FOTO Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea făcătoare de minuni. Izvoarele de leac din Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii din Tulcea merg în zi de mare sărbătoare, de Izvorul Tămăduirii, la izvoarele de leac cu credinţa că apa are puteri tămăduitoare asupra trupului, dar mai ales asupra sufletului.

În fiecare an, în prima vineri după Paşti, se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Preoţii şi credincioşii, purtând icoane şi alte obiecte de cult, fac procesiuni în spaţii special alese, se roagă pentru ploaie, pentru apărarea împotriva bolilor sau vindecare, se sfinţesc izvoarele, stupii.

Vineri, 25 aprilie, P.S. Visarion Bălţat, episcopul Tulcii, va săvârşi Sf. Liturghie arhierească la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Măcin hirotonind un nou preot şi săvârşind apoi sfinţirea apei la Fântâna de leac.
Conform tradiţiei populare, izvorul simbolizează sursa vieţii, începutul şi originea. Apa de izvor este simbolul purităţii, este apa neîncepută din toate riturile de purificare şi vindecare.

În judeţul Tulcea există mai multe astfel de izvoare de leac : fântâna de leac de lângă Măcin, Pomul dorinţelor de lângă Războieni şi Izvorul de leac ce curge lângă Nicolae Bălcescu, spun reprezentanţii Muzeului de Etnografie Tulcea.

image

Locul unde se petrec minuni FOTO Muzeul de Etnografie Tulcea

Fântâna de leac

Povestea spune că în urmă cu mulţi ani, pe tărâmurile Măcinului trăia un cioban bătrân şi bogat. Pentru a-l face fericit, Dumnezeu i-a dat la bătrâneţe o fată. Nu după mult timp fetiţa rămase orfană întâi de tată şi apoi de mamă. Ultimile cuvinte ale bătrânei către odorul ei scump au fost: „Să fii mamă cuminte şi cu credinţă în Dumnezeu, singurul tău sprijin». După moartea mamei sale, fata urmă cu sfinţenie povaţa. Pe stradă nu ieşea decât foarte rar. De vorbit nu stătea cu nimeni, iar copiii de seama ei o priveau cu teamă.
Satul o poreclise „sfânta lui Stroe“. Într-o vară secetoasă, frigurile secerau pe capete copiii satului. Oamenii cei păcătoşi începură să se gândească serios şi prin posturi şi rugăciuni să se roage lui Dumnezeu. Totul era fără rezultat. Unul din săteni atribui vina acestui blestem fiicei lui Stroe, care nu împlinise încă 18 ani. Toţi strigară în cor: „Da, fiica lui Stroe este cauza, ea este vrăjitoarea!“ Seara, când cocoşii fac a doua strigare, trei ţărani s-au strecurat în casa lui Stroe, au tăbărât asupra tinerei fete pe care au legat-o şi au dus-o la marginea satului, unde au omorât-o şi au îngropat-o. A doua zi dimineaţa, din locul unde a fost îngropată fiica lui Stroe, a ţâşnit un izvor, cu apă rece şi limpede, cu darul miraculos de a vindeca pe toţi cei bolnavi ce se vor spăla cu apa lui. Povestea a fost scrisă de N. C. Munteanu Sculeni, în monografia „Măcinul şi împrejurimile sale“.

Pomul dorinţelor

Copacul se găseşte în ţinutul pitoresc din apropierea satului Războieni. Solitar, el creşte în locul unde izvorăşte un pârâu. Conotaţia deosebită atribuită copacului a fost completată  în acest caz de funcţia acestui pârâu de Izvor al Tămăduirii. Pe plan local există credinţa că, dacă legi un obiect personal de ramurile acestui copac, eşti ferit de boli.
La Războieni însă, copacul dorinţelor nu ar fi putut exista fără Izvorul Tămăduirii. Speranţa vindecării cu ajutorul apei sfinţite în vinerea din Săptămâna Luminată este exprimată simplu prin legarea bucăţilor de material de arbore. O formă similară de adorare sacră a arborelui apare şi la populaţia musulmană, pe dealurile Babadagului.

image

Pomul dorinţelor FOTO Muzeul de Etnografie Tulcea

Izvorul de leac

Bătrânii povestesc că aici, lângă acest izvor, acum sute de ani a adormit un copil mut. A visat peste noapte că lângă aceste pietre va fi o cruce, iar de la poalele dealului va curge apă. Dimineaţă a fugit acasă, a căpătat glas şi le-a povestit părinţilor ce a visat. Din anul acela, de Izvorul Tămăduirii iese apă dintre pietre.

Minunile de la Constantinopol

Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului, scrie www.creştinortodox.ro.
Potrivit tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. A întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a căutat  în apropiere un izvor, dar nu l-a găsit.
La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adânc în această padure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi“. Leon a ascultat-o şi a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea. I-a spălat faţa cu această apă, iar orbul a început să vadă.
După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian, care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.
De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.

Bancherul care s-a călugărit

Pelerinaj la Izvorul Tămăduirii din apropierea Mănăstirii Dervent

Mănăstirea Dervent are călugări internauţi

Spălarea picioarelor, lecţia de smerenie a prelaţilor. Mănăstirea Dervent, singura din Eparhia Tomisului unde se practică

Ce condiţii trebuie să respecte pelerinii de la Peştera Sfântului Andrei

Constanţa, tărâmul minunilor dintre Dunăre şi Marea Neagră

FOTO S-au adunat la Nicolae Bălcescu în Tulcea pentru a primi apă din Izvorul Tămăduirii

FOTO Mii de pelerini la Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă din Brăila

FOTO Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea făcătoare de minuni. Crucea de leac de la Coslogeni, loc de pelerinaj



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite