Cea mai tristă poveste frumoasă. Niculina Vlad-Leonte, o mamă care i-a îndeplinit visul fiului după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

VIAŢA BATE FILMUL Niculina Vlad-Leonte (59 ani), din Bârlad (judeţul Vaslui), s-a născut ca artist plastic de când sufletul de mamă i-a fost desfigurat. Pensionara continuă visul fiului ei Robert de a ajunge mare artist după ce acesta a murit “din prea multă dragoste”

Niculina Vlad-Leonte (59 ani), din Bârlad, s-a dedicat complet artei după ce în urmă cu şase ani a pierdut pe unul din cei trei copii ai săi. Pe 10 ianuarie 2009 toate buletinele de ştiri prezentau un accident teribil. Robert Leonte (23 ani), student la arte, a murit sub roţile unui metrou, gest extrem al unui tânăr îndrăgostit. Vestea a căzut ca o bombă pentru familia lui Robert, copilul care s-a exprimat toată viaţa numai prin artă. Tot arta a fost cea care a adus alinare mamei îndurerate. A organizat o expoziţii post-mortem cu lucrările fiului şi sculpturile personale.

Niculina Vlad-Leonte avea 53 de ani când l-a pierdut pe unul din cei trei copii ai săi. Distrusă sufleteşte, mama îndurerată a trăit ulterior doar pentru a duce visului lui Robert mai departe. Sufletul de mamă îi spune că şi-a pierdut fiul într-un accident, în niciun caz el nu s-ar fi sinucis. “La ştiri s-au spus multe despre Robert. Dar nu a fost aşa, nici acum nu s-au clarificat lucrurile. Cami (n.r. Camelia - iubita fiului) era o fată extraordinară, a fost devastată de durere, ca şi noi”, a spus, pentru “Adevărul”, Niculina Vlad- Leonte.

Studenta pensionară

Chiar în 2009 s-a înscris la Facultatea de arte Iaşi. A plecat la examen fără să-i spună soţului ori celorlalţi doi copii ai ei: Ramona (34 ani) şi Remus (28 ani). A fost admisă la zi. Copiii nu au avut puterea să o felicite imediat, durerea lor fiind prea mare. Au urmat trei ani de navetă zilnică Bârlad-Iaşi. Se trezea la ora 4.00 dimineaţa pentru a prinde trenul de 6.00 şi după trei ore de călătorie participa la toate cursurile şi se întorcea seara acasă cu ultimul tren. “Au fost zile întregi când mâncam doar un covrig, dar fericită să fiu în ateliere. Mi-am găsit echilibrul, liniştea. Eram înconjurată numai de tineri, copii de 20 de ani. Nişte colegi extraordinari. Parcă auzeam o voce interioară care îmi spunea că trebuie să fac asta. Când simţeam că nu mai pot parcă auzeam vocea lui Robert care îmi spunea că voi reuşi”, spune artista.

image

Sculpturile în lut ale mamei şi crochiurile fiului dispărut stau alături pe simeze

Niculina Vlad-Leonte nu priveşte oamenii în ochi niciodată. Din spatele lentilelor groase, pleoapele sunt aplecate privind în jos. Când se lasă dusă de emoţii vorbind despre artă ochii se luminează şi privirea se îndreaptă pentru o secundă spre interlocutor. Imediat răsar lacrimile.

A absolvit facultatea cu 9.50 cu lucrarea de licenţă “Biblioteca din Alexandria”. Nu a avut puterea să meargă la festivitatea de absolvire a facultăţii. Apoi a urmat un master în artă vizuală, tot la Iaşi.

Pensie de 400 de lei

Niculina Vlad-Leonte şi-a întemeiat familia la Bucureşti. A fost desenator cromolitograf la “Suveica”. Făcea moedele pentru imprimeuri textile. S-a mutat în Bârlad la sfârşitul anilor 70, oraşul natal al soţului, şi s-a încadrat la Vigonia, tot o fabrică de textile. După desfiinţarea fabricii nu a mai avut un loc de muncă permanent şi s-a pensionat pe caz de boală: “Am o pensie de 400 de lei. A fost greu să-mi ţin copiii la facultate”.

Robert artistul

Fiul pierdut s-a născut pentru a fi artist. La doi ani a făcut prima “pictură”. A prins pensulele pe care mama le-a adus acasă şi a întins vopseaua pe pereţi. Era atras ca un magnet de pensule, culori, creioane. La şcoala primară a fost adaptat programul special pentru el. Era singurul din clasă căruia i s-a permis să aibă tot timpul blocul de desen pe bancă şi avea voie să deseneze în timpul orelor. Aşa se concentra mai bine la ore, memora tot ce preda învăţătoarea. “Am avut o brigadă şi inspectorul le-a cerut să scrie o compunere despre fiinţa cea mai dragă. Robert a scos o foaie din blocul de desen şi a început să deseneze. L-am lăsat în pace, aveam o înţelegere cu el. A făcut portretul bunicii. A prezentat lucrarea în faţa clasei şi toţi l-au aplaudat”, a povestit Angela Turcu, fosta învăţătoare a lui Robert.

image

Cami, iubita din cauza căreia s-ar fi sinucis. Schiţă făcută de Robert

Fiind atât de pasionat, părinţii au decis să-l înscrie la liceul de arte în Bucureşti, departe de casă. La fel au făcut şi în cazul Ramonei, fiica cea mare care a urmat apoi cursurile Universităţii de Arte Bucureşti. Remus, fiul cel mic, a absolvit Informatica.

Expoziţii mamă-fiu

Visul lui Robert de a ajunge mare artist este dus mai departe. Portretul lui, pictat de mamă, a fost expus la Casa de Cultură Bârlad în mai 2009, în cadrul expoziţiei “Bârlădeni pe drumul afirmării”. A urmat o expoziţie comună la un moll din Iaşi: “Târg de iarnă - cadouri create de artişti”. Din 2013 expune ca artist consacrat şi a avut mai multe expoziţii la muzeele din Tecuci şi Buzău: “Poartă spre cer”, “Semne şi destin”, “Flori, lacrimi şi dor”. În fiecare expoziţie mamă-fiu apar lucrările de grafică ale băiatului şi sculpturile din lut ale mamei.

În anul şcolar 2013-2014, Niculina Leonte a făcut voluntariat la şcoala din localitatea vasluiană Băcani în cadrul proiectului “Zâmbet, suflet şi culoare”. Copiii îndrumaţi de ea au luat 64 de premii la Buftea. Vrea să continue proiectul şi în acest an. Acum are în lucru un proiect pe care îl pune în practică cu sprijinul copiilor săi. Face pictură manuală pe obiecte din sticlă şi ceramică. Remus vine cu partea financiară şi îi furnizează obiectele pe care ea le pictează iar Ramona se ocupă de parte de marketing. "Mă ajută să-mi ocup timpul. Dacă n-aş avea de lucru aş lua-o razna", spune Niculina Leonte.

image

Robert Leonte, alături de o prietenă din copilărie. Ultima poză pe care a făcut-o cu o lună înainte de tragedie

Artista a decis să doneze cele 90 de crochiuri semnate de Robert Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad. Actul de donaţie e în curs de perfectare.

Sinuciderea de la metrou

Potrivit articolelor apărute în 2009, Robert Leonte, vasluianul venit la Bucureşti să studieze artele, s-a sinucis în staţia de metrou de la Piaţa Romană. Lângă el a fost găsit un telefon mobil de pe care o sunase pe iubită cu puţin timp înainte. Într-un mesaj expediat a scris că se va sinucide dacă nu îi va răspunde. Colegii studentului au povestit cum Robert a plecat la ora 5.00 dimineaţa pentru a o lua de la cămin pe prietena lui. Au luat troleul şi iubita a coborât la Romană şi a fugit cu un taxi. Robert s-a întors în apartamentul în care locuia şi le-a spus colegilor că a fost părăsit. La ora 7 a plecat de acasă. Jumătate de oră mai târziu era strivit de metrou. Colegii lui spuneau atunci că "a murit din prea multă dragoste".

Citeşte şi:

FOTO Cum poţi învinge boala prin artă: tânărul care tratează epilepsia prin pictură

FOTO VIDEO Pe urmele românului din „Take, Ianke şi Cadâr“. Cine erau negustorii care l-au inspirat pe V. I. Popa

Şcoală ortodoxă din Bârlad la care orele încep cu o rugăciune, un vis încurajat de părintele Iustin Pârvu

FOTO Camera ludică din spital, visul împlinit al unui actor: "Hrana sufletului pentru copiii internaţi"

FOTO „Urăsc frumuseţea fetiţei mele, e un handicap”. Disperarea unei mame a cărei copilă de 4 ani suferă de autism

FOTO Tânărul din Bârlad a cărui viaţă s-a schimbat după o bursă în străinătate: „M-am îndrăgostit de România printre americani”

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite