FOTO Viaţa din cavouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Caramet, unul din bărabţii care dorm în cimitir FOTO Corina Macavei
Viorel Caramet, unul din bărabţii care dorm în cimitir FOTO Corina Macavei

Îşi duc viaţa în lumea celor morţi. Ziua muncesc prin cimitir, iar noaptea dorm în cavourile părăsite în cel mai mare cimitir al Severinului.

Sunt atât de săraci că şi-au găsit adăpost tocmai în cimitir. Este vorba de şase bărbaţi pentru care cuvântul „casă” înseamnă un pat improvizat într-un cavou. Pe timpul zilei îngrijesc mormintele defuncţilor contra unor sume de bani şi îşi petrec nopţile în cavourile construite din ciment. Aici şi-au amenajat adevărate locuinţe, neîncălzite însă, şi-au pus pături, perne şi haine de blană, cu ajutorul cărora se încălzesc în timpul nopţilor.

Este sinistru, inuman, de-a dreptul cutremurător să vezi nişte bieţi oameni că îşi duc viaţa înr-un loc destinat celor trecuţi în nefiinţă. Dar pentru autorităţi, aceşti oameni aproape că nu există, nu au cărţi de identitate, aşa că nici măcar votul lor nu contează. Primăria oraşului nu a găsit nicioadată fondurile necesare pentru construcţia unui adăpost unde aceste persoane lovite de soartă să poată fi găzduite. Pe timpul gerului au fost cazaţi în internatul unui liceu, însă imediat cum vremea s-a încălzit au fost din nou aruncaţi în stradă. Viorel Caramet este unul din cei şase bărbaţi care dorm în cimitir. Nu a avut niciodată casa lui. A crescut la casa de copii din Turnu Severin şi imediat cum a făcut 18 ani a rămas pe drumuri, astfel că a trebuit să se descurce cum poate, iar casa sa a devenit cimitirul Sfântul Gheorghe din Turnu Severin. Munceşte cu ziua prin cimitir, iar cu puţinii bănuţi pe care îi câştigă îşi cumpără seara o pâine. Anii au trecut peste el, acum are 40 de ani şi nu mai are nicio speranţă de bine pentru viaţa lui.

„Muncesc să-mi câştig existenţa şi seara vin aici. Hainele sunt toate ude. Eram trei, dar unul a plecat. Nu ne e teamă, că dacă avem atâţia ani, nu ne mai e teamă. Credeţi că am vrut noi să dormim aici?! Asta e atitudinea omului, să doarmă într-un cavou?! Dar dacă ţara asta este atât de nenorocită! Am crescut la casa de copii”, spune resemnat Viorel.

Câţiva severineni, care muncesc la curăţenie în cimitir pentru că primesc ajutor social de la Primărie le plâng de milă acestor necăjiţi. „Nu mi se pare normal ca aceşi oameni să doarmă în cavouri, dar bugetul statului ce face cu banii? Nu ar trebui să le asigure şi lor o locuinţă? În alte oraşe din ţară există un adăpost şi cu televizor în cameră”, spune un severinean. „Dorm de ani de zile pe aici prin cavouri. Dorm săracii pe unde apucă şi ei şi ies dimineaţa, îi cheamă oamenii să muncească pe ici pe colo, fac o curăţenie”, spune un alt bărbat.

Dumitru Cincă, Papi cum îi spun prietenii, are 67 de ani şi este pictor. Din 2007 a rămas pe stradă după ce fraţii săi au vândut locuinţa şi au plecat care încotro. Acum nu mai ştie nimic de ei şi nici nu mai are cui să-i ceară ajutor.  Cu lacrimi în ochi spune că acel cavou în care doarme este „locuinţa sa” şi le cele autorităţilor să-i treacă cimitirul pe buletin.

„Acolo unde e capela am o bancă mare, am o pătură şi o saltea, iar iarna dorm în cavou. Noi muncim aici în cimitir, facem un cavou, păturile le-am cumpărat. Asta e locuinţa mea, cel puţin să-mi dea buletin aici, pe cimitir. Barem să am şi eu un buletin. De patru ani nu am un buletin în buzunar. Sunt pictor de icoane şi de biserici. Pictez şi mai vând câte o icoană, ba cu patru lei, ba cu cinci lei”

spune bărbatul.

De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii Drobeta Turnu Severin îi îndrumă pe aceştia să depună dosare pentru locuinţe sociale.

„Nu cred că suntem singurul municipiu din România care avem asemenea cazuri. Procedura legală, că înţeleg că domniile lor sunt cazuri sociale, unii dintre ei şi-au pierdut apartamentele, să vină să ia o fişă de la Primărie, să întocmească un dosar şi există o comisie care analizează aceste dosare şi în limita posibilităţilor şi a oportunităţilor şi în funcţie de nevoile dumnealor, li se va acorda o locuinţă socială. De asemenea, dacă au nevoie şi de hrană, pot depune şi un dosar pentru cantina socială.”, a declarat viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Romulus Vîlcu.

În prezent, pe lista de aşteptare, la Primăria Drobeta Turnu Severin sunt depuse 200 de dosare ale persoanelor şi familiilor care au nevoie de o locuinţă socială.

Citiţi şi:

REVOLTĂTOR. „Toamna severineană” este organizată lângă  cimitirul ortodox din Turnu Severin

Hoţii au furat gardul cimitirului din Magheru

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite