozita deşeurile menajere operatorii care au încheiate, în prezent, contracte de salubrizare în unităţile administrativ teritoriale ale judeţului. Ulterior, va fi pus în funcţiune sistemul integrat de colectare a deşeurilor.

Potrivit operatorului Romprest Energy, odată cu deschiderea activităţii de la depozitul ecologic de la Roşieşti, au fost create 55 de locuri de muncă, urmând ca odată cu punerea în funcţiune a sistemului integrat numărul de locuri de muncă să crească la 100.

Reprezentanţii Romprest Energy au precizat că autorităţile locale şi judeţene vor trebui să impune respectarea unor reguli în privinţa selectării deşeurilor. Şeful Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, au invocat, însă, că educarea cetăţenilor în privinţa gestionării deşeurilor va fi una de durată, care implică mulţi factori, şi că sancţiunile pentru nerespectarea regulilor nu reprezintă o prioritate.

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite