Apel umanitar pentru George, un bebeluş nenorocit în spitalele din România: “Aş fi născut în străinătate, să-l scap de tot chinul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copilaş de aproape 9 luni, George-Bogdan Turculeţ, a avut neşansa să se nască cu o malformaţie rară: atrezie esofigiană. În ţările europene putea fi operat cu succes încă din primele zile de viaţă. Din păcate s-a născut în România şi după fiecare internare au apărut complicaţii severe

Adina Turculeţ, o profesoară de engleză din Fălciu, judeţul Vaslui, şi-a împlinit visul de a deveni mamă la 30 de ani. Bucuria maternităţii este dublată de chin. Băieţelul ei nu a putut fi alăptat niciodată la sân, fiind alimentat din primele zile de viaţă printr-o sondă plantată direct în stomăcel.

Un bebeluş foarte dorit, care a venit pe lume când părea că minunea nu o să se mai întâmple, riscă să rămână infirm pe viaţă din pricina sistemului sanitar depăşit. George -Bogdan Turculeţ s-a născut la maternitatea din Bârlad, judeţul Vaslui, cu o malformaţie congenitală: atrezie esofagiană (o întrerupere a esofagului, în cazul lui e de 3 cm). Statistic vorbind, un copil din 3.000 se naşte cu această malformaţie.

O boală care în ţările occidentale este operată cu succes în majoritatea cazurilor. În România se folosesc tehnici învechite, ce nu mai sunt folosite în străinătate de peste 20 de ani, cu riscuri mari de apariţie a cancerului sau de respingere a operaţiei. Cu fiecare zi de amânare a intervenţiei de refacere a esofagului, şansele bebeluşului de a duce o viaţă normală se atenuează.

“A început Iadul”

George-Bogdan s-a născut în prima zi de aprilie la numai 37 de săptămâni şi 2.350 grame. Atunci s-a spulberat fericirea părinţilor care l-au dorit atât de mult. “Am avut o sarcină fără probleme. Am făcut toate investigaţiile cerute de medic. Nimic nu părea să fie în neregulă. Odată cu naşterea lui a început Iadul. Abia a doua zi după naştere au descoperit malformaţia”, a spus, pentru “Adevărul”, Adina Turculeţ, mama  copilului.

image

Restul problemelor de sănătate au apărut după fiecare internare în spital. A suferit trei operaţii chirurgicale şi două intervenţii pentru tuburi de dren la plămân, plus înlocuirea sondelor.

Alimentat prin sondă

Malformaţia de care suferea nou-născutul a fost diagnosticată abia la o zi după naştere. Imediat a fost transferat la Spitalul “Sfânta Maria” Iaşi şi a intrat direct în sala de operaţie. Practic, tot laptele pe care îl sugea bebeluşul nu ajungea în stomac ci se întorcea în guriţă şi trebuia pusă o sondă de urgenţă prin care să fie alimentat.

Iniţial, pediatrul infantil care l-a operat a încercat să prindă capătul esofagului dar după câteva zile s-a desprins operaţia. Atunci s-a impus montarea unei sonde de urgenţă. Spitalul nu avea în stoc sonde pentru nou-născuţi şi i-a fost montată una pentru copil de vârstă mai mare. A fost pusă în partea stângă a stomacului. Mai are o gaură în gât pentru eliminarea salivei. În timpul spitalizării a făcut complicaţii severe la plămâni şi lichidul acumulat sub pleură a fost eliminat prin tuburi de dren. “A fost intubat, plângea, avea dureri. Niciun medic nu-ţi spune ce se întâmplă, nu-ţi explică ce trebuie făcut. În ţară se pun un fel de sonde urinare, nu sonde special făcute pentru stomăcel. Am aflat mult mai târziu”, povesteşte mama îndurerată.

Infecţii contactate în spitale

Complicaţiile la plămâni ca urmare a unei bacterii aerogene din spital au fost doar începutul. George nu a putut fi operat pentru refacerea esofagului cât timp nu avea greutatea necesară şi analizele perfecte pentru a rezista intervenţiei. De câte ori lua în greutate şi ajungea în spital apăreau alte complicaţii. A început goana nebună după informaţii, spitale în care să poată fi operat cu succes, medici competenţi.

image

Părinţii bebeluşului au aflat că în străinătate sunt tehnici operatorii performante şi au decis să aleagă cei mai buni medici. Au comunicat prin e-mail cu o clinică din Germania şi au reuşit să-l programeze pentru operaţie în octombrie. Acordul prealabil era să fie clinic sănătos. Înainte de internare i-au făcut un set de analize. Au descoperit că are infecţii nosocomiale: stafilococ auriu şi E-coli. Nu l-au mai primit în spital. “Ne-au făcut analize tuturor. Doar eu şi copilul aveam aceste infecţii, nu şi soţul. Operaţia trebuia să coste 23.000 de euro. După ce ne-au refuzat ne-am dus la altă clinică din Germania unde ne-au cerut 50.000 de euro”, a spus Adina Turculeţ.

Au revenit în ţară pentru a trata infecţiile şi pentru a căuta alte soluţii. La începutul lunii decembrie s-au programat la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti. Trebuia schimbată sonda din stomac. “Era carne vie în jurul sondei. S-a infectat şi curgea mâncare pe lângă. Medicii au spus că nu e urgenţă. Am stat în spital mai multe zile fără să îi facă nimic. Acolo a luat Rotavirus, altă infecţie. Cu câteva zile înainte de internare l-am cântărit, avea 8.150 grame. Când ne-am întors acasă, după tratarea infecţiei, copilul avea cu 600 de grame mai puţin. Acolo i-au schimbat sonda de două ori”, s-a plâns mama băieţelului.

Şanse în Italia

Adina Turculeţ s-a înscris într-un grup pe Facebook: atrezie prin esofag. Sunt 30 de mămici care trec prin aceeaşi dramă ca şi ea. Ţine legătura cu 10 dintre ele. Aşa a aflat despre o clinică din Italia unde a fost operat cu succes un copilaş din România. Operaţia a costat peste 20.000 de euro. “Am luat legătura cu directorul Clinicii Bambino Gesu din Roma. Aştept răspunsul şi programarea. Este un caz, un copil de 10 luni cu operaţie reuşită. Cu cât creşte copilul, cu atât şansele sunt mai mici. Se atrofiază esofagul. În străinătate au tehnici noi, tehnica folosită în ţară nu se mai foloseşte în occident de peste 20 de ani. În România se taie din colon pentru a fi înlocuită partea de esofag. E posibil să fie respinsă operaţia, e risc crescut de cancer atât la colon cât şi la esofag. Dacă aş fi ştiut ce ni se întâmplă, aş fi născut în străinătate. Nu ar mai fi trecut prin tot chinul bebeluşul nostru. L-ar fi operat după naştere”, a spus cu tristeţe mama copilaşului.

George-Bogdan s-a dezvoltat normal în ciuda problemelor de sănătate. A învăţat să spună “mama” şi “tata”, râde, e plin de energie. Analizele sunt foarte bune, ca şi când ar fi fost alimentat normal, nu doar pirn sondă.

Conturile în care pot fi donaţi bani pentru sprijinul copilului sunt:

Adina Turculeţ

Lei: RO36RZBR0000060016727104

Euro: RO06RZBR0000060016904281 cod SWIFT RZBRROBU

CITIŢI ŞI:

Colindătorii pentru cauze nobile. Un grup de oameni generoşi cântă de Crăciun pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de leucemie

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite