Cum s-a ajuns ca la spitalul din Vaslui şpaga pentru un avort să fie cât la o cezariană: Denunţurile care au dus la arestarea doctoriţelor
0Procurorii care cercetează dosarul de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi medici din Vaslui spun că şpaga percepută de la paciente diferea în funcţie de riscurile fiecărui caz. Mita percepută pentru un avort ajungea sau depăşea tariful pentru o cezariană, dacă sarcina întreruptă era mai mare de patru luni. La spitalul din Vaslui apelau pacientele care erau refuzate de alte unităţi, tocmai pentru că manevrele nu erau legale.
Tot mai multe foste paciente ale medicilor Simona Botez şi Doina Andrei au denunţat procurorilor că au fost condiţionate să dea bani pentru a naşte sau pentru alte servicii medicale ginecologice.
Cel mai vechi dintre denunţuri este al unei femei care i-a oferit doctoriţei Simona Botez 150 de lei pentru a face o întrerupere de sarcină de peste 14 săptămâni. O alta a declarat anchetatorilor că, pe 26 septembrie anul trecut, a oferit suma de 50 de lei aceleiaşi doctoriţe pentru a beneficia de “un tratament medical corect”. Pe 1 octombrie 2014, când procurorii declanşau ancheta, Doctoriţa Botez a primit 100 de lei de la o pacientă, “ca urmare a pretinderii indirecte formulate în ziua anterioară”.
Pe 10 decembrie anul trecut, acelaşi medic a primit de la o pacientă 1.000 de lei pentru a efectua o întrerupere de sarcină de aproape cinci luni, manevra medicală fiind efectuată de doctoriţă în aceeaşi zi, iar pe 2 februarie anul curent, “a pretins investigatorului suma de 1.600 de lei, în legătură cu îndeplinirea de acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv efectuarea, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a unei întreruperi de sarcină”.
În cazul doctoriţei Doina Andrei, toate şpăgile invocate de procurori în referatul privind arestarea preventivă au fost primite începând cu toamna anului trecut. Astfel, primul denunţ a fost făcut de o pacientă care a declarat că a oferit 800 de lei pentru efectuarea operaţiei de cezariană. Doctoriţa Andrei, spun anchetatorii, a cerut, pe 31 octombrie 2014, unei paciente 1.100 de lei pentru un avort la o sarcină mai mare de 14 săptămâni. Medicul a efectuat întreruperea de sarcină pe 2 noiembrie, după ce a primit 700 de lei. Pentru a avea acoperire în acte, procurorii spun că doctoriţa “a completat în fals fişa medicală a pacientei internate în perioada 31.10 – 03.11.2014 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, cu diagnosticul de rupere prematură a membranelor, cu debutul travaliului în 24 de ore (cod diagnostic O42.0), diagnostic care indică un avort spontan, iar nu la cerere şi care este în contradicţie cu realitatea”.
O altă pacientă a declarat că i-a oferit doctoriţei Andrei 1.000 de lei pentru efectuarea unei operaţii de cezariană. Pe 8 decembrie, acelaşi medic a pretins de la o altă femeie suma de 400 de lei pentru o întrerupere de sarcină, banii fiind daţi în aceeaşi zi.
Procurorii arată în referatul privind propunerea de arestare că, nu de puţine ori, medicii solicitau şpaga prin intermediul asistentelor. Astfel, pe 23 octombrie 2014, una dintre asistentele din cadrul secţiei Obstetrică-Ginecologie a solicitat de la o pacientă 250 de lei, spunând că suma a fost pretinsă de doctoriţa Andrei pentru a efectua o întrerupere de sarcină. Pe 10 noiembrie, aceeaşi asistentă a încasat 150 de lei de la o altă pacientă, tot în contul medicului şi tot pentru un avort.
Chiar dacă a dejucat flagrantul anchetatorilor, Doina Andrei a fost interceptată pe 2 februarie anul curent pretinzând investigatorului sub acoperire 300-400 de lei pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină.
Şpagă şi riscuri pentru paciente
Potrivit anchetatorilor, sumele percepute de doctoriţe erau proporţionale cu riscurile la care erau expuse pacientele, deci cu cât sarcina era mai avansată, cu atât şpaga era mai mare. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui “comisionul” pentru avorturi să fie mai mare decât cel pentru cezariene. În goana lor după bani, medicii inculpaţi erau dispuşi să efectueze avorturi şi la sarcini de aproape cinci luni!
“Din discuţiile telefonice interceptate rezultă intenţia vădită a cadrelor medicale de a trata diferenţiat pacientele în funcţie de starea materială a acestora sau în funcţie de persoana care le recomandă, tocmai în scopul evaluării posibilităţii de obţinere a unor foloase necuvenite, având ca finalitate ori un tratament curativ atent, ori manifestarea unei atitudini de ignorare în scopul determinării persoanei să achite o sumă de bani, fie chiar şi modică. Modificarea registrelor medicale şi întocmirea de acte medicale false, fără a avea corespondent în realitatea faptică, reprezintă un mod de lucru al inculpatelor, sens în care până la acest moment a fost cert documentată câte o infracţiune de fals intelectual, pentru fiecare dintre acestea”, se arată în motivarea Curţii de Apel Iaşi, prin care s-a dispus arestarea preventivă a celor doi medici, după ce Tribunalul Vaslui hotărâse cercetarea lor în stare de libertate.
Reputaţia doctoriţelor de a face avorturi ilegale era de notorietate, astfel că la spitalul din Vaslui ajungeau şi paciente pe care medicii din alte spitale le refuzau, tocmai din cauza riscurilor la care erau supuse pacientele în urma unor astfel de intervenţii.
“Din analiza fişei de observaţie puse la dispoziţie de Spitalul Judeţean Vaslui, se constată că vârsta sarcinii pentru care pacienta (…) a solicitat întreruperea este de 17 săptămâni. În contextul în care aceasta a fost refuzată de un alt medic ginecolog, din cadrul Spitalului de Urgenţă Bârlad, a solicitat întreruperea de sarcină şi a achitat suma de 700 de lei în acest sens inculpatei Andrei Doina. Inculpata, pentru a efectua întreruperea de sarcină cu încălcarea dispoziţiilor legale, a comis şi infracţiunea de fals intelectual, tocmai pentru a acoperi o manevră ilegală, dovedind un pericol social deosebit, nepăsare faţă de consecinţele faptei comise şi faţă de integritatea corporală a pacientelor, dar mai ales uşurinţă în rezolvarea în mod nelegal a unei situaţii, contra unei sume de bani”, se mai arată în hotărârea Curţii de Apel Iaşi.
Au încercat să influenţeze martorii din arest
Interceptările procurorilor au scos la iveală şi dispreţul pe care doctoriţele îl manifestau faţă de pacientele sărace, acestea fiind catalogate drept “scroafe” sau “draci”, iar un făt cu risc de naştere prematură era considerat “drac”.
Doina Andrei şi Simona Botez au fost arestate preventiv pe 19 februarie, iar pe 17 martie, Tribunalul Vaslui a dispus prelungirea mandatelor de arestare cu 30 de zile. În referatul propunerii de arestare, procurorii au invocat, pe langa extinderea urmaririi penale faţă de cele două doctoriţe şi pentru alte acte materiale, şi faptul că acestea au încercat să influenţeze martorii din arest, dand indicaţii scrise prin intermediari.
Pe aceeaşi temă: