Spectacolul Efemeridelor în Delta Dunării. Legenda celor morţi înainte de vreme VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efemeride FOTO Mihai Baciu Baciu Facebook
Efemeride FOTO Mihai Baciu Baciu Facebook

Efemeridele, denumite popular şi Rusalii, au fost surprinse pe braţul Sfântu Gheorghe din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Efemeridele sunt insecte zburătoare denumite popular „rusalii“, după perioada în care apar. Legenda spune că efemeridele sunt spiritele celor tineri, morţi înainte de vreme.

Maturizarea lor înseamnă apogeul, dar şi sfârşitul, pentru că odată ce îşi capătă aripile, rusaliile trăiesc, în medie, doar o zi. Acesta este timpul pe care ele îl au la dispoziţie ca să se împerecheze.

Legenda spune că efemeridele sunt spiritele celor tineri, morţi înainte de vreme. Ziua morţii lor este şi cea a nunţii, conform tradiţiei cei necăsătoriţi fiind îngropaţi în haine de cununie, într-o uniune cu divinitatea.

Entomologul Constantin Bogoescu a studiat efemeropterele, aşa cum se le numesc oamenii de ştiinţă, amintind că filosoful antic Aristotel a fost primul care le-a descris numindu-le „musca de o zi“.

Indivizii nu se hrănesc în perioada adultă, viaţa lor rezumându-se la actul reproducerii. Atunci, masculii se strâng în roiuri şi încep dansul nupţial pentru atragerea femelei. Temperatura optimă de roire este cuprinsă între 20 şi 24 grade Celsius. Numărul ouălor depuse variază între 80 şi 6.000, în funcţie de genul efemeropterelor.

„Cu masculi măsurând pînă la 13 centimetri de la cap la coadă, Palingenia longicauda de pe Tisa este cea mai mare efemeridă europeană“ - citează el din descrierea făcută de National Geografic, în ediţia din mai 2003. 

Temperatura optimă de roire pentru efemeride este cuprinsă între 20 şi 24 grade Celsius. Numărul ouălor depuse variază între 80 şi 6.000, în funcţie de genul efemeropterelor.

Insectele care trăiesc o singură zi sunt descrise pe larg în lucrarea cercetătorului Constantin Bogoescu, editată de Academia R.P.R. în anul 1958, cu numele „Fauna Republicii Populare Romîne“, capitolul VII „Insecta“, fasciculul 3 - „Ephemeroptera“. Rusaliile pot fi întâlnite şi în alte regiuni ale ţării scăldate de ape, în lunci. 

Vă recomandăm şi:

 

VIDEO Spectacol rarisim al naturii. Efemeridele din Delta Dunării care trăiesc doar în ziua pentru împerechere

VIDEO Coloritul fantastic al Deltei Dunării, pământul sălbatic de la capătul României

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite