Recolta de fructe din Mehedinţi, în pericol din cauza vremii schimbătoare. Caişii şi corcoduşii au înflorit deja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caişii înfloriţi în livada unui localnic din satul Magheru FOTO Corina Macavei
Caişii înfloriţi în livada unui localnic din satul Magheru FOTO Corina Macavei

Pomicultorii sunt cu ochi pe livadă şi cu celălalt pe prognoza meteo. Din cauza temperaturilor ridicate, pomii au înflorit de câteva zile, mult mai devreme decât în mod obişnuit. Teama lor este să nu piardă, din cauza capriciilor vremii, o mare parte din recolta de anul acesta.

Vremea schimbătoare din această perioadă pune în pericol recolta de fructe din 2016. Agricultorii spun că maximele de 17-18 grade înregistrate la îmceputul lunii martie au provocat deja înmugurirea pomilor fructiferi.

“Este o vreme foarte periculoasă, ţinând cont în alţi ani am avut zăpadă şi la 25 martie. Avem caisul, piersicul care deja au înflorit, prunul şi mărul au înmugurit. Dacă vom avea un ger mai spre sfârşitul lui martie, înseamnă că fructe nu vom avea anul acesta. Dacă avem noroc să nu avem ger la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie atunci putem spune că vom avea un an bun”, spune Cornel Stroescu, preşedintele Camerei Naţionale Agricole.

La Magheru, un sat învecinat municipiului Drobeta Turnu Severin au înflorit caişii şi corcoduşii chiar înainte de 1 martie. Oamenii se tem că dacă vin temperaturi scăzute nu vor mânca anul acesta caise.

„Totul e să nu dea gerul”

„Pe timpul ăsta poate să dea gerul şi nimic nu se mai face, aşa cum e şi cu recolta, nu dă ploaie nu se face nimic. Când eram eu copil era vară-vară, toamnă-toamnă, dar în halul acesta nu se poate”, spune Vasile Ionică, din Magheru. 

„E prea devreme şi dacă dă frigul nu mai făcem nimic, pică toate. Văd că acum au înflorit şi caişii şi corcoduşii, au început şi prunii să înmugurească, nu e bine, dar e puterea e la Dumnezeu. Totul e să nu dea gerul”, se plânge şi Olimpia Giumancă.

Cea mai afectată este zona de sud a Mehedinţiului, unde s-au înregistrat temperaturi mai ridicate faţă de zona de munte. 

“Este devreme chiar şi pentru zona noastră care oricum beneficiază de un climat mai blând în comparaţie cu restul ţării. Eventualele temperaturi scăzute care pot să revină în orice moment îi pot afecta, cel puţin mugurii de rod. Probleme pot să ridice atât îngheţurile târzii, cât şi brumele survenite după declanşarea vegetaţiei”, spune Rodica Ţîrui, inginer specialist la Direcţia Agricolă Mehedinţi.

Meteorologii nu au veşti bune pentru pomicultori. Vremea va fi mai caldă decât în mod normal, dar perioadele cu temperaturi ridicate vor alterna cu cele reci.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite