Modificări în programa şcolară. Profesor din Mehedinţi: “Consider că este inacceptabil ca limba romană să fie măcelărită în halul acesta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţine ore de limba română şi de geografie, istorie ori biologie, dar şi scoaterea din programa de clasa a VIII-a a limbii latine. Sunt doar câteva din modificările pe care Ministerul Educaţiei ar putea să le aducă anul acesta.

Ministerul Educaţiei a lansat la mijlocul lunii decembrie, în dezbatere publică, trei variante de planuri-cadru care au mai multe puncte în comun. Printre modificări apare şi reducerea numărului de ore de limba română din clasa a V-a de la cinci, cât este în planul-cadru în vigoare, la patru. De asemenea, limba latină, care se studiază în prezent o oră pe săptămână în clasa a VIII-a, este scoasă din planurile-cadru propuse pentru gimnaziu.

Mulţi profesori din Mehedinţi sunt revoltaţi de schimbările care se anunţă şi sunt de părere că acestea nu vor fi benefice elevilor.

image
„Consider că este inacceptabil ca limba romană, care alături de istorie şi religie face parte din identitatea noastră ca popor, să fie măcelărită în halul acesta. Cu atât mai mult cu cât la clasa a V-a se face această schimbare, când ei trebuie să punp bazele limbii şi literaturii române. Ori această micşorare nu face niciun  bine nimănui, în primul rând că ei sunt destul de dezorientaţi şi nu au timp să se edifice în privinţa gramaticii. Cei mai afectaţi vor fi copiii pentru că acum pun bazele culturii generale”, spune Valeria Carlogea, profesor de limba română.

Profesorul Vasile Busuioc, directorul Colegiului Naţional Decebal din Drobeta Turnu Severin, spune că disciplina istorie trece acum printr-un moment greu fiindcă “apare o nouă disciplină Educaţia pentru societate, dar dispare noţiunea de istorie din planul cadru”: 

elevi colegiul tehnic decebal turnu severin FOTO Corina Macavei

“Introducerea practic a unor teme de istorie într-o nouă disciplină, Educaţia pentru societate, acolo unde sunt şi teme de cultură civică, cred că eu că este un pas înapoi pentru şcoala românească şi sper ca această ultimă variantă care propunea scoaterea istoriei din planul cadru de învăţământ să fie scoasă ea însăşi de pe listă. Introducerea practic a unor teme de istorie într-o nouă disciplină, Educaţia pentru societate, acolo unde sunt şi teme de cultură civică, cred că este un pas înapoi pentru şcoala românească”.

Nici lideri de sindicat din educaţie nu văd cu ochi bune schimbările care se prefigurează.

marius opran lider de sindicat invatamant mehedinti FOTO Corina Macavei

“Aceste schimbări vor avea un impact social asupra tuturor, şi asupra elevilor, şi asupra dascălilor şi asupra întregii societăţi. Consider că este o tâmpenie să modifice numărul de ore la disciplinele de cultură generală, la gimnaziu şi, mai ales, să scoată şi limba latină de la gimnaziu. Eu ştiu că reforma înseamnă să faci o modificare, o transformare chiar politică, culturală, dar cu progres. Ori în situaţia aceasta este un regres vizibil. Impactul este asupra societăţii, adică exact când este vorba de nişte discipline care au un impact foarte mare asupra societăţii şi asupra tineretului, exact atunci fiecare ministru vine cu ideea lui şi zice că ideea lui este cea mai grozavă”, spune Marius Opran, prim-vicepreşedinte FSLI Mehedinţi.

Potrivit celor trei variante puse în dezbatere, elevii de gimnaziu ar avea posibilitatea să îşi aleagă o materie opţională din oricare dintre cele şapte arii curiculare: "Limbă şi comunicare", "Matematică şi ştiinţe ale naturii", "Om şi societate", "Arte", "Educaţie fizică, sport şi sănătate", "Tehnologii" şi "Consiliere şi orientare". Două dintre variante prevăd alegerea a 0 - 1 opţionale, iar cealaltă, 1 - 2 opţionale.

Însă, numărul de ore pentru toate celelalte materii este clar specificat, nemaifiind prevăzute un minim şi-un maxim precum în planul-cadru actual la discipline ca Istorie, Geografie, Educaţie plastică, Educaţie muzicală, Cultură civică, Educaţie tehnologică.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite