WWF luptă pentru salvarea pădurilor virgine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magor Csibi este directorul programului WWF Dunăre - Carpați România. Foto: Sebastian Tătaru
Magor Csibi este directorul programului WWF Dunăre - Carpați România. Foto: Sebastian Tătaru

Timișenii sunt rugați, alături de restul românilor, să nu lase la mâna exploatatorilor ultimele zone din țara lor în care natura supraviețuiește în forma sa pură, fără nici un fel de intervenție umană. Campania de salvare a pădurilor virgine din România este dusă de World Wide Fund for Nature - WWF (Fondul Mondial pentru Natură).

Potrivit organizației, în Europa aceste zone sunt pe cale de dispariție, „țările civilizate” plătind un preț scump pentru modernizare: distrugerea pădurilor în mod inconștient. În România mai există zone întinse de păduri virgine, Eco-regiunea Carpatică găzduind 322.000 de hectare, dintre care aproximativ 250.000 sunt în țara noastră.

„Sunt și în Timiș suprafețe, dar mai ales în Caraș-Severin, Gorj și așa mai departe, de păduri virgine. Cel puțin erau în anul 2003, acum trebuie să vedem exact cum stă situația, pentru că lucrurile s-au mai schimbat", a precizat Magor Csibi, prezent la Timișoara pentru a promova expoziția „România sălbatică".

Pentru că aceste arii protejate nu pot vorbi, ele au nevoie de ajutorul românilor pentru a rămâne și pe viitor zone cu aceeași extraordinară frumusețe ca acum. „Încercăm să adunăm 100.000 de semnături pentru a schimba legislația, astfel încât să obținem un statut sută la sută protejat pentru aceste zone, iar apoi să le oferim o compensare financiară proprietarilor privați. Asta ar însemna ca persoanelor care au în proprietate suprafețe de păduri virgine să primească bani de la stat pentru a-și acoperi cheltuielile, măcar să nu meargă pe minus, pentru că ar fi multe taxe de plătit și niciun beneficiu", a spus Magor Csibi.

După strângerea semnăturilor îi va fi prezentat proiectul ministrului mediului și se va cere luarea de măsuri. Potrivit directorului programului WWF în România, obținerea acestor modificări în legislație nu este imposibilă. Până în prezent, petiția a fost semnată de peste 60.000 de români, câteva mii dintre acestea fiind din județul Timiș. Documentul se poate completa și online, AICI.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite