Cum să te speli în Dunăre „ca la Nufăru“: plajă din Deltă trasformată într-o adevărată groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zonele din Rezervaţia Delta Dunării unde campingurile lipsesc, turiştii se descurcă cum pot. Acolo unde dorm şi mănâncă, se bronzează şi îşi fac nevoile. Astfel, unele teritorii sălbatice ajung gropi de gunoi, iar amenzile nu mai sperie pe nimeni.

Vara, când apa Dunării seacă, în dreptul localităţii Nufăru din Deltă (la 12 kilometri de oraşul Tulcea) se dezvăluie o mică porţiune de plajă unde localnicii vin de când se ştiu să se recreeze. Odată cu dezvoltarea turismului în zonă, localitatea fiind situată pe drumul spre Mahmudia şi Murighiol, oamenii au descoperit această zonă şi obişnuiesc să campeze aici. Mizeria pe care o lasă în urmă este însă de nedescris.

Duminică, 14 august, zona arăta ca o imensă groapă de gunoi. Din loc în loc, gunoi menajer lăsat de cei care au venit să petreacă în mijlocul naturii, dar şi resturi de la focurile de peste noapte. Cu greu găseşti un loc unde să întinzi o pătură şi să te poţi bucura în tihnă de natură. Lângă tine vin imediat doi-trei câini vagabonzi, care îţi cerşesc din ochi mâncare. Nu sunt periculoşi şi singurele neplăceri cu care poţi rămâne de pe urma apropierii cu ei sunt căpuşele şi puricii. Este aproape linişte. Se aud doar zgomotele produse de flăcăii din sat care se aruncă în Dunăre de pe navele de la cheu. Aproape adormit, la mal, un barcagiu aşteaptă clienţii care vor să treacă fluviul în partea cealaltă, în satul Ilgani, care aparţine tot de comuna Nufăru. 

Cu săpunul, în Dunăre

Din stufăriş ies deodată doi bărbaţi dezbrăcaţi până la brâu, care poartă sub braţ un sac negru. Este un covor lung. În zona de vegetaţie se zăreşte camuflat un autocar din care, cel mai probabil, provine covorul. Acesta din urmă urmează să fie spălat în Dunăre. Bărbaţii clătesc covorul, apoi îl întind pe iarbă. Dar treaba nu e terminată şi revin curând, de data asta trei la număr şi cu un săpun în mână. Intră în Dunăre, se săpunesc bine pe tot corpul şi apoi se clătesc. Deşi pe micul sector de plajă sunt mai multe familii cu copii, cei trei nu se sinchisesc, ci îşi împrumută săpunul unul altuia şi se spală pe spate unii pe alţii, tovărăşeşte.

image

Curioşi să vedem cine sunt turiştii care au înţeles greşit recreerea în Delta Dunării, unul din cele mai sălbatice colţuri de natură din Europa, mergem după ei, în mica pădurice, acolo unde se afla parcat şi autocarul. Descoperim că acesta are numărul de înmatriculare OT 09 TPL, care aparţine de Loctrans SA, compania publică de transport în comun Slatina la care Primăria este acţionar. În stânga şi în dreapta aleii unde este parcat autobuzul rişti să calci peste hârtie igienică, fecale şi alte resturi aruncate de alţi turişti.

Două remorci de gunoi

Primarul localităţii Nufăru, Ion Dănilă, cunoaşte aceste probleme, dar spune că este depăşit de situaţie. Nu poate trimite un poliţist local care să stea zi-lumină pe plajă. Este plaja unde se scălda în copilărie, numai că atunci era mult mai curată. „Nu mă aşteptam ca totul să ia astfel de proporţii. Am fost joia trecută în zonă şi am văzut cum arăta plaja. Oamenii mei au strâns de acolo două remorci de peturi. Am montat coşuri de gunoi în zona bacului. Pe întinsură nu pot, întrucât ea există doar câteva luni pe an, doar atât ne putem bucura pe ea, până când creşte apa Dunării“, precizează primarul.

Amenzi foarte mici

Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), precizează faptul că fenomenul campării ilegale nu poate fi atenuat din cauza sancţiunilor foarte mici pe care le primesc turiştii: „Amenda este de 70 de lei şi ei achită jumătate din cuantumul ei, adică 35 de lei“. Este, practic, o sumă mult mai mică decât ar percepe orice pensiune pentru închirierea unei camere. „Am auzit de la colegii mei, care merg în zonele Vadu şi Corbu şi dau amenzi pentru campare ilegală, că turiştii le spun: «Plătesc această amendă, dar mâine mă găseşti tot aici». Preferă să plătească aceste amenzi, care sunt mici, în loc să meargă să caute un loc de cazare“, precizează guvernatorul ARBDD.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 136 din 5 iulie 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, constituie contravenţie camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, precum şi nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare şi se sancţionează cu amendă de la 70 lei la 200 lei pentru persoane fizice şi de la 100 lei la 250 lei pentru persoane juridice.

image

Unde poţi campa în Delta Dunării

Pe teritoriul Deltei sunt foarte puţine campinguri autorizate. Acestea sunt: camping Delfinul, de trei stele, din Sfântu Gheorghe, camping Campoeuroclub Partizani de trei stele din comuna Partizani, sat de vacanţă La Eden, de trei stele, din Gura Portiţei şi complexul turistic Tatanir din Chilia. „Eu am vorbit cu primarii din Deltă şi le-am cerut să deschidă campinguri la marginea localităţilor. Astfel le-ar putea racorda la apă şi turiştii ar avea unde să stea decent, dar nu prea am avut succes“, spune guvernatorul Grigore Baboianu.

Zonele cele mai fierbinţi din punct de vedere al campării ilegale sunt plajele Vadu şi Corbu, unde, de cum începe vara şi până târziu în toamnă, turiştii vin aici cu cortul şi cu maşina. În general, toate zonele împădurite de pe cursul fluviului Dunărea se confruntă cu astfel de probleme. „Lumea nu campează niciodată pe un mal, unde este expusă la soare, ci în zone împădurite, unde turiştii se pot ascunde mai bine“, spune guvernatorul ARBDD.

De la începutul anului, reprezentanţii Direcţiei Comisariatulului de Control Integrat Delta Dunării au efectuat 80 controale în zonele traseelor turistice/campare ilegală şi a aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale. Numai în luna iunie s-au aplicat 91 de amenzi, din care multe pentru campare ilegală.

Vă mai recomandăm:

Sacalin, peninsula care se roteşte. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră şi a apărut în urmă cu un secol şi jumătate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagră. Cel mai nou pământ al României

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite