Mapping ‘89. Atmosfera Revoluției din Timișoara, refăcută vizual și sonor, în ziua de 20 decembrie VIDEO

0
Publicat:

Mapping ‘89 vorbește despre Revoluție, oraș, comunism, comunitate, istorie, prin grafică, poezie, hărți cu traseul revoluționarilor și fotografii din perioada 15-25 decembrie 1989 realizate în Timișoara.

Videomapping pe Operă
Videomapping pe Operă

Revoluția din 1989 a fost un moment de putere colectivă. Că știm sau nu vinovații, că au fost trași la răspundere sau nu, este o parte importantă a istoriei. Cealaltă parte este despre popor, despre puterea lui și a revoluționarilor.  

Pe 20 decembrie, regizorul Carmen Lidia Vidu propune Timișoarei un spectacol de videomapping despre cei care au făcut Revoluția la Timișoara, în decembrie 1989, un spectacol care să-i onoreze pe cei fără glorie.  

Mapping 89
Mapping 89

Numit Mapping ’89, evenimentul va avea loc în Piața Victoriei din Timișoara, între orele 18.00 și 22.00, când se vor aprinde videoproiectoarele către Balconul Operei și urmează a fi proiectată povestea Revoluției din Timișoara.  

Mapping ‘89 vorbește despre Revoluție, oraș, comunism, comunitate, istorie, prin elemente de videoproiecție arhitecturală, film grafic din bandă desenată, poezie, hărți cu traseul revoluționarilor și fotografii din perioada 15-25 decembrie 1989 realizate în Timișoara.

Mesaje video aparțin unor personalități precum Ana Blandiana, Victor Rebengiuc, Florin Călinescu și Amalia Enache. 

De ce 20 decembrie? Fiindcă 20 decembrie 1989 e ziua în care Revoluția s-a mutat din stradă în balconul Operei. Fiindcă în 20 decembrie 1989 s-a înființat primul partid politic – Frontul Democrat Român. Fiindcă 20 decembrie 1989 a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă. Toate marile întreprinderi s-au unit, iar mulţimea s-a revărsat pe străzi. Oamenii s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile. Și fiindcă, din balconul Operei, Timișoara a fost declarată oraș liber de comunism

Prin materialele de arhivă videoproiectate pe fațada Operei și pe pavimentul din fața ei, Mapping ‘89 încearcă să refacă vizual și sonor atmosfera Revoluției din Timișoara. Am căutat în arhivele oficiale și cele personale filmările care au ca „personaj central” Balconul Operei Române din Timișoara, astfel încât publicul să poată retrăi sonor și vizual acele momente din 1989, la modul cel mai autentic. Am apelat la arta video stradală astfel încât să ajungem și la un public tânăr”, a declarat Carmen Lidia Vidu, care în 2020 a regizat, la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, spectacolul „Jurnal de România. 1989“, apoi „Jurnalul unei Revoluții“. Spectacolul de teatru a câștigat premiul UNITER pentru Regie, în 2021.  

Mapping 89
Mapping 89

Regret că cei care au ieșit în stradă, cei care și-au pierdut copiii, mama sau tatăl la Revoluție trebuie să suporte batjocura celor care spun că revolta lor nu a contat, că jocurile au fost făcute, că loviluție, că lovitură de stat… Am tot respectul pentru cei care au ieșit la Revoluție în stradă. Ei au schimbat România, o țară care acum e membră NATO și UE. Libertatea mea le-o datorez lor.  A fost Revoluție și eu sunt un om liber fiindcă poporul român a avut curaj și a ieșit în stradă”, mai spune regizoarea Carmen Lidia Vidu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite