Cei mai frumoşi români. Povestea Mariei Ifteni, atleta care, la doar 16 ani, a reprezentat cu cinste România în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Ifteni a obţinut aurul la FOTE în Olanda FOTO: Adevărul
Maria Ifteni a obţinut aurul la FOTE în Olanda FOTO: Adevărul

După mult mai titratele Larisa Arcip şi Mirela Lavric, o altă tânără atletă din Vaslui uimeşte Europa. Este vorba despre Maria Ifteni, o sportivă care la doar 16 ani promite a fi un real talent şi o expertă în probele de 1.500 şi 3.000 de metri.

Povestea Mariei Ifteni se aseamănă izbitor cu cea a Mirelei Lavric. Deşi provine dintr-o familie săracă dintr-un sat uitat de lume, Maria Ifteni a reuşit să iasă în evidenţă cu câteva performanţe pe care unii dintre noi nu le-au reuşit într-o viaţă de om. 

Maria şi-a început cariera în atletism dintr-o întâmplare. Era în clasa a VI-a, atunci când profesoara Elena Bogos venise la şcoala din satul Căpuşneni, comuna Lipovăţ, pentru a face o selecţie între copii. În ciuda unei staturi mici şi firave, Maria a ieşit în evidenţă prin energia sa, iar profesoara Bogos a ştiut, din acel moment, că acea copilă va ajunge mare. „Eu eram mai obrăznicuţă, nu aveam stare deloc. Doamna profesor m-a observat şi m-a întrebat dacă vreau să fac atletism. Binenţeles că am acceptat, mai ales că îmi doream să fiu ca celelalte fete, deja consacrate, Mirela Lavric, Larisa Arcip sau Simona Munteanu“, povesteşte Maria. 

Iniţial, părinţii acesteia au ezitat, mai ales că fata lor trebuia să facă un prim mare sacrificiu: acela de a veni la Vaslui, departe de ei. Lipsa banilor a fost un alt motiv pentru care cei doi părinţi au spus, iniţial, un „NU“ hotărât. Norocul atletei a fost un concurs pentru o selecţie de cros, acolo unde mama ei a decis să o trimită. 

Bunica, femeia care o ajută cu bani

În clasa a VII-a, Maria s-a mutat la Vaslui, unde a început să urmeze cursurile Şcolii numărul 7 „Constantin Motaş“. Cea care a insistat să facă acest pas a fost bunica ei, cea care şi-a luat de atunci angajamentul încă de atunci să o susţină financiar. Nu pste mult timp, sportiva a scăpat şi de navetă, deoarece Liceul cu Program Sportiv a decis să o adopte, oferinu-i, în schimb, cazare. 

Prima competiţie importantă la care Maria a participat a fost Campionatul de Cros pentru copii de la Reşiţa, de acum doi ani, acolo unde vasluianca a obţinut prima sa medalie de aur. „Am simţit că, în sfârşit, nu am muncit degeaba. Ştiu că nu trebuie să mă plâng că nu prea am avut o copilărie liniştitită, dar atunci am înţeles că trebuie să mă antrenez şi mai intens“, ne-a mărturisit tânăra sportivă. 

maria ifteni şi viorica pintilie

Maria Ifteni alături de profesoara Viorica Pintilie

Aur la FOTE şi la Balcaniadă 

Cu un viitor promiţător graţie rezultatelor remarcabile obţinute în 2013, Maria Iftene se anunţă a fi o a doua Mirela lavric sau Larisa Arcip a atletismului vasluian. Tânăra ateltă, preluată de profesoara Viorica Pintilie, cea care o pregăteşte şi pe Mirela Lavric, a reuşit să îşi adauge în vitrina cu trofee multiple titluri naţionale. Cele mai importante performanţe rămân, însă,  medalia de aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din Olanda, din luna iulie, la proba de 3.000 de metri şi un titlu de campioană balcanică, în Turcia, obţinut o lună mai târziu la aceeaşi probă. „Sunt cele mai importante rezultate obţinute până acum şi pot să spun că sunt mândră că am reuşit să ridic tricolorul la cel mai înalt rang. Îmi doresc să ajung să ating performanţele Gabrielei Szabo, cea care, de altfel, este şi idolul meu“, a mai spus Maria. 

Sportiva anului la Vaslui

Rezultatele remarcabile obţinute anul trecut nu au trecut neobservate de autorităţile locale din Vaslui care, în luna decembrie, la tradiţionala „Gală a sportului vasluian“, Maria Ifteni a fost declarată sportiva anului la disciplinele olimpice. 

maria ifteni

Mai puteţi citi şi alte materiale din campania Cei mai frumoşi români:

Poveste neobişnuită pentru România: omul care înfrumuseţează un oraş întreg fără să ia un ban de la stat

Attila Szucs are 57 de ani şi şi-a dedicat mai mult de trei sferturi din viaţă plantelor. A învăţat să le îngrijească de la un profesor de biologie de la casa de copii unde a crescut, de atunci trecându-i prin mâini sute de mii de plante.

Cei mai frumoşi români. Ştefan Dărăbuş, maramureşeanul care a schimbat sistemul de protecţie al copiilor

Ştefan Dărăbuş este unul din oamenii care şi-a dedicat întreaga activitate pentru binele semenilor săi. De mai bine de 17 ani se luptă pentru copiii instituţionalizaţi, pentru binele şi viitorul lor. Este directorul Hopes and Homes for Children (HHC) România şi din această postură a avut realizări pe care mulţi dintre noi nici nu le-am visat.

Directorul secţiei de oncologie pediatrică Fundeni Bucureşti: „Nu poţi să fugi de lângă un copil care se transformă în înger“

Aproape de prichindei tunşi zero de mânuţele cărora atârnă încă perfuziile cu citostatice, pe holurile pereţilor coloraţi pe care au fost lipite mesaje stângaci mâzgălite, chiar lângă saloanele celor foarte bolnavi pe a căror ceafă stau scrise „literele“ ultimei operaţii, aici se zbate într-un adevărat război cu moartea Monica Dragomir, şefa secţiei de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic Fundeni Bucureşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite