Cei mai căutaţi români din lume. Asasini, proxeneţi, escrocii şi „racheţii“ de temut care au fentat toţi oamenii legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Rodideal, Robert Gîrleanu, Florian Walter, Dragoş Blănaru, Ionuţ Adăscăliţei, Marko Attila Gabor se află în topul ”Most Wanted” al Poliţiei Române
Vasile Rodideal, Robert Gîrleanu, Florian Walter, Dragoş Blănaru, Ionuţ Adăscăliţei, Marko Attila Gabor se află în topul ”Most Wanted” al Poliţiei Române

Peste 1.500 de români sunt daţi în urmărire naţională şi internaţională fiind acuzaţi sau găsiţi vinovaţi pentru fapte deosebit de grave. La categoria „most wanted“ (cei mai căutaţi) se găsesc 47 de infractori, printre care şi cinci criminali.

Datele şi semnalmentele infractorilor căutaţi de autorităţi se regăsesc pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române. La categoria celor mai căutaţi, primii zece infractori sunt cei care au intrat ultimii în această categorie.

 Printre aceştia se numără nume cunoscute opiniei publice: interlopi de temut, criminali, violatori, afacerişti controversaţi. Unii dintre ei au reuşit să fugă din ţară înainte ca pe numele lor să fie emise mandate de arestare preventivă, alţii şi-au pierdut urma în timpul cercetărilor judecătoreşti, profitând că erau judecaţi în stare de libertate sau de îndată ce au fost eliberaţi din arestul preventiv.  

1. Bogdan Vinogruschi

Cap de listă în topul celor mai căutaţi români este Vinogruschi Bogdan, din Botoşani. Tânărul de 31 de ani, zis Hasan, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru tentativă la omor deosebit de grav. Tânărul a fost implicat într-un atac sângeros în noiembrie 2013, când împreună cu alte două persoane au înjunghiat doi bărbaţi în scara unui bloc. În două zile de la agresiune, botoşăneanul şi-a pierdut urma, fiind arestat preventiv şi, ulterior, condamnat, în lipsă. 

2. Mihai Misirelicu (32 ani)

Misirelicu Mihai din Tulcea, ocupă poziţia a doua a topului ”Most wanted”. Acesta a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, printre care trafic de droguri, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, favorizarea infractorului, ultraj contra bunelor moravuri, constituirea şi coordonarea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori.
În martie 2010 Misirelicu a tras cu pistolul într-un bar din Tulcea. Atunci a declarat anchetatorilor că a tras asupra barmanului cu gloanţe adevărate, dar că nu au avut intenţia să îl omoare, ci să îl sperie ca să vadă că nu glumeşte.

3. Robert Gârleanu

Poziţia a treia de pe lista celor mai căutaţi infractori care au acţionat pe teritoriul României este ocupată de un temut ”Rachet” basarabean - Robert Gârleanu. Implicat în mai multe asasinate la comandă, Gârleanu a fost condamnat la detenţiune pe viaţă, pe 27 mai, anul curent, însă a reuşit să fugă din România, cu o lună înainte de a primi sentinţa definitivă. În anul 2000,  la instigarea raketului Ion Druţă, Gîrleanu ar fi împuşcat, în Repu¬blica Moldova, trei parteneri de afaceri cu care derula trafic de maşini furate. Detaliile din acest caz au ieşit la iveală abia în 2008, atunci când un martor la asasinat a detaliat autorităţilor fapta. Cadavrele au fost descoperite de anchetatorii basarabeni aflându-se că au fost împuşcate cu o puşcă-militară Baikal. 


La începutul anilor 2000, atât Robert Gîrleanu, cât şi Ion Druţă au venit în Ro¬mânia şi şi-au stabilit domiciliul la Iaşi, unde au legat mai multe prietenii cu membrii lumii interlope ieşene..

Robert Gîrleanu a fost arestat în Româ¬nia, pentru triplul asasinat din Republica Moldova, în 2011, la solicitarea organelor de anchetă din ţara vecină. Înainte de arestarea din 2011, Gîrleanu mai fusese reţinut în România şi într-un alt dosar, de contrabandă de ţigări, într-un caz cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Gîrleanu a mai fost implicat şi într-un dosar privind furtul unei maşini de lux, la Focşani, unde a fost de asemenea reţinut.

image

Numele lui Robert Gîrleanu apare şi în cazul asasinatului din 2012, din cartierul bucureştean Vitan. Atunci, asasinul plătit Vitalie Proca s-a deplasat la Bucureşti pentru a-l ucide pe Dumitru Mironescu, duş¬man al fraţilor Mararu din Piatra Neamţ. Proca s-a deplasat la Bucureşti cu o maşină înregistrată la o firmă înregistrată în Iaşi, deţinută de familia lui Robert Gîrleanu.

4. Florian Walter

Poziţia a patra în topul ”Most Wanted” al Poliţiei Române este ocupată de controversatul om de afaceri Florin Valter (52 ani), acţionarul majoritar al companiei Romprest şi al echipei de Fotbal Universitatea Cluj. Omul de afaceri a fost dat în urmărire internaţională în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova, care în luna mari a emis pe numele lui un mandat de arestare în lipsă.

Walter este suspectat că  ”în perioada 2013-2014 a constituit şi coordonat un grup infracţional organizat, ce acţiona pe raza mai multor judeţe şi în municipiul Bucureşti, care ar fi desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi de tip fantomă. Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 de euro", potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

florian walter urmarire internationala foto igpr

În luna iulie omul de afaceri Florian Walter a fost arestat în Emiratele Arabe Unite, însă eliberat după şapte zile. Deşi s-a solicitat extrădarea sa, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai multe surse au indicat că pe 13 iulie, Florian Walter a obţinut drept de rezidenţă în Dubai, ţară cu care România nu are semnat un acord de extrădare. 

5. Marko Attila Gabor

Fostul deputat Marko Attila Gabor a fost dat în urmărire generală de IGPR  şi a intrat la categoria celor mai căutaţi, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 29 aprilie, arestarea sa preventivă în lipsă pentru 30 de zile, în dosarul ANRP. Fostul parlamentar este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. 

În 9 aprilie, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alţi 7 inculpaţi, printre care şi fostul şef al ANI Horia Georgescu, care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi 4 inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.

6. Ovidiu Stelian Năstase

În vârstă de 42 ani, Ovidiu Stelian Năstase, din Suceava, se află pe poziţia a şasea la categoria celor mai căutate persoane din România. Acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind acuzat că a coordonat o care a furat 300.000 de euro din mai multe conturi bancare. 

Năstase a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bacău în noiembrie 2014, fiind găsit vinovat de „constituire a unui grup infracţional organizat”, „instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, „instigare la accesarea neautorizată a unor sisteme informatice în formă continuată”, „instigare la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată”, „instigare la fals în declaraţii în vederea emiterii instrumentelor de plată electronică în formă continuată”, „instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”  şi „spălare de bani”. 

Potrivit DIICOT, în perioada 2009 – 2010, gruparea lui Năstase a fraudat conturile clienţilor unei bănci prin utilizarea datelor confidenţiale legate de conturile clienţilor puse la dispoziţia membrilor grupării de către funcţionarul bancar. Astfel, aceştia au reuşit să fure din conturi bancare aproximativ 250.000 de euro, 70.000 de dolari şi 120.000 de lei.

7. Omar Mukhles

Printre cei mai căutaţi români se află şi sirianul, cu reşedinţă în Timişoara, fratele lui Omar Hayssam, cel care l-a ajutat să fugă din România. ”Condamnat la 5 ani închisoare de către Curtea de Apel Oradea pentru  savarsirea infractiunii prevazuta de art.33 , alin.2, lit,a, din Legea 535/2004. A planificat şi înlesnit ieşirea frauduloasă din Romania a lui Omar Hayssam cunoscând faptul ca acesta a fost trimis în judecata pentru săvârşirea unor acte de terorism.”. precizează Poliţia Română.

8. Zaher Iskandarani

Controversatul sirian, cunoscut drept ”Prinţul Banatului” a fost dat în urmărire generală, avâd de executat o condamnare pentru evaziune fiscală. Potrivit datelor furnizate de Poliţia Română ”există date că se află pe raza municipiului Bucuresti la o locatie necunoscută”.

De-a lungul anilor, Prinţul Banatului a fost implicat în nenumărate scandaluri. Ultima condamnare dată de Curtea de Apel Bucureşti, a fost de cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar de contrabandă cu ţigări în care a fost judecat pentru ca a prejudiciat statul cu circa doua milioane de lei. Zaher Iskandarani a fost trimis in judecată, în iunie 2006, fiind acuzat de infractiuni privind operatiunile vamale ilicite cu utilaje de productie a ţigărilor şi alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum si ascunderea sursei impozabile.

image

Iskandarani a fost acuzat că începând cu anii 90 a avut un rol important în contrafacerea şi contrabanda cu ţigări, deţinând o fabrică în judeţul Timiş, unde producea ţigări pentru piaţa Europa de Vest şi Orientului Mijlociu. 

Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv in 2005, tot pentru acuzatii legate de contrabanda cu tigari si alcool, ulterior fiind eliberat.
Iskandarani a fost cercetat în multe dosare penale de contrabandă cu ţigări începând cu 1995, cu prejudicii de sute de mii de dolari aduse statului român, fiind arestat în repetate rânduri de magistraţi . A fost acuzat de şantaj, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale şi instigare la călcarea de consemn. Zaher a scăpat de o parte dintre condamnări după ce a fost graţiat conform legii 137/1997 . Numele său a fost legat şi de scandaluri de corupţie, fiind acuzat că şi-a consolidat influenţa, corupând politicieni şi oameni din Poliţie.

9. Dragoş Ionuţ Blănaru (Dorohoi)


10. Ionuţ Ciprian Adăscăliţei (Dorohoi)

Ultimii care completează topul celor mai căutaţi infractori români sunt autorii jafului comis în noaptea de 5 spre 6 iunie 2012 la o casă de amanet din municipiul Botoşani au fost prinşi în Belgia.
Dragoş Ionuţ Blanaru (28 de ani), şi Ionuţ Ciprian Adăscăliţei (27 de ani), din Dorohoi, au fost condamnaţi la şapte ani, respectiv opt ani de închisoare cu executare pentru tâlhărie şi complicitate la tâlhărie, după ce în noaptea de 5 spre 6 iunie 2012 au jefuit o casă de amanet.

 Înarmaţi cu cu feţele acoperite, cei doi au pătruns în interiorul casei de amanet, l-au ameninţat pe angajat cu o armă, iar cu un obiect dur au reuşit să spargă vitrina unde erau expuse bijuteriile din aur pentru vânzare şi în câteva secunde au golit-o, după care au fugit printre blocuri. Angajatul a reuşit să apese butonul de panică, dar până la sosirea agenţilor de pază hoţii au reuşit să fugă. 

Pe lista celor mai căutaţi infractori se află şi alte nume sonore, precum interlopul basarabean Vasile Rodideal, afaceristul sucevean Severin Tcaciuc, guru Gregorian Bivolaru sau Codruţ Marta,  fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF.
    

Mai puteţi citi:

Cum se răfuiau interlopii moldoveni cu mitraliere şi grenade acum un deceniu: povestea unui atentat cu bombă eşuat

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite