Ziua în care a izbucnit Revoluția din România. „A început în 15 decembrie 1989 și s-a încheiat șase luni mai târziu, în 15 iunie 1990“ FOTO VIDEO
0Într-o zi de vineri, 15 decembrie 1989, în fața Bisericii Reformate din Timișoara, s-a strigat răspicat „Jos Comunismul!“ și „Jos Ceaușescu!“, pentru prima dată la Revoluția anticomunistă din România. Tot atunci s-a cântat „Deșteaptă-te, române”.

Biserica Reformată aflată în Piața Maria din Timişoara avea să fie vineri, 15 decembrie 1989, cel mai fierbinte loc din România. Câteva sute de enoriaşi s-au în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist – care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată.
Supărarea autorităţilor a fost cu atât mai mare cu cât Tőkés a reuşit, în ciuda supravegherii Securităţii, să dea, în iulie 1989, un nou interviu unor jurnalişti canadieni, sosiţi în secret în Timişoara.
La orele serii de 15 decembrie 1989, demonstrația de solidaritate cu pastorul reformat de atunci al Timișoarei s-a transformat într-o revoltă populară îndreptată împotriva dictaturii comuniste.

Un momentul crucial a fost oprirea tramvaielor din fața bisericii din Piața Maria, când circulația în zonă a fost paralizată, iar Daniel Zăgănescu, urcat pe un tramvai, a strigat pentru prima dată „Jos Comunismul!“ și „Jos Ceaușescu!“.
„Eu susțin o anume ipoteză. Aceea că Revoluția a început în 15 decembrie 1989 și s-a încheiat șase luni mai târziu, în 15 iunie 1990, odată cu intervenția minierilor și cu o restaurație. Aveam deja o nouă conducere. În acest interval de șase luni s-au întâmplat tot felul de lucruri. În interiorul Revoluției a existat și o lovitură de stat, s-a încercat și o lovitură de stat militară în Timișoara, unde a venit generalul Popescu și armata a încercat să preia puterea locală. Apoi a urmat Proclamația de la Timișoara, care a fost textul programmatic al revoluției, a urmat Piața Universității și s-a terminat cu Mineriada. Pentru că revoluția e un fenomen complex”, a spus Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, care a fost pe străzile Timișoarei încă din acea zi de 15 decembrie 1989.

Din Piața Maria au pornit spre Comitetul Central de Partid
Demonstrația de simpatie față de Biserica Reformată și față de Tőkés s-a transformat într-o demonstrație anticomunistă. În fața Bisericii Reformate s-a cântat pentru prima dată „Deșteaptă-te, române”, viitorul imn național. Din Piața Maria, oamenii au pornit spre Comitetul Central de Partid.
A doua zi, sâmbătă, 16 decembrie 1989, în Piaţa Maria din Timișoara, s-au adunat din nou sute de oameni. Toată ziua au avut loc lupte crâncene între manifestanţi şi forţele de ordine. S-au făcut numeroase arestări. După miezul nopţii, pe la ora 2.00, piaţa a fost evacuată şi închisă cu cordoane de miliţieni şi de scutieri de la trupele de Securitate.
„Venim în fiecare an aici, în 15 decembrie, pentru a spune că Revoluția a început în 15 decembrie 1989. Nu pe 16, nu pe 17. Revoluția e legată prin data de 15 decembrie 1989 o solidarizare între români, maghiari, baptiști, reformați, o solidarizare pentru libertate. De aici a pornit, de la această solidarizare. Apoi totul a fost uitat și vechea tensiune între români și maghiari, exploatată de regimul Ceaușescu cât se putea, a refăcut ordinea politică de după revoluție. A ne aminti de ziua când a început revolta împotriva regimului Ceaușescu și a comunismului, prin solidarizarea unor oameni în numele libertății, e o valoare care trebuie păstrată, promovată și prin asta schimbată în bine societatea”, a declarat politologul Gabriel Andreescu.

„Este foarte important să păstrăm vie amintirea Revoluției"
Printre cei care au depus o coroană la Biserica Reformată din Piața Maria s-a numărat și viceprimarul Ruben Lațcău.
„Este foarte important să păstrăm vie amintirea Revoluției, a faptelor de curaj care au făcut posibilă libertatea în 1989. Vedem acum în Europa și în lume că această garanție a păcii nu este una care să vină de la sine, este un drept pentru care trebuie să ne luptăm în continuare. Vedem cu forțe iliberale și totalitare în Europa ne întorc în trecut. De asemenea, vedem că și în România extremismul, gândirea simplă, de factură fascistă încă mai este în societate o forță latentă. Lupta pentru libertate nu a fost câștigată definitiv, trebuie continuată, să ne asigurăm că România rămâne un stat liber, democrat, multietnic, care să asigure, un stat care să asigure drepturile cetățenilor săi indiferent de conștiința, religia sau etnia acestora”, a spus Ruben Lațcău.

Solidaritate româno-maghiară
Ziua de 15 decembrie a fost declarată și Ziua Solidarității Româno-Maghiare.
„Raportul Tismăneanu a numit comunismul <un regim ucigaș>. Slavă Domnului că ne-a eliberat de sub jugul acestui regim! Numai atunci este demnă comemorarea noastră dacă menținem acele idealuri care au călăuzit eroii și victimele Revoluției (...). Anul acesta a căzut accentul pe solidaritatea româno-maghiară. Așa cum nici pe plan politic, prinvind drepturile ungurilor, nu putem să ajungem la o reușită fără sprijinul și solidaritatea și conlucrarea românească, la fel nici în cadrul acestor comemorări nu putem singuri să redăm adevărul istoric din 1989. În acest spirit ne-am înțeles cu prietenii noștri să comemorăm împreună. Ziua de 15 decembrie este ziua începutului revoltei populare din Timișoara”, a declarat László Tőkés.

Vineri, 15 decembrie 2023, au demarat, la Memorialul Revoluției, seria evenimentelor de comemorare a revoluției.

















