Cum a fost motivată liberarea cu doi ani mai devreme a primului dintre cei şapte violatori din Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Vaslui au motivat hotărârea prin care au dispus liberarea condiţionată a primului dintre cei şapte violatori din Vaslui, instanţa arătând că „are convingerea“ că tânărul poate fi redat societăţii cu doi ani înainte de executarea integrală a pedepsei.

Alin Rotaru Dumitru (22 ani) este primul dintre cei şapte violatori din localitatea vasluiană Văleni, care în anul 2015 au scandalizat opinia publică, liberat la nici trei ani de la încarcerare. 

Tânărul condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare, în baza acordului de recunoaştere, a început executarea pedepsei a început la 17 august 2015, care urma să expire la data de 2 octombrie 2020. Pentru a dobândi vocaţie în vederea liberării condiţionate condamnatul trebuie să execute din pedeapsa totală de 6 ani, 4 luni închisoare  fracţia legală de pedeapsă, respectiv 1.542 zile închisoare.

Până la data de 16 aprilie 2018, când a formulat cererea de liberare condiţionată condamnatul a executat efectiv 974 zile închisoare, la care s-au adăugat 224 de zile executate în arest preventiv. Rotaru a reuşit să îndeplinească fracţia pentru a fi propozabil liberării graţie zilelor dobândite în urma aplicării legii privind recursul compensatoriu şi a activităţilor gospodăreşti desfăşurate în închisoare. Astfel,  128 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, iar alte 219 zile au fost câştigate ca urmare ”a cazării în condiţii necorespunzătoare”. 

Judecătoria Vaslui a admis liberarea condiţionată a lui Alin Rotaru, arătând că, pe lângă executarea fracţiei legale din pedeapsă, tânărul a avut un comportament fără cusur în spatele gratiilor. 

Permisie de două ori în timpul detenţiei

În raportul întormit de comisia Penitenciarului Vaslui s-a reţinut că persoana condamnată ”a avut o evoluţie atitudinal-comportamentală adecvată regulilor şi normelor specifice mediului de detenţie, drept pentru care nu a fost sancţionat disciplinar”. A fost recompensat de 15 ori, de 13 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită şi de 2 ori cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi. În plus, ”s-a achitat responsabil şi conştiincios de sarcinile atribuite. A avut o participare consecventă dar şi o implicare asumată în activităţile şi programele specifice domeniului de reintegrare socială A finalizat cu rezultate bune şi foarte bune 82 activităţi sau programe educaţionale”.

”Raportat la circumstanţele personale ale condamnatului Rotaru Alin Dumitru, cu privire la acesta se anticipează o bună evoluţie psihocomportamentală, acesta manifestând disponibilitate şi implicare în activităţi practice, fără a fi necesară asistenţa psihologică specifică pe perioada detenţiei, după cum rezultă din evaluarea psihologică existentă la dosar, instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate”, au precizat judecătorii în motivarea hotărârii de liberare condiţionată.

Totuşi, instanţa i-a impus lui Rotaru ca până la data expirării pedepsei integrale (2 octombrie 2020) acesta să respecte un program de supraveghere.

Judecătorii au tinut cont şi de faptul că Rotaru şi-a achitat obligaţiile civile, acesta achitând victimei întreaga sumă (10.000 lei) reţinută în sarcina sa cu titlul de daune morale.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite