Bârlad: Bani cu iz de scandal investiţi în azilul de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile se chinuie de aproape şapte ani să finalizeze o clădire care ar urma să fie transformată în azil de bătrâni. Conform unui protocol, investiţia ar trebui realizată de CAR Pensionari şi Primăria Bârlad, cu ajutorul Ministerului Muncii. Din cauza unor neînţelegeri financiare, CAR Bârlad intenţionează să se retragă.

Aproape patru milioane de lei au investitit autorităţile pentru realizarea Centrului Rezidenţial de Asistenţă şi Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din Bârlad. Banii au fost alocaţi, în mai multe tranşe, din casieriile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), de la bugetul local al Bârladului, dar şi din fonduri provenite de la Ministerul Muncii. Contractul de execuţie al lucrărilor, semnat încă din 2004, a fost atribuit către SC Coninvest SRL, societate care actualmente se află în insolvenţă, dar care, potrivit primarului Bârladului, Constantin Constantinescu, a executat, până în prezent, lucrări peste sumele de bani alocate.

Nu se înţeleg de la bani

Conform unui protocol semnat între CARP şi Primărie, clădirea din cartierul Munteni, care ar trebui să găzduiască azilul de bătrâni, se află în proprietatea municipalităţii, urmând ca CARP să primească drept de folosinţă după ce investiţia va fi finalizată. Acest lucru îi nemulţumeşte pe membrii CARP care susţin că au investitit 1,6 de lei într-un obiectiv pe care nu ştiu dacă îl vor putea întreţine. Ei au cerut drept de proprietate autorităţilor locale, în caz contrar refuzând să mai contribuie financiar.

„Acest lucru nu se poate pentru că legea nu ne permite. A fost semnat un protocol de colaborare care nu poate fi modificat. Eu aş avea disponibilitatea să cedăm integral acest obiectiv dacă s-ar putea", ne-a spus Constantin Constantinescu, primarul municipiului Bârlad.

Pe de altă parte, conducerea CARP susţine că autorităţile locale nu mai recunosc suma cu care pensionarii au contribuit şi spune că acel protocol poate fi denunţat oricând dacă ar exista bunăvoinţă.

 „Noi am investit 1,6 milioane de lei, nu 1,1 cum spun cei de la Primărie. Sumă dublă faţă de cât ne-am fi obligat prin acel protocol. Vinovată pentru neexecutarea lucrărilor este Primăria Bârlad, care, dacă şi-ar fi respectat obligaţiile, ar fi putut termina lucrarea până acum", ne-a spus Nicolae Mihai, preşedintele CARP Bârlad.

 CARP a sesizat Parchetul şi Curtea de Conturi

Acesta are suspiciuni în ceea ce priveşte modul în care s-au investit banii până acum şi spune că va comanda o expertiză pentru a se verifica dacă sumele de bani investite corespund cu stadiul fizic al lucrărilor. De altfel, CARP a făcut deja o sesizare în acest sens către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad şi Curtea de Conturi, cazul fiind încă în cercetare.

Nicolae Mihai a mai spus că va renunţa la protocolul de colaborare semnat cu Primăria Bârlad şi, dacă va fi nevoie, va acţiona municipalitatea în instanţă pentru ca instituţia pe care o conduce să primească înapoi banii investiţi.

Toată această tevatură legată de cine a investit mai mulţi bani le spulberă speranţele bătrânilor bârlădeni de a avea un loc special amenajat pentru a locui. Potrivit proiectului, azilul de bătrâni ar trebui să găzduiască 82 de persoane. Nimeni nu se mai încumetă însă să spună dacă sau când va fi finalizat acesta.

Cifră: 2 milioane de lei. Atât ar mai trebuie pentru ca azilul din Bârlad să fie gata.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite