Ponturi bune pentru îngrijirea hainelor. Tehnica cea mai eficientă pentru scoaterea fără greş a petelor
0
Îmbrăcămintea se curăţă şi se întreţine în funcţie de materialul din care este făcută: stofă, lână, blană, bumbac, in sau alte materiale.
Este bine de ştiut că hainele şi rochiile de stofă se aerisesc şi se şterg zilnic cu peria, insistând pe la cusături, unde de obicei se strânge mai mult praf şi se formează scame. La intervale de două sau trei săptămâni este necesar însă ca îmbrăcămintea să fie bine scuturată şi aerisită.
Atât rochiile, cât şi hainele se ţin timp de două-trei ore la aer, se scutură bine pe feţe şi pe dos, după care se întorc iarăşi pe faţă, se perie bine şi apoi se pun în dulapuri.
Hainele groase şi cele din blană se întorc şi se bat bine pe toate părţile cu o nuia subţire şi se perie bine.
Dacă pe veşminte apare o pată, este necesar să fie cercetată natura şi compoziţia ei (pată de grăsime, fructe, de bere, de rugină, de mucegai etc.) şi să se stabilească originea firului ţesăturii (lână, bumbac, mătase, fire sintetice), deoarece numai în felul acesta vom şti de ce avem nevoie şi cum trebuie procedat pentru a o înlătura, spune Ionela Băzăvan, angajat la o firmă care prestează servicii de spălătorie şi curăţenie haine din Drobeta Turnu Severin.
Nu folosiţi acizi şi sare de lămâie la scoaterea petelor de pe ţesăturile de lână şi de mătase.
Înainte de a se trece la scoaterea unei pete trebuie să o curăţaţi bine de praf cu ajutorul unei perii, apoi să udaţi cu apă zona din jurul petei pentru a împiedica răspândirea acesteia.
Se recomandă ca peste petele proaspete de grăsime să trecem cu un fier de călcat nu prea încins, nu înainte de a pune două-trei rânduri de sugativă pe partea de dedesubt a petei şi pe partea de deasupra. În felul acesta, cea mai mare parte a grăsimii va fi absorbită de sugativă. Numai după aceea se procedează la curăţirea definitivă a locului pătat.
Ca regulă generală, petele se scot întotdeauna pornind de la margine spre centru, pentru a evita formarea unui cerc pe obiect. Dacă pata nu iese complet, se recomandă să se repete operaţiunea de două-trei ori, alternând-o cu spălarea obiectului. Nu se recomandă să se aplice la început şi deodată soluţiile de substanţe chimice cele mai tari.
Este preferabil să se scoată petele cu soluţii slabe, în câteva reprize.
Este, de asemenea, recomandabil să se procedeze cu precauţie la scoaterea petelor de pe materialele colorate. Ar fi bine ca în prealabil să se încerce acţiunea substanţelor chimice pe o bucată de material pentru a ne convinge că sunt inofensive.