Cum a fost păcălită o femeie de 90 de ani să ofere toată agoniseala unor escroci. Bătrâna speriată le-a oferit 24.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a a fost arestată preventiv pe o perioadă de 29 de zile

Un bărbat şi o femeie din judeţul Iaşi au fost arestaţi preventiv după ce au înşelat o bătrână de 90 de ani dintr-un sat din judeţul Vaslui, prin metoda „Accidentul”. Prejudiciul depăşeşte 24.000 de lei.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Vaslui au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit pe numele unui bărbat de 27 de ani şi al unei femei de 32 de ani, din judeţul Iaşi, ambele persoane fiind bănuite de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune,

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că în data de 25 iunie, în jurul orei 19:00,  cei doi ieşeni ar fi contactat telefonic o femeie de 90 de ani, din comuna Albeşti, judeţul Vaslui şi au păcălit-o că fiica acesteia a fost implicată într-un accident rutier. 

În acest sens, bătrânei i s-a solicitat o anumită sumă de bani, apelanţii pretinzând, în mod nereal, că ar deţine calităţi oficiale şi că i-ar putea oferi ajutor.
Ulterior, cei doi ieşeni s-ar fi deplasat ulterior la domiciliul persoanei vătămate, de unde ar fi ridicat suma de bani pretinsă la telefon. Prejudiciul total cauzat persoanei vătămate este de peste 24.000 de lei.

„Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, sub coordonarea unităţii de parchet competente, au propus luarea măsurii arestării preventive faţă de cele două persoane,  instanţa de judecată admiţând propunerea. Astfel, persoanele în cauză au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.        
Poliţiştii reamintesc metodele prin care escrocii profită de starea emoţională a victimelor şi îndeamnă cetăţenii să nu mai dea curs solicitărilor suspecte primite prin telefon.

Cum acţionează escrocii

Infractorii utilizează calităţi false (în general rudă cu victimele înşelăciunilor,  avocat, doctor, magistrat) şi solicită telefonic diferite sume. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor accidente de circulaţie (cu victime decedate sau rănite grav). Banii solicitaţi reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiţi victimei presupusului accident,  pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal şi pedeapsa cu închisoarea. 

Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin bani la domiciliu. În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a infractorilor. Pentru reuşita unor astfel de acţiuni, aceştia mizează pe mai mulţi factori:  incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înşelăciunii, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni. De cele mai multe ori, pe fondul emoţiilor şi al agitaţiei, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci.                                                

Recomandările Poliţiei

Dacă sunteţi contactaţi de pe un număr pe care nu îl cunoaşteţi de către o persoană care se dă drept rudă, sau care pretinde că vorbeşte în numele unei rude, cereţi cât mai multe detalii, din care să vă convingeţi de identitatea celui în cauză, respectiv de realitatea informaţiilor deţinute cu privire la persoana la care se face referire. Verificaţi dacă situaţia de urgenţă este reală prin apelarea persoanei vizate (soţ, soţie, fiu, fiică, nepot, nepoată etc.) la numărul de telefon pe care îl cunoaşteţi deja sau pe care îl aveţi salvat în agenda telefonică.

Nu daţi curs instrucţiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.
Nu depuneţi sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoaşteţi şi nu furnizaţi bani unor persoane necunoscute. Aceeaşi recomandare trebuie să o aveţi în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcaţi cartele telefonice.

Oricine poate fi implicat într-un accident de circulaţie, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident rutier, nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgenţă.

În cazul în care primiţi un astfel de telefon, anunţaţi imediat Poliţia prin apel la 112, aşteptaţi recomandări din partea unui poliţist şi respectaţi-le întocmai!
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite