Dulceaţa de smochine de Sviniţa şi ţuica de cireşe din Ponoarele ar putea fi recunoscute ca produse tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii a trimis la Drobeta Turnu Severin o delegaţie de specialişti care să-i încurajeze pe producătorii agricoli din judeţul Mehedinţi în a atesta alimentele tradiţionale.

Specialiştii veniţi din partea Ministerului Agriculturii au avut joi, 29 iunie, la sediul Direcţiei pentru Agricultură Mehedinţi, o întâlnire cu fermierii şi primarii din judeţul Mehedinţi. Deşi Mehedinţiul se poate mândri cu o mulţime de produse tradiţionale, realizate după reţete vechi, de sute de ani, şi extrem de gustoase, în momentul de faţă nu are niciun produs atestat ca aliment tradiţional.

„Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o amplă campanie la nivel naţional pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o desfăşoară pentru promovarea sistemelor de calitate româneşti şi europene a produselor tradiţionale sau produselor cu potenţial de a fi atestate tradiţional sau certificate la nivel european. Nu doar Mehedinţiul, toată zona de sud-vest este un pic în urmă, deficitară la capitolul atestare scriptică. Produse cu potenţial sunt multe în zonă şi pot să vă spun că  este o prioritate a Ministerului Agriculturii promovarea produselor româneşti tradiţionale”, a declarat Ionuţ George Diaconeasa, consilierul ministrului Petre Daea.

La întâlnirea de la Direcţia pentru Agricultură Mehedinţi a fost prezent şi Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, oraş unde producătorii agricoli din judeţul Mehedinţi vin să-şi valorifice produsele agricole.

„Noi suntem principalii beneficiari ai acestor produse, marea majoritate a producătorilor din judeţul Mehedinţi vin şi îşi vând produsele în piaţa centrală. Susţin astfel de întâlniri pentru că e obligatoriu din punctul meu de vedere să avem cât mai multe produse naturale în pieţele din Drobeta Turnu Severin şi pentru noi ca şi consumatori, dar şi pentru cei care produc în ideea de a-şi valorifica produsele şi rodul muncii lor să fie prezent în oraşul nostru”,

a spus edilul şef.

Singura primărie din judeţ care a făcut deja paşi importanţi să-şi obţină certificările necesare accederii în liga superioară a produselor alimentare este Sviniţa, celebră pentru dulceaţa de smochine. În localitatea din Clisura Dunării fiecare localnic are în curtea sa cel puţin un smochin, dar în ultimii ani aici s-au înfiinţat aproape 15 livezi cu peste 500 de puieţi de smochin.

“În comuna Sviniţa se cultivă smochin de peste 500 de ani şi în acest sens am făcut nişte demersuri în ultimii ani, am făcut şi un festival al smochinului, oamenii au înţeles importanţa cultivării smochinului şi obţinerii de profit din dulceaţă de smochin, gem de smochin, ţuică de smochin. Noi Primăria, în urmă cu doi ani, am înregistrat la OSIM eticheta <<Dulceaţă de smochin de Sviniţa>>, urmează acum să omologăm produsul tradiţional dulceaţă de smochin”, a spus primarul comunei Sviniţa, Nicolae Curici, prezent la întâlnire.

Ponoarele este o altă localitate din Mehedinţi celebră pentru Podul lui Dumnezeu sau rezervaţia de liliac, dar şi pentru că aici tradiţiile se respectă cu sfinţenie. Sunt câteva produse care ar trece cu brio testul la capitolul alimente tradiţionale.

„În comuna Ponoarele, la ora actuală, la suprafaţa cultivată de aproximativ 400 de hectare se foloseşte numai îngrăşământ organic. Ca şi specific zonei avem un produs care se găseşte în prea puţine locuri în această ţară. Este vorba despre ţuica de cireaşă din satul Bârâiacu şi în mod deosebit ţuica de cireaşă amară, care mulţi o folosesc ca şi medicament. Ar mai fi ca şi produs tradiţional în zonă o reţetă gogoşar copt”, a spus Vasile Gheorghiosu, viceprimarul comunei mehedinţene Ponoarele.

Conform Ministerului Agriculturii, un produs primeşte certificatul de atestare ca produs tradiţional dacă este fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, o reţetă tradiţională, un mod de producţie sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii. Atestarea se face conform unui caiet de sarcini, acesta fiind elementul principal din cadrul documentaţiei necesare pentru această procedură.
 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite