Cât costă un avort ilegal la un spital din Vaslui. Gravide internate fictiv şi ginecologi care efectuau întreruperi de sarcină mai mare de 4 luni
0
Noi martori audiaţi în dosarul ginecologilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, acuzaţi de corupţie, au fost audiaţi joi de Tribunalul Vaslui.
Foste paciente sau rude apropiate care au înmânat banii medicilor incriminaţi au relatat judecătorilor cum a beneficiat în spitalul public din Vaslui de servicii medicale iilegale, după ce iniţial au fost refuzaţi de alţi medici. Simona Botez, unul dintre medicii inculpaţi, efectua întreruperi de sarcină, la gravide a căror sarcină depăşea patru luni, în ciuda riscurilor dar şi a faptului că fapta este considerată.
În multe cazuri, pacientele erau internate cu un diagnostic fictiv. Pentru o întrerupere de sarcină, mai mare de patru luni, doctoriţa Botez încasa 1000 de lei, bani care intrau direct în buzunar. Printre gravidele cărora doctoriţa le-a făcut avort, deşi fătul peste 18 săptămâni, s-a aflat şi o minoră.
Tânăra a fost audiată astăzi de judecători, şi-a menţinut declaraţia dată în faţa procurorilor însă a nuanţat anumite aspecte, susţinând că banii daţi doctoriţei 1200 lei, au fost acordaţi din proprie iniţiativă şi nu s-ar fi cerut.
”Acum doi ani am rămas însărcinată cu prietenul meu. Eram în a patra lună de sarcină când am vorbit cu mama şi am decis să fac avort. Am mers la spital şi am vorbit acolo cu doctoriţa Simona Botez. Înainte de asta, am fost la o altă doctoriţă care mi-a spus că nu poate face întrerupere de sarcină pentru că sarcina este mult înaintată. Doctoriţa Botez mi-a explicat care este procedura şi ce urmează să facă şi am acceptat. Nu a cerut nicio sumă de bani. Mama i-a dat bani, aproximativ 1.000 de lei. La externare a mai dat 200 de lei asistentei, bani care trebuiau să ajungă la doctoriţă. La externare, am cerut să mi se treacă altceva ca diagnostic pentru că eram elevă şi nu voiam să se afle la şcoală.”, a declarat tânăra în faţa judecătorilor.
Mama tinerei a recunoscut că a dat bani medicului şi a subliniat că era dispusă să dea şi mai mult pentru a ”rezolva problema”, după ce primul medic ”nu a vrut să o ajute”. Pentru că şi-a schimbat declaraţia faţă de cea dată în faza de urmărire penală, procurorii s-au sesizat, din oficiu, pentru mărturie mincinoasă.
Doctorul Tănăsescu, nemulţumit de şpagă
Alte două femei audiate în calitate de martor, mama, respectiv sora unei minore de 17 ani, a relatat judecătorilor cum i s-au cerut minorei bani pentru a naşte prin cezariană. ”Ne-am dus la spital pentru ecograf. Sora mea nu era pregătită pentru naştere. Am plătit 50 de lei pentru ecografie şi am primit chitanţă. Ne-a spus că, dacă decidem să facem cezariană, să ne întoarcem la spital. Dacă nu, să aştepte să se declanşeze naşterea. Am ieşit din spital şi am împrumutat 200 de euro de la mătuşa mea. Am vorbit cu mama şi am decis să facă cezariană. După ce a născut sora mea, am mers la spital într-o cameră, cu doctorul Tănăsescu şi am vrut să-i dau 300 de lei. El mi-a cerut 400 de lei pentru el, 200 de lei pentru antestezist şi 200 de lei pentru mâna a doua. Toţi banii i-am dat doctorului Tănăsescu. Chitanţă am primit doar pentru cei 50 de lei daţi la ecograf.” a afirmat sora minorei în sala de judecată.
Alţi şapte martori urmează a fi citaţi cu mandat de aducere pentru termenul următor, stabilit pentru 8 ianuarie.
Nu mai puţin de 15 de persoane urmează a fi audiate în dosarul în care medicii Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu sunt acuzaţi de luare de mită, fals intelectual şi sustragere de înscrisuri. Mai exact, medicul Doina Andrei a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. La rândul său, Simona Botez este acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual. Cel de-al treilea medic inculpat Adrian Tănăsescu este acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de luare de mită.
Pe aceeaşi temă: