Una dintre păsările rare ale Europei revine în Delta Dunării. Începe perioada cuibăritului pentru pelicanul creţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARBDD
FOTO ARBDD

Angajaţii ARBDD au dus stuf în insula Ceaplace din Delta Dunării pentru amenajarea spaţiului de cuibărit a pelicanului creţ. Zona este o arie strict protejată în care accesul turiştilor este interzis. Pelicanul creţ revine în luna februarie în aceleaşi locuri.

Insula Ceaplace de pe lacul Sinoe, a devenit o zonă strict protejată din perimetrul Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) datorită faptului că an de an, aici găsesc loc prielnic de cuibărit şi creştere a puilor un număr semnificativ de perechi de pelican creţ. Însă tot an de an, pentru a contracara  efectul valurilor şi al fluctuaţiilor nivelului apei, este necesară consolidarea suprafeţei insulei. Accesul turiştilor în acest perimetru este interzis.

„Pelicanul creţ (Pelecanus crispus) este una dintre cele mai mari şi mai frumoase păsări din România, fiind clasificat ca vulnerabil, conform criteriilor IUCN, în toate zonele ce corespund distribuţiei sale geografice. Însă, Delta Dunării este unul dintre puţinele locuri din lume în care această specie a găsit locuri favorabile de cuibărit şi reproducere”, spun reprezentanţii ARBDD.

Pentru amenajarea spaţiului necesar pentru cuibărit, angajaţii ARBDD au  transportat stuf pe apă, în colonia de pelican creţ de pe Insula Ceaplace şi l-au aranjat pentru crearea unor locuri potrivite noilor cuiburi de anul acesta, cunoscut fiind faptul că specia revine la începutul lunii februarie.

Delta Dunarii pregatita pentru venirea pelicanului creţ FOTO ARBDD

Cuibăritul se desfăşoară în mod similar celeilalte specii, în lunile martie-aprilie. Femela depune 2-4 ouă a căror perioadă de incubaţie durează circa 31 de zile. Puii sunt gata de zbor după 75-85 zile şi ating maturitatea sexuală la 3-4 ani.

Delta Dunarii pregatita pentru venirea pelicanului creţ FOTO ARBDD

În perioada 2005-2009, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română şi Royal Society for the Protection of Birds, a desfăşurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului creţ din Delta Dunării”, având ca obiective protejarea populaţiei existente şi îmbunătăţirea condiţiilor de cuibărire, având ca rezultantă sporirea şanselor de supravieţuire şi dezvoltare a noilor generaţii.

Pregatiri pentru cuibaritul pelicanului creţ în Delta Dunării FOTO ARBDD

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Dobrogea de nord văzută din dronă. Peisaje de o frumuseţe uluitoare, surprinse de la mare înălţime

FOTO VIDEO Ciudăţeniile lacului Babadag: a avut un peşte jumătate negru, jumătate alb, care înota ca broasca
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite